Home / GeopoliticALL / Reuniune marcata de tensiuni intre Iran si marile puteri

Reuniune marcata de tensiuni intre Iran si marile puteri

EU_ministers_in_Iran_for_nuclear_talks,_21_October_2003La o zi de la inceputul celei de-a doua runde de negocieri pe tema dosarului nuclear iranian, tensiunea incepe sa creasca intre cele doua parti. Atat Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania), cat si Iranul au atitudini foarte ferme, asa incat este greu de spus daca discutiile de la Geneva se vor finaliza cu incheierea unui acord.

Cele mai dure cuvinte s-au rostit intre Franta si Iran. Pe de o parte, Parisul insista ca partenerii sai sa nu renunte la pretentiile pe care le au, pe de alta parte, Iranul acuza puterile internationale de lipsa de incredere. 

„Un acord este posibil doar daca are la baza pozitii ferme. Pana acum, iranienii nu au fost in masura sa accepte propunerile celor sase. Sper ca le vor accepta”, a declarat pentru France 2, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.  Ca raspuns la aceste declaratii, adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araqchi, a afirmat, pentru Reuters, ca: „Ne-am pierdut increderea… Nu putem incepe niste discutii serioase pana cand nu este restabilita increderea. Dar acest lucru nu inseamna ca vom opri negocierile.”

Pozitia de neclintit a Frantei fata de dosarul nuclear iranian are legatura si cu incercarea Hexagonului de a intretine relatii favorabile cu adversarii Iranului din Orientul Mijlociu, Israelul si Arabia Saudita. De altfel, liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei, a comparat recent Israelul (a carui existenta, ca stat, nu este recunoscuta de Iran)  cu un „caine turbat” si a criticat Parisul pentru ca a „ingenuncheat in fata regimului israelian”.

De partea sa, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a incercat recent sa convinga Rusia sa negocieze cat mai dur al reuniunea de la Geneva, a declarat, citat de Reuters ca: „Ei (iranienii –n.r.) nu trebuie sa aiba arme nucleare. Si eu promit ca nu vor avea arme nucleare.”

In cadrul negocierilor, puterile internationale spera sa convinga Iranul sa opreasca productia de uraniu imbogatit, cu o concentratie de 20%, care ar facilita constructia de arme nucleare, sa permita reprezentantilor Organizatiei Natiunilor Unite sa inspecteze in detaliu instalatiile nucleare pe care le detine si sa opreasca proiectul reactorului de apa grea de la Arak.

De cealalta parte, Iranul vrea sa ajunga la un acord cu Grupul 5+1, in urma caruia sa i se recunoasca dreptul de a produce uraniu imbogatit, aspect pe care, puterile internationale nu doresc sa il ia in calcul. Alte solicitari ale  Iranului se refera la reluarea vanzarilor de petrol, principala resursa a tarii, eliberarea unor fonduri inghetate in conturi din strainatate si ridicarea restrictiilor care impiedica desfasurarea tranzactiilor financiare, masura care a creat mari probleme in economia nationala.

Acordul interimar la care negociatorii spera sa ajunga, in urma discutiilor de la Geneva ar presupune o perioada de sase luni in care Iranul sa fie scutit de sanctiuni internationale, timp suficient ca cele doua parti sa se poata concentra asupra unui acord mai larg, permanent. Totusi, Statele Unite avertizeaza ca cea mai mare parte a sanctiunilor va ramane in vigoare si ca orice ridicare temporara a restrictiilor va fi anulata daca nu se va ajunge la incheierea unui acord pe termen lung sau daca Iranul va incalca termenii acordului preliminar.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *