Home / GeopoliticALL / Europa / SUA refuză declasificarea dosarelor NSA privind Germania

SUA refuză declasificarea dosarelor NSA privind Germania

Autorităţile de la Washington au refuzat să-i acorde Angelei Merkel acesul la dosarul de motinorizare a telefonului său deținut de NSA, alimentând ipoteza că Statele Unite ale Americii nu a închis cazul scandalului Snowden, informează The Guardian.

Veștile vin în contextul tensiunilor acumulate între Germania, Statele Unite și Marea Britanie după ce guvernul occidentalilor a eșuat în a declasifica informațiile generale despre activitățile de de supraveghere.

La începutul acestei săpămâni, ministrul de interne german Thomas de Maiziere a declarat pentru publicația Der Spiegel că răspunsul venit din partea SUA în această problemă este unul ”inacceptabil”.

”Chiar și dacă două treimi din rapoartele dezvăluite de Eduard Snowden, sau ceea ce se vehiculează a fi fost dezvăluit, sunt corecte, atunci pot ajunge la o singură concluzie: serviciile secrete ale Statelor Unite acționează fără nicio restricție”, a afirmat Maiziere. „America ar trebui să fie interesată de îmbunătățirea situației curente, iar promisiunile nu ajută”, a adaugat oficialul german.

Purtătorul de cuvânt petru probleme de securitate națională de la Casa Albă, Caitlin Hayden, a răspuns prin a da asigurari că Merkel și Barack Obama „au vorbit la telefon la sfârșitul lunii octombrie anul precedent” despre monitorizarea apelurilor facută de NSA.

Refuzul guvernului american de a acorda cancelarului german accesul la controversatul dosar vine în constrast cu procedura relativ ușoara prin care cetățenii germani pot vedea dosare din perioada când serviciul secret din Germania de Est, Stasi, activa.

În Germania, scandalului Snowden continuă să fie un subiect pentru dezbateri aprinse. La sfârșitul acestei săptămâni, conducătorul unei anchete parlamentare în cazul supravegherii NSA și-a dat demisia în urma unei lipse a consensului în a-l aduce sau nu pe Eduard Snowden ca martor în acest caz.

Partidele ecologiste și politicienii de stânga insistă ca americanul să dea o declarație in persoană, pe când președintele juriului, Clemens Binninger, membru al Partidului Crestin Democrat, și-a exprimat scepticismul, declarând ca informațiile cheie au fost deja date publicității.

În acest timp, academicienii de la Rostock Univeristy au votat pentru acordarea lui Snowden a unui doctorat onorar. Membrii facultății de filosofie au afirmat că vor să-l raăplătească pe fostul membru NSA pentru „conștiința sa civilă” și pentru „contribuirea substanțială la redeschiderea dezbaterii internaționale în legatură cu libertate, democrație, cosmopolitanismul și drepturile individului”.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *