Home / GeopoliticALL / Europa / Putin și diplomația trucurilor

Putin și diplomația trucurilor

Vladimir PutinAdevărată atracție de la recent încheiata Olimpiadă de Iarnă de la Soci 2014 nu a fost vreun snowboarder sau vreun patinor pe gheață, ci Putin cu a sa măiestrie în arta diplomației. De ce este forțat Putin să se impună pe plan internațional? Foarte simplu. Rusia a devenit un stat slab, relatează Walter Russel Mead pentru Wall Street Journal.

Rămasă fără bogății naturale, FIB-ul și armele sale nucleare, Rusia devine o umbră până și a Rusiei Țariste la mijloc de război mondial. Cu o economie aproape la fel de mare ca cea a Italiei, cu un declin demografic, neliniște în Caucaz și creșterea Chinei în importanță, Rusia nu mai arată a superputere.

Atât Franța, cât și Marea Britanie au decăzut la rândul lor ca importanță în de-a lungul timpului, dar Putin nu își permite să le spună cetățenilor Rusiei că decăderea ca importanță nu este ceva atât de rău. Amintirea URSS-ului este mult prea aproape pentru mulți dintre ei.

Când Putin a ajuns la putere, în 1999, și-a creat un renume prin distrugerea rebeliunii din Cecenia, dar liderii seculari arestați sau omorâți de administrația rusă au fost înlocuiți de fundamentaliști musulmani. Astfel, Putin este forțat acum să lupte împotriva terorismului domestic, să întărească imaginea Rusiei și să îndeplinească visul naționaliștilor ruși: reunirea URSS-ului într-un mediu post-comunist.

Deși încă departe de acest scop, Putin a dus Rusia mai aproape de acest țel. A oprit expansiunea NATO în fostul spațiu sovietic și a întărit poziția economică a Rusiei în economiile statelor din centrul Asiei. Dar bătălia cea mai importantă este dusă în Kiev. Pănă acum a doua cea mai importantă economie din spațiul ex-sovietic după Rusia era promisă Uniunii Europene, dar influența Rusiei a dus la o înclinare a guvernului ucrainian spre Rusia, lăsând Uniunea Europeană ca un mire părăsit la altar, notează aceeaşi sursă.

Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite au încercat să readucă Ucraina pe drumul european, dar diviziunea din societatea ucraineană și scandalul recent dintre UE și SUA arată că Rusia mai poate visa la expansiune teritorială.

Dar cum dușmanul dușmanului meu este prietenul meu, Rusia s-a apropiat de Iran datorită intereselor comune. Conflictul dintre șiiți și suniți se reflectă în apropierea Rusiei de Iranul șiit în conflictul împotriva fundmentaliștilor suniți, dar și în relația specială dintre Putin și guvernul sirian, un guvern secular în conflict cu sunniții sirieni, ajutați de cetățeni ceceni sau chiar ruși.

Estul Mijlociu a devenit acum un motiv de bucurie pentru Putin. Diplomația americană a eșuat în constrângerea regimului al-Assad, fundamentaliștii suniți se luptă între ei, aliații tradiționali ai Americii (Arabia Saudită și Israelul) au din ce în ce mai puțină încredere în deciziile americane și noua administrație a Egiptului este dominată de anti-Americanism.

Edward Snowden a devenit un pion valoros în mâinile fostului agent KGB, care a valorificat atât informațiile lui Snowden, dar și ruptura provocată de declarațiile sale.

Dar nu totul merge ca pe roate pentru Putin. America devine independentă de gazul natural, Gazprom-ul este criticat de clienții săi, China devine mai puternică, Germania domină Europa, populația slavă și creștină este în declin față de populațiile musulmane, iar militanții musulmani pregătesc asaltul asupra dominației Putiniene.

În lumina decăderii Rusiei, Putin se folosește de orice truc, de umbre și de oglinzi, ca să pară mai puternic, dar atuul cel mai mare este slăbiciunea inamicilor. Orice pas greșit al Vestului poate fi folosit în favoarea sa.

 

Despre Traian Ionescu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *