Președintele american Barack Obama a impus cel mai substanțial pachet de sancțiuni economice asupra unor nume-cheie ale economiei rusești: Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, Novatek, a doua cea mai mare companie privată producătoare de gaz, după Gazprom care este deținut de stat și Gazprombank, a treia cea mai mare bancă din Rusia, la conducerea cărora se află aliați ai președintelui Putin. Această măsură a fost luată de guvernul american ca răspuns la eșecul lui Putin de a a pune capăt conflictului din Ucraina pe cale pașnică, precizează Reuters.
Este pentru prima dată când Statele Unite adoptă o serie de măsuri atât de specifice și îndreptate către un sector precis delimitat, căci se dorește un impact doar asupra economiei rusești, un adevărat colos în producția de energie la nivel global, fără a cauza un șoc pieței petroliere globale sau companiilor americane și europene. În practică, sancțiunile urmăresc oprirea finanțării pe termen scurt și mediu pentru Rosneft, Novatek și Gazprombank, la care se adaugă și nume precum Vnesheconombank (VEB) sau societatea Feodosia Enterprises, companie de transport importantă din Crimeea, opt firme producătoare de armament, inclusiv cea care produce Kalașnikovele, dar și oficiali, precum șeful Dumei (parlamentul rusesc), ministrul Crimeei, un lider separatist ucrainean și un comandant al serviciului secret al Federației Ruse (FSB)
Citat de Reuters, Douglas Jacobson, avocat la Jacobson Burton în Washington și expert în probleme legate de sancțiuni, a declarat: „Consider că impactul pe care îl va avea în comerțul cu petrol va fi neglijabil. Este vorba de încă un avertisment tipic american, care vrea să transmită Rusiei că măsurile se pot oricând înăspri.” Noile sancțiuni nu i-au mulțumit pe republicani, care ar fi preferat ca măsurile să fie îndreptate asupra intregii economii rusești, și nu direcționate doar către anumite companii. Măsurile luate până în prezent nu au fost suficient de dure pentru a-l determina pe Putin să își revizuiască planul în Ucraina, au justificat aceștia.
În teorie, sancțiunile adoptate de americani împotriva unui producător uriaș precum Rusia ar putea conduce la o criză de energie la nivel mondial, dar nu s-a observat nimic alarmant joi, când prețul petrolului crescuse neglijabil. La bursă, niciun semn nu a trădat sancțiunile aplicate companiei Rosneft, care singură acoperă 4% din producția globală de petrol, mai mult decât orice țară din OPEC, cu excepția Arabiei Saudite.
Cu toate acestea, sancțiunile Statelor Unite au fost mai aspre decât măsurile luate de Uniunea Europeană, al cărei volum de schimburi comerciale cu Rusia este de 10 ori mai mari decât al Statelor Unite și care este dependentă de Moscova în ceea ce privește importul de gaze naturale. Totuși, liderii UE au declarat că o listă a companilor rusești aflate în vizorul sancțiunilor europene va fi publicată până la sfârșitul lunii și că noile împrumuturi către Rusia vor fi blocate prin intermediul a două bănci de dezvoltare europene. Moscova a răspuns acestei acțiuni spunând că „UE a căzut pradă șantajului Statelor Unite”, însă Prim-ministrul ucrainean Arseny Yatseniuk a declarat acțiunile simultane demarate de la Washington și Bruxelles demonstrează doar că țările vestice sunt unite în sprijinul Ucrainei. „Toate încercările Rusiei de a dezbina Uniunea Europeană și de a cauza dispute între UE și SUA sunt sortite eșecului”, citează Reuters.
Aceste sancțiuni demonstrează dorința țărilor vestice de a-și arăta susținerea față de Ucraina, luând măsuri care le implică în mod direct în conflictul ruso-ucrainean, care s-a întețit pe parcursul ultimelor săptămâni . Sute de oameni au murit până acum în conflictul dintre trupele ucraineene și separatiștii pro-ruși, care au declarat „republici populare” independente în două provincii ucraineene.