După ce NSA a fost criticată atât de mass-media, de Congresul american cât și guverne străine, agenția încearcă să rescrie scandalul Snowden din perspectiva proprie.
Reuters informează că Agenția Națională de Securitate a S.U.A. a făcut schimbări numeroase atât în domeniul digital cât și în cel operațioal, incluzând sanțiuni disciplinare, pentru a preveni o altă situație asemănătoare scandalului pornit de informațiile secrete dezvăluite de Eduard Snowden.
Richard Ledgett, un fost colaborator al NSA a declarat că dezvăluirile lui Snowden au avut un efect „cataclismic” asupra agenției de supraveghere, într-un interviu rar, realizat în incinta sediului NSA, intens păzită, la Fort Meade. Timp de mai mult de o oră, Legett a recunoscut că agenția a eșuat în a răspunde cum se cuvine scurgerii de informații cu privire la monitorizarea datelor telefonice și a internetului, a dat garanții pentru o viitoare transparență. De asemenea, el și-a manifestat îngrijorarea cu privire la acele informații care nu sunt încă publice, însă pe care alți 1,7 milioane ca Snowden le-ar fi putut accesa, militând pentru legitimitatea activității NSA și activității sale în urmărirea rețelelor teroriste și a altor amenințări.
41 de criterii tehnice au fost adăugate pentru a putea controla datele, prin etichetare și urmărire, pentru și a supraveghea rețelele agențiilor, controlând activitatea lor și a angajaților.
Ledgett a dat jurnaliștilor de la Reuters aceste declarații în aceeasi zi în care Casa Albă a decis să mențină aceeași persoană atât la conducerea NSA cât și a U.S Cyber Command, ce se ocupă cu ostilitățile cibernetice. El nu a cerut scuze pentru ceea ce mulți au înțeles ca o receptare agresivă a NSA, adaugând că serviciile secrete ale guvernului american își desfășoară activitatea în conformitate cu legea și politica internă a Statelor Unite.
Drept consencință a scandalului Snowden, NSA încercat să fie mai deschisă cu privire la ceea ce face pentru a-și restabili imaginea pozitivă în ochii publicului larg. „ Consider că am făcut mai multe acum decât în ultimii cinci sau zece ani, atunci când vine vorba de transparență”, spune Richard Ledgett. „Aceas lucru l-am învățat târziu însă acum încercăm să transmitem noua noastră imagine”. Majoritatea datelor oferite publicității de către Snowden au fost în legătură cu programele și partereriatele NSA cu alte țări și companii, fără rapoarte informaționale sau misiuni cu ținte precise, comandate de guvernul american.