Home / Politica si... / Conflict / Ucraina anunță că victoria împotriva rebelilor pro-ruși este ”iminentă”

Ucraina anunță că victoria împotriva rebelilor pro-ruși este ”iminentă”

Ministrul apărării de la Kiev susține că o victorie în fața rebelilor este inevitabilă, în cadrul unor declarații privind o serie de previziuni optimiste oferite de autoritățile ucrainene, informează BBC. Declarația survine în contextul în care trupe rusești au fost reperate că s-au cantonat în apropierea graniței cu estul Ucrainei.

Totoadată, autoritățile de la Moscova au precizat că, în cursul zilei de 4 august au avut loc o serie de exerciții militare în apropierea graniței cu Ucraina, fiind implicate peste 100 de avioane și de elicoptere, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că manevrele militare au ca scop îmbunătăția coordonării în operațiuni și că nu au vreo legătură cu tensiunile din vecinătate.

Între timp, situația rămâne tensionată în regiunile Donețk și Luhansk. În urma doborârii, în 17 iulie, a avionului malayesian și a acuzelor occidentului împotriva lui Vladimir Putin, armata ucraineană avansează în misiunea de eliberare a teritoriilor controlate de rebelii pro-ruși.

Conform declarațiilor colonelului Hen Geletey citate de BBC, peste 65 de sate și orașe au fost recuperate din mâinile rebelilor, teritoriul deținut de separatiști fiind de două ori și jumătate mai redus.

În același timp, populația civilă este cea mai greu încercată în această perioadă, deopotrivă cei aflați pe teritoriul controlat de trupele ucrainene, cât și cei din teritoriul aflat sub dominația pro-rușilor. Lipsa de gaz îngreunează traiul de zi cu zi, localnicii fiind nevoiți să depoziteze apă și alimente pentru o perioadă mai lungă de timp.

Problema avionului doborât rămâne nerezolvată. SUA acuză regimul de la Moscova că a finanțat mișcările separatiste cu armament, iar autoritățile ruse pasează vina, spunând că armata ucraineană este cea vinovată de tragedie. Reprezentanții olandezi și australieni sosiți pentru a ancheta cauzele tragediei se află la locul prăbușirii avionului pentru investigații, în ciuda violențelor care au loc în apropierea rămășițelor aeronavei.

Despre PoliticALL

Vezi și

ANALIZĂ: Primele semnale din timpul administrației Biden ale poziționării SUA în politica externă

Material realizat de Anca-Maria Barbu Începutul mandatului noului președinte al Statelor Unite ale Americii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *