Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Berlin a fost convocat de autoritățile germane pentru a ”clarifica rapid” acuzațiile de spionaj care sunt aduse unui bărbat arestat la sfârșitul săptămânii trecute, au declarat reprezentanți ai Ministerului de Externe al Germaniei, potrivit BBC.
UPDATE: Autoritățile germane i-au cerut șefului operațiunilor de inteligență americane din cadrul Ambasadei SUA din Berlin să părăsească țara, o măsură care are rolul de a sublinia furia Berlinului la adresa activităților de spionaj pe care Statele Unite s-a dovedit că le desfășoară pe teritoriul unuia dintre cei mai importanți aliați europeni ai săi. După izbucnirea scandalului de săptămâna trecută când un oficial german a fost arestat fiind acuzat de spionaj pentru SUA, un al doilea angajat al ministerului de apărare al Germaniei este suspectat că ar fi spion american, precizeaza Reuters.
Oficialii germani au confirmat arestarea fără a oferi alte detalii.Relaţiile dintre SUA şi Germania au devenit tensionate, după ce în urmă cu un an, Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), a a interceptat telefonul cancelarului Angela Merkel, program dezvăluit în documentele făcute publice de fostul angajat al NSA, Edward Snowden, în timp ce reprezentanții americani au susţinut că această operaţiune face parte dintr-un mare program de supraveghere.
Bărbatul arestat miercuri are 31 de ani şi este angajat al serviciul federal german de informaţii, BND sau Bundes Nachrichtendienst. Mai multe surse mass-media au susţinut că acesta este spion american de doi ani. El a declarat că a fost implicat în ancheta parlamentară germană a activităţilor agenţiilor de informaţii străine, inclusiv NSA.
Angela Merkel a ţinut un discurs în timpul unui forum economic al Partidului Creştin Democrat la Berlin la data de 3 iulie, în care a susţinut că Germania nu a avut nimic de obiectat cu privire la programul de supraveghere. Aceasta, cât şi liderii germani au fost informaţi de arestarea bărbatui. “Problema este gravă, este clar,” a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert pentru ziarul Frankfurter Allgemeine. “În cazul în care va fi nevoie sa luăm măsuri, nu vom da înapoi. Dar noi nu suntem încă în măsură să decidem”, a declarat el reporterilor. Thomas Oppermann, liderul de partid parlamentar al social-democraţilor, a declarat: “Dacă aceste acuzaţii de spionaj se confirmă, ar fi un atac scandalos privind libertatea Parlamentul nostru şi al instituţiilor noastre democratice.”
Deputatul social-democrat Christian Flisek a declarat că în cazul în care suspiciunea de un atac direcţionat împotriva unui reprezentant constituțional german va fost confirmată, ”se va stabili un nivel de încredere, ceea ce va duce şi la consecinţe politice.” Angela Merkel a propus crearea unei reţele de comunicaţii europene, pentru a evita e-mailuri şi alte date care trec în mod automat prin SUA. Aceasta și-a exprimat ”viziunea diferită” prin care SUA și Germania privesc utilizarea serviciilor de informații chiar în cadrul unei vizite recent efectuate în Statele Unite ale Americii.