Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Războiul cibernetic al Chinei

Războiul cibernetic al Chinei

Războiul cibernetic a fost în mod inevitabil menționat în prima dezbatere din cadrul campaniei electorale pentru președinția SUA. După ce acum câteva luni Comitetul Național Democrat a fost supus unui atac cibernetic, afectând integritatea și legitimitatea candidaților democrați pentru președinție, Rusia a fost acuzată că ar încerca să influențeze campania electorală din SUA. În mare parte acuzațiile aduse Rusiei se datorează declarațiilor candidatului republican pentru Oficiul Oval, Donald Trump, care a invitat hackerii ruși să spargă conturile de email ale candidatului democrat pentru aceeași poziție, Hillary Clinton, pentru a demonstra acuzațiile ce îi sunt aduse cum că ar fi șters mai multe email-uri pentru a diminua din gravitatea greșelii pe care a comis-o, folosind un cont personal de email pentru a discuta cu liderii mondiali probleme ce ar fi trebuit să rămână strict secrete, în timpul în care ocupa poziția de Secretar de Stat al SUA. Cu toate acestea, CNN notează că Trump nu a ratat ocazia în timpul primei dezbateri electorale cu Hillary să lărgească spectrul suspecților, declarând că China ar putea fi responsabilă de atacul cibernetic asupra Comitetul Național Democrat: ”Ea zice Rusia, Rusia, Rusia. Ar putea fi China.”

În lumea e-spionajului cibernetic, China a fost acuzată nu o singură dată că ar practica jocuri murdare pentru a câștiga un avantaj pe arena politicii internaționale. La începutul acestui an, țara asiatică a fost acuzată că ar fi spart zeci de stații de lucru și servere ale Depozitului Federal de Asigurări al SUA. Anul trecut, China a fost acuzată de o încălcare masivă a legilor privind respectarea datelor personale la Oficiul SUA pentru Management Personal care cuprindea datele a peste 21 milioane persoane. Iar în mai 2014, procurorii federali din SUA au pus sub acuzare membri ai Armatei Populare de Eliberare (APE) pentru spionaj cibernetic pentru câștig economic. Cu toate acestea, China neagă orice acuzație de spionaj cibernetic finanțat de stat. Pe de altă parte, analiștii susțin că operațiunile cibernetice ale Chinei sunt o amenințare reală, potrivit aceleiași surse.

China, bineînțeles, nu este singurul actor în războiul cibernetic. Aceasta a luat măsuri relevante împreună cu SUA pentru a stabili o serie de reguli fundamentale într-un domeniu nou, ce nu are nicio normă respectată pe scară largă. În timpul vizitei de stat în SUA a președintelui Chinei, Xi Jinping, acesta și președintele SUA, Barack Obama, au ajuns la un acord comun de a nu conduce sau susține conștient spionaj cibernetic în scopuri economice. Tong Zhao, de la sediul din Beijing al Centrului pentru Politici Globale Carnegie-Tsinghua, a declarat ”Eu cred că China, după acea întâlnire, a încercat să se conformeze cu acordul.” De asemenea, acesta a adăugat: ”China realizează din ce în ce mai mult că este în propriul ei interes să promoveze un sistem ce se conduce după un cod de reguli.”

De la acordul dintre China și SUA, FireEye a remarcat schimbări în activitatea cibernetică a Chinei. ”Am observat o schimbare în comportament de la acordul Obama-Xi. Acea schimbare de comportament a rezultat într-o scădere a atacurilor împotriva organizațiilor SUA și a celor vestice în general, cu scopul de a fura proprietate intelectuală”, susține Boland.

Deși China pare a-și reduce activitatea cibernetică focusată pe SUA și țările din vest, spionii cibernetici ai acesteia s-au orientat spre colectarea de informații și date în zona plină de tensiuni geopolitice din imediata sa apropiere. Un exemplu relevant este Taiwan. De când Taiwanul și-a ales prima femeie președinte, Tsai Ing-Wen, relațiile dintre China și statul taiwanez s-au deteriorat. Partidul noului președinte, Partidul Democrat Progresiv (PDP), este tradițional orientat spre independența Taiwanului față de China. Astfel, în urma câștigului PDP în alegerile prezidențiale site-ul acestora a fost atacat de hackeri, fiind înlocuit cu un site fals, ce colecta datele personale ale vizitatorilor.

În ciuda tuturor acuzațiilor, China cu siguranță nu a aprobat orice atac cibernetic provenit de pe teritoriul său. După decizia Curții de la Haga ce nega statului chinez drepturile sale istorice asupra unui vast teritoriu din Marea Chinei de Sud, panourile de informație din două cele mai mari aeroporturi din Vietnam au fost programate să afișeze mesaje critice la adresa pretențiilor teritoriale din Marea Chinei de Sud ale Vietnamului și ale Filipinelor. Analistul Tong Zhao este convins că de atacul cibernetic de la aeroporturile din Vietnam nu sunt responsabili agenții de stat ai Chinei. Deși statul chinez deține în mare parte monopolul asupra oricărui sector ce-l vizează, acesta nu este omniprezent. Astfel, există și actori independenți pe scena hackerilor din China.

Cu toate că hackerii independenți din China nu lucrează sub umbrela statului chinez, acest lucru nu înseamnă că atât cei aflați în subordinea statului, cât și cei independenți nu ar putea lucra împreună pentru a promova interesele Chinei în ceea ce privește securitatea și nu ar putea întări poziția acesteia în era informației.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …