Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Reforme majore în China: abolirea lagărelor de muncă şi politici moderate de control al natalitatii

Reforme majore în China: abolirea lagărelor de muncă şi politici moderate de control al natalitatii

Înalta Instanță Legislativă a Chinei a adoptat două moțiuni importante menite să îmbunătățească politica de control a natalității și să oficializeze abolirea lagărelor de concentrare pentru reeducare prin muncă. Anunțate încă din noiembrie de către membrii de la conducerea Partidului Comunist, reformele au fost deja testate în unele părți ale țării.

Restricții democrafice

China a introdus poilitica de control a natalității în 1979, pentru a controla creșterea china-child1populației. Prin aceasta, cuplurilor din mediul urban le era interzis să aibă mai mult de un copil. În zonele rurale, familiilor le sunt permise doi copii, dacă primul dintre ei este fată. Alte excepții includ minoritățile etnice și cuplurile ale căror membri nu au frați sau surori.

 Aproximativ o treime din populația Chinei nu poate crește un al doilea copil fără a plăti o taxă. Cei care militează împotriva acestor restricții afirmă că ele au dus la creșterea numărului de avorturi și infanticide, precum și la un dezechilibru de gen al populației.

De-a lungul timpului însă, popularitatea legii a scăzut. Liderii se tem că media de vârstă ridicată a populației va reduce numărul celor apți de muncă și va crea noi probleme pentru cei în vârstă. Se estimează că, în 2050, mai mult de o pătrime din chinezi vor avea vârste de peste 65 de ani.

În plus, preferința tradițională pentru copii de sex masculin a creat un dezechilibru al sexelor, odată  ce cuplurile optează pentru avorturi în funcție de sexul fetusului. Drept urmare, demografii estimează că, până la sfârșitul acestui deceniu,  China va avea 24 de milioane de bărbați necăsătoriți deoarece nu-și vor putea găsi o soție.

Comitetul Permanent al Congresului Național a aprobat moțiunea ce permite cuplurilor să aibă doi copii în cazul în care unul dintre părinți a fost copilul unic.

Reformele vor fi intoduse gradual pe întreg teritoriul Chinei, iar autoritățile locale vor supraveghea implementarea lor.

China are în prezent o rată a natalității de +1,5, mai mare decât cea a multora dintre vecinii săi precum Taiwan, Japonia și Coreea de Sud. Nigeria este însă țara cu cel mai mare cifră, +2,55, pe când SUA are +2.06.

LaborCamp-52617531Lagărele de muncă

Bazele acestui tip de pedeapsă au fost puse în anul 1950. China are 260 de lagăre de muncă, în care sunt peste 160,000 de deținuți, conform rapoartelor din acest an. Deținuții sunt sub un regim denumit „laojiao”, re-educare prin muncă. Dependenții de droguri, prostituatele, dar și cei care se revoltă împotriva statului, sunt trimiși în lagăre de muncă.

Rețeaua a fost creată după modelul gulagului sovietic din anii `50, și permite poliției chineze să înscrie pe oricine pe o perioadă de până la patru ani. Cei condamnați au rar șansa de a face apel.

Liderii Chinei au anunțat dorința de a reforma sistemul. Odată cu introducerea moțiunilor de cenzură, există șansa ca unele dintre lagărele de muncă să fie transformate în centre de dezintoxicare.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *