Home / Politica si... / Alegeri / Actualizarea prezenței la vot la alegerile europarlamentare infirmă inversarea trendului permanent descrescător

Actualizarea prezenței la vot la alegerile europarlamentare infirmă inversarea trendului permanent descrescător

recommendations_ep_electionsPrezența la urnele de vot cu ocazia alegerilor europarlamentare din mai 2014 s-a dovedit a nu fi „de proporții istorice” așa cum au arătat-o exit-poll-urile de după alegeri. Procentul inițial de 43,09 a fost revizuit după două luni de calcule la 42, 54%, ceea ce demonstrează o rată și mai scăzută față de 2009, când 43% dintre europeni s-au prezentat la voturile pentru Parlamentul European, scrie The Telegraph.

Rata de participare a europenilor la alegerile europarlamentare a scăzut continuu de la 62% în 1979 și până la procentul dezamăgitor din prezent. Imediat după publicarea exit-poll-urilor din 2014, liderii europeni s-au grăbit să afirme că prezența alegătorilor la vot ar putea fi catalogată drept „un eveniment istoric”, întrucât reprezintă o creștere față de alegerile anterioare. Astfel, Uniunea Europeană a reușit să umple golul dintre instituțiile sale și cetățeni, a căror importanță crescândă s-a afirmat odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009. 

În ciuda prezenței tot mai scăzute la urnele de vot a cetățenilor europeni, aria de acțiune a Parlamentului European a fost lărgită. Candidatul ales de aceștia pentru a fi numit în funcția de președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, tocmai a fost validat de statele membre. Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a justificat incongruența celor două procente publicate la o distanță de două luni: „În seara de 25 mai am făcut publice primele cifre estimate ale prezenței la vot în rândul europenilor, însă multe țări încă mai votau la acel moment, așa că a trebuit să ne bazăm rezultatele pe previziuni. A trebuit să așteptăm ca toate autoritățile naționale să ne comunice cifrele exacte pentru a ajunge la rezultatul de astăzi, pentru că fiecare țară are propriile proceduri de calcul și propriul ritm de lucru”. Procentul final de 42,54% confirmă tendința de scădere a prezenței la urne în rândul cetățenilor, însă aderarea Croației în 2013 nu face posibilă o comparație exactă cu alegerile din 2009.

Politicienii și analiștii politici din Marea Britanie au criticat acid rezultatele alegerilor din 2014.  Pawel Swidlicki, analist politic, a declarat: „Mi-e rușine cu rezultatele alegerilor din 2014. Chiar dacă Uniunea a vrut să le arate cetățenilor că părerea lor contează și au împuternicit Parlamentul să aleagă noul președinte al Comisiei, aceștia au preferat să stea acasă decât să meargă la vot. O soluție pentru această problemă ar fi nu creșterea importanței Parlamentului European, ci a parlamentelor naționale, care ar trebui să aibă un cuvânt de spus în trasarea legilor după care se guvernează Uniunea Europeană.Vicepreședintele Partidului pentru Independență din Regat (UKIP), Paul Nuttall, a declarat la rândul său: „Nu numai că cetățenii nu mai au încredere în instituțiile Uniunii Europene, dar aflăm și că alegerile de anul acesta au arătat cea mai scăzută prezență la vot din istorie. Fenomenul de euroscepticism a luat deja amploare în Regat și în Franța și se pare acum că nici alte țări europene nu sunt prea departe.”

Rămâne de văzut ce măsuri vor adopta lideri europeni în viitor pornind de la aceste rezultate care nu arată decât un grad ridicat de pesimism în rândul cetățenilor europeni cu privire la viitorul Uniunii.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *