Home / Politica si... / Conflict / Rusia interzice marșul de independență al Siberiei în timp ce mișcările separatiste din Ucraina sunt în continuare încurajate

Rusia interzice marșul de independență al Siberiei în timp ce mișcările separatiste din Ucraina sunt în continuare încurajate

siberia_independenta_rusiaRusia interzice Marșul pentru Federalizarea Siberiei, programat să aibă loc pe 17 august în cel mai mare oraș siberian, Novosibirsk. Acest lucru se petrece în timp ce în Ucraina separatiștii sunt încurajați de către autoritățile ruse, care au declarat însă că nu vor să ca astfel de acțiuni să se petreacă și la ei acasă, scrie The Telegraph.

Sunt șanse ca oficialitățile de monitorizare a mass-mediei de la Kremlin să blocheze site-ul BBC Rusia, după ce aceștia au publicat un interviu cu Artiom Loskutov, inițiatorul marșului de independență siberian. Serviciul federal de monitorizare a presei a trimis o scrisoare oficială celor de la BBC prin care le cerea să șteargă interviul, întrucât contravine legii recent adoptate împotriva „instigării populației la dezordine în masă, activități extremiste și participare la evenimente publice ilegale”. BBC a declarat totuși că nu intenționează să șteargă materialul și a solicitat un interviu cu oficialitățile de la Kremlin pe această temă. 

Loskutov este un artist rus, cunoscut pentru o demonstrație absurdă pe care o organizează an de an, numită Monstrație. Acesta a declarat pentru The Guardian: „Protestul din Novosibirsk a fost plănuit cu intenția de a ridiculiza ipocrizia Kremlinului vizavi de situația din Ucraina, dar și de a atrage atenția cu privire la gradul de dezvoltare al Siberiei, o regiune cu mult în urma Moscovei sau a Sankt Petersburgului, deși aici se găsesc cele mai mari rezerve de petrol și gaze naturale din Rusia.” De asemenea, Loskutov a mai mărturisit că marșul face uz de retorica pe care guvernul rus și propaganda sa o utilizează, și anume sprijinul acordat republicilor care vor să facă un pas înainte spre autodeterminare. Când a decis să aplice această teorie și asupra Siberiei, s-a dovedit că guvernul nu acceptă astfel de mișcări și în cadrul țării. Moscova a adoptat în decembrie anul trecut o lege prin care cei cu viziuni separatiste care instigă la proteste în acest sens să fie pedepsiți cu până la cinci ani de închisoare. 

Olesia Gerasimenko, reporter la ziarul rus Kommersant, a declarat că majoritatea locuitorilor Siberiei nu ar fi de acord cu o secesiune, dar ar susține oricând o autonomie economică mai crescută, inclusiv măsuri de forțare a companiilor care prelucrează resursele extrase să își plătească taxele în regiunile de unde le exploatează, și nu în Moscova: „Dacă suntem de acord cu dreptul ucrainienilor la federalizare, de ce nu suntem de acord și cu dreptul propriului nostru popor la federalizare? Ceea ce îi îndeamnă pe ruși la separatism este o chestiune socio-economică, nu se referă la autonomia de ordin politic a unei anumite regiuni. Toată cenzura asupra presei și interzicerea protestului sunt exagerate, dar ținând cont de ceea ce se petrece în Ucraina, situația din țară pare și ea a fi o potențială amenințare”, a declarat aceasta.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *