Președintele Vladimir Putin și-a exprimat dorința de a îmbunătăți relațiile cu SUA printr-un mesaj trimis lui Barack Obama vineri de Ziua Independenței, prin care îl îndeamnă ca Washingtonul să trateze Moscova ca pe un partener egal. Relațiile dintre cei doi președinți și cele două țări s-au răcit după neînțelegerile asupra conflictelor din Ucraina și Siria, și asupra drepturilor omului, democrației și domeniilor de apărare, conform Reuters.
,,Liderul statului rus și-a exprimat speranța că relațiile dintre cele două țări se vor îmbunătăți pe baza pragmatismului și egalității, în ciuda dificultăților și neînțelegerilor,” a spus Kremlinul, schițând telegrama trimisă lui Obama pe 4 iulie. Telegrama a subliniat un mesaj pe care Putin a încercat să-l facă important în al treilea său mandat, și anume că Rusia trebuie să fie tratată drept o putere mondială egală după două decenii de la căderea Uniunii Sovietice.
Declarația Kremlinului nu a făcut nici o referință la sancțiunile impuse Moscovei de către Washington după ce Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră, Crimeea, în martie, sau la alte diferențe dintre cei doi foști inamici ai Războiului Rece. Însă făcând apel la ,,pragmatism și egalitate”, Putin i-a sugerat lui Obama să preia sarcina de a îmbunătăți relațiile.
Relațiile s-au răcit mai ales din cauza anexării Crimeei după ce Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la președinția Ucrainei. Ianukovici a respins semnarea unui tratat de asociere cu Uniunea Europeană pentru a păstra în schimb relații mai bune cu Moscova.
Între timp, un alt înalt oficial rus a contestat supremația SUA în privința dominației pe scena afacerilor la nivel mondial. ,,Hegemonia Statelor Unite ale Americii de pe scena mondială ia sfârșit,” a spus agenției de știri RIA Evgheni Lukyanov, directorul adjunct al Consiliului de Securitate Rus care include oficiali ai apărării și securității.
Relațiile personale dintre Obama și Putin sunt reci, pe fondul eforturilor pentru a pune capăt violențelor din estul Ucrainei. Putin ia in calcul o apropiere de omologul său american în problema Ucrainei sau să riște și mai multe sancțiuni care ar putea să submineze economia Rusiei, aflată în momentul de față la un pas de recesiune.