Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Sancțiunile împotriva Coreei de Nord – utile sau periculoase?

Sancțiunile împotriva Coreei de Nord – utile sau periculoase?

Material realizat de Ioana Vințeler

Testele nucleare efectuate în Nordul Peninsulei Coreea au stârnit imense ecouri în regiunile vecine, dar și dincolo de Oceanul Pacific, în Statele Unite ale Americii. Phenian, capitala Coreei de Nord, a fost amenințată cu numeroase sancțiuni din partea reprezentanților O.N.U., dar și a Coreei de Sud și a Japoniei. Conform Reuters, ambele state aflate în vecinătate au afirmat recent că vor impune noi sancțiuni unilaterale pentru a stopa programele nucleare și balistice ce se desfășoară în Coreea de Nord, în plus față de sancțiunile dictate deja de ONU. Însă cât de durabile și eficiente se vor dovedi acestea, în condițiile în care se pune întrebarea ”ce mai are de pierdut?” imprevizibilul lider nord-coreean forțat să accepte interdicții și măsuri economice dure?

Testarea din acest an a unei bombe cu hidrogen de către Coreea de Nord nu a putut fi verificată cu exactitate, dincolo de propaganda Phenianului, însă informațiile au fost corelate cu înregistrarea unui cutremur de 5,1 grade pe scara Richter, care a alimentat îngrijorările puterilor occidentale și ale statelor vecine. Totodată, anunțul guvernului nord-coreean prin care se preciza că a fost reușită micșorarea unui focos care ar putea fi transportat pe o rachetă balistică și testele efectuate aparent cu succes de Phenian au provocat proteste din partea SUA, Coreei de Sud și Japoniei și au determinat până și pe aliatul-cheie China să se ralieze la sancțiunile ONU pentru condamnarea testelor nuclare.

Sancțiuni adoptate unanim

Liniaritatea decizională din partea reprezentanților O.N.U. care încearcă să construiască un zid în jurul economiei Coreei de Nord relevă eforturile zadarnice ale unor oficialități aflate într-o confruntare directă cu un complex ansamblu nuclear. După cel de-al cincilea test nuclear din septembrie, cel mai amplu de altfel, reprezentanții ONU au încercat din nou o restrângere a economiei nord-coreene prin reducerea cu un sfert a veniturilor anuale de export din Phenian. Această decizie a Consiliului de Securitate O.N.U. a fost în van, întrucât testele nucleare nu au putut fi stopate.

Însă dincolo de luarea unor măsuri așteptate, CNN expune fragilitatea deciziilor luate de-a lungul timpului în privința stopării acestei ”molime nucleare” ce amenință securitatea a numeroase zone. Sabia prețioasă a acestui arsenal nuclear a cauzat numeroase răni în decursul timpului, răni ce nu au putut fi cauterizate în totalitate până în prezent, potrivit sursei citate. Astfel, măsurile adoptate de Coreea de Sud și Japonia par a fi destul de ample în raport cu gravitatea situației. Coreea de Sud a decis interzicerea rachetelor străine și a experților nucleari în Coreea de Nord dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea propriilor interese naționale. De cealaltă parte, Japonia interzice tuturor navelor să acosteze în porturile Coreei de Nord. „Este o nouă fază de amenințare pe care Nordul Coreei a lansat-o prin efectuarea de teste nucleare de 2 ori în acest an precum și prin lansarea a peste 20 de rachete. Japonia nu poate tolera asemenea acte de violență”, a declarat Yoshihide Suga, secretarul-șef al cabinetului executiv al Japoniei.

Ar trebui schimbată strategia?

Conform CNN, aceste ample sancțiuni permit Coreei de Nord să se afunde într-o izolare mult mai profundă și sporesc riscul unui război care ar fi cu adevărat catastrofal. Una dintre soluțiile mult mai viabile ar fi atragerea Coreei de Nord din vizibila recluziune înspre o strategie care să atragă sistemul în sfera cooperării. Oferirea unor alternative lui Kim Jong Un, actualul conducător al Coreei, care să ajute la o mai bună dezvoltare a economiei ar reprezenta unul dintre primii pași care ar reduce semnificativ numărul testelor nucleare.

Înăsprirea deciziilor din partea O.N.U. atrage atenția asupra pericolelor pe care astfel de teste nucleare îl au asupra zonelor din apropiere. Noua decizie a Națiunilor Unite este destinată să reducă exporturile Coreei de Nord de cărbune, cel mai mare element de export, cu aproximativ 60 %, cu un plafon anual de vânzări de 400.900.000 $, relatează Reuters. Samantha Power, ambasadoarea SUA la Națiunilor Unite, a afirmat că Washingtonul are în vedere aplicarea unor sancțiuni mult mai realiste asupra continuei amenințări exercitate de Coreea de Nord: „Cel mai probabil, nici măcar o sancțiune nu va convinge Phenianul să renunțe la implacabila preocupare pentru armele nucleare.”

Ceasul cel mai întunecat…

Radicalitatea strategiilor indică o nouă abordare a problemei. Coreea de Nord pare a fi nevoită să suporte consecințe destul de radicale ce au ca principal scop slăbirea forțelor economice. Totuși, Kim Jong-Un nu vrea să renunțe la avantajul prețios pe care arsenalul nuclear i-l oferă. ”Ceasul cel mai întunecat este chiar înainte de zori”, spune o cunoscută zicală a Coreei de Sud. Poate că însă tocmai promisiunile din prezent privind sancțiunile ce doresc a ținti efecte profunde se vor dovedi ineficiente și vor sparge acest ciclu nefericit pentru a lăsa locul unor noi strategii mai eficiente.

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …