Home / GeopoliticALL / Europa / Rusia răspunde la scutul antirachetă al SUA şi plasează rachete la graniţa cu UE

Rusia răspunde la scutul antirachetă al SUA şi plasează rachete la graniţa cu UE

Statele europene care au graniţe comune cu Rusia îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu dorinţa acesteia de a depozita rachetele cu rază scurtă de acţiune Iskander, în oraşul-enclavă Kaliningrad.

Atât Lituania cât şi Polonia şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la această problemă. Rusia nu a confirmat încă aceste zvonuri, însă susţine că are toate drepturile să depoziteze pe teritoriul său din vest orice rachete doreşte.

Moscova a ameninţat în repetate rânduri că îşi va muta sistemul de rachete cu rază scurtă de acţiune, Iskander, în oraşul Kaliningrad, ca răspuns la scutul antirachetă amplasat de Statele Unite ale Americii pe teritoriul european. Rusia consideră scutul antirachetă o încercare de descurajare a puterii sale nucleare. Acesta a fost sursa continuă de confruntare dintre Moscova şi Washington în timpul președințiilor lui George W. Bush și Vladimir Putin.

Președintele Barack Obama a încercat să “reseteze” relațiile cu Rusia dar neînţelegerile au continuat pe alte planuri chiar şi după revizuirea sistemului scutului antirachetă. SUA insistă că scutul antirachetă nu vizează Rusia şi a fost conceput pentru a apăra Europa de atacul “statelor problematice” – printre care şi Iranul.

Într-un interviu acordat cotidianului german BILD, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de apărare, Igor Konashenkov, a negat zvonurile conform cărora sistemul Iskander a fost stabilit în Kaliningrad dar a declarat că, într-adevăr : ,,sisteme de rachete tactice Iskander au fost comandate de Districtul Militar de Vest şi de forţele de artilerie” adăugând însă că: ,,prin această acţiune Rusia nu încalcă nici un tratat internaţional”

Districtul militar de Vest cuprinde zone din vestul și nord – vestul Rusiei , inclusiv oraşul enclavă Kaliningrad, care este separat de Rusia, statul propriu-zis, și prins între Polonia , Lituania și Marea Baltică. Ziarul rus ,,Izvestia” a informat luni că rachetele au fost depozitate în această zonă de mai bine de un an.

Ministrul Apărării din Lituania, Juozas Olekas, s-a declarat îngrijorat de faptul că Rusia doreşte modernizarea sistemului de rachete pe care le deţine în Kaliningrad. “Militarizarea în continuare a acestei regiuni, aflată la graniţa cu statele baltice și NATO, creează mai mult decât o simplă stare de anxietate, iar noi vom urmări situaţia de acolo îndeaproape”, a declarat el pentru BBC.

Şi ministrul de externe al şi-a declarat îngrijorarea faţă de această iniţiativă a Rusiei, susţinând că o astfel de implementare “ar contrazice cooperarea eficientă ruso-poloneză, în special cu privire la această regiune, și ar submina dialogul constructiv între NATO și Rusia. Vom deschide acest subiect în contactele noastre bilaterale cu partea rusă.”

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *