Siria a transportat în afara granițelor sale mai puțin de 5% din stocurile de arme chimice și nu va putea respecta termenul limită de 5 februarie până la care ar fi trebuit să trimită în străinătate pentru distrugere toți agenții chimici, informează Reuters.
Operațiunea, care beneficiază de sprijin internațional și se desfășoară sub supravegherea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și a Națiunilor Unite, este întârziată cu aproximativ două luni. De la începtul anului au fost efectuate doar două transporturi cu arme chimice, livrările totalizând 4,1% din cele 1.300 de tone de agenți toxici de care dispune Damascul, potrivit declarațiilor făcute pentru Reuters de surse aflate sub protecția anonimatului.
Autoritățile siriene susțin că întârzierea a fost cauzată de vremea nefavorabilă și de problemele de securitate, declarând că misiunea nu a putut fi efectuată în condiții de siguranță de vreme ce țara încă se confruntă cu un război civil.
Într-un raport adresat Consiliului de Securitate al ONU, Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon sugerează că transporturile au fost întârzitate inutil și a solicitat guvernului sirian să accelereze procesul. De asemenea, Secretarul de Stat american, John Kerry i-a cerut omologului său rus, Serghei Lavrov să facă presiuni pentru ca regimul de la Damasc să ia toate măsurile necesare cu privire la soluționarea problemei armelor chimice, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jen Psaki, citat de Reuters.
Imposibilitatea de a elimina armele chimice conform calendarului stabilit ar putea determina comunitatea internațională să impună o serie de sancțiuni Siriei. Totuși, experții susțin că acest lucru este puțin probabil atât timp cât eventualele sancțiuni trebuie aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, ai cărui membri permanenți, Rusia și China au respins până acum orice fel de măsură împotriva președintelui Bashar al-Assad.
Conform unui acord încheiat de SUA și Rusia după atacul cu arme chimice din luna august, de la periferia Damascului, Siria și-a luat angajamentul de a elimina toate stocurile de arme chimice pe care le deține, până la jumătatea anului 2014. O mare parte din cele mai toxice substanțe va fi distrusă pe Cape Ray, o navă-cargo a Statelor Unite aflată acum în drum spre Marea Mediterană și care va prelua încărcătura dintr-un port italian. Celelalte substanțelor chimice vor ajunge în mai multe spații de prelucrare a deșeurilor, inclusiv în Marea Britanie și Germania.