Home / GeopoliticALL / America Latina / Proteste violente în Argentina: Vocea populației a generat tensiuni
Sursa foto: Buenos Aires Herald

Proteste violente în Argentina: Vocea populației a generat tensiuni

Material realizat de Luca Coșa

După preluarea funcției de președinte, la sfârșitul anului 2023, Javier Milei a promis adoptarea a numeroase reforme majore ce aveau ca scop revitalizarea statului argentinian în plan economic. Aceste măsuri de austeritate au constat în tăierea brutală a cheltuielilor publice, ceea ce a condus la un surplus bugetar și la creșterea pieței de capital. Scăderea ratei inflației s-a dovedit a fi cea mai mare victorie a lui Milei, acesta câștigând susținerea cetățenilor după reducerea acesteia de la 25% la doar 3%, lucru realizat pentru prima oară în ultimii 4 ani.

Inflația a fost unul din cele mai importante puncte de interes pentru populația argentiniană, care s-a dovedit a fi receptivă în vederea acceptării noilor reforme. Aceste măsuri drastice au condus la scăderea inflației, care a venit însă cu consecințe majore, rata sărăciei ajungând la 53% la sfârșitul anului 2024, față de 40% în 2023. În spatele cifrelor ce reflectă succesul economic al reformelor președintelui Milei, se ascunde o realitate dură pentru cetățenii din clasa de jos. Printre cei mai grav afectați de aceste reforme se numără pensionarii, ale căror venituri au fost reduse drastic odată cu eliminarea subvențiilor guvernamentale și înghețarea ajustărilor pensiilor în funcție de inflație. Aceste măsuri economice, alături de eliminarea controalelor asupra prețurilor medicamentelor, nu au făcut decât să alimenteze tensiunile sociale. Vârstnicii beneficiază de o pensie în valoare de 280 de dolari, însă reprezentanții Biroului Avocatului Poporului al Orașului Buenos Aires au declarat că aceștia au nevoie de cel puțin 980 de dolari pentru a acoperi toate cheltuielile lunare.

După luni de austeritate, pensionarii și-au exprimat nemulțumirea față de clasa politică prin manifestații stradale. Inițial, demonstrațiile au fost limitate, protestele fiind organizate pașnic în fața Congresului Național din Buenos Aires. Persoanele afectate de măsurile de austeritate s-au adunat pentru a protesta împotriva condițiilor de viață precare. Numărul activiștilor a crescut considerabil odată cu agravarea situației economice. Demonstrațiile s-au soldat cu incidente minore în primă fază, însă protestele de miercuri, 12 martie, au escaladat la un nivel fără precedent.

O alianță surprinzătoare s-a format între pensionari și susținătorii fanatici ai celor mai mari cluburi de fotbal din Argentina, Boca Juniors și River Plate. Suporterii celor două cluburi au lăsat deoparte acidele rivalități sportive și s-au alăturat manifestațiilor, protestând împreună împotriva măsurilor economice nefavorabile care afectează populația vârstnică. Intervenția acestora a atras atenția internațională și a intensificat protestele. În timpul manifestațiilor, suporterii au scandat o frază a legendarului fotbalist argentinian Diego Maradona: „Cum aș putea să nu apăr pensionarii? Ar trebui să fii un laș adevărat ca să nu-i aperi.” Aceste scandări au aprins străzile din Buenos Aires alături de alte sloganuri ce denunțau conducerea lui Milei ca fiind un regim dictatorial.

Tensiunile cu suporterii au crescut exponențial după ce reprezentanții Ministerului Securității au adoptat o rezoluție ce interzicea accesul persoanelor care sunt vinovate de comportament violent sau perturbarea ordinii publice. Reprezentații cabinetului președintelui au asociat ultrașii cu membrii „barras bravas”, o grupare cunoscută de huligani din capitală. Această asociere, venită fără dovezi concrete, a servit drept justificare pentru înăsprirea măsurilor de securitate pe stadioane.

Implicarea fanilor în proteste a condus la confruntări violente cu forțele de ordine. Pentru a calma reacțiile viscerale ale protestatarilor, autoritățile au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene, iar activiștii violenți au ripostat aruncând pietre, petarde și sticle asupra jandarmilor. Potrivit autorităților, un vehicul al poliției a fost vandalizat, iar un ofițer a fost împușcat. Cu toate acestea, majoritatea protestatarilor erau pașnici, iar multe persoane care nu au dat dovadă de sfidare a autorităților au devenit victime colaterale. Aproximativ 150 de persoane au fost arestate și mai mulți indivizi au fost răniți.

Printre victime se află fotograful și activistul Pablo Grillo ce a suferit o fractură craniană și multiple răni în urma ciocnirii cu forțele de ordine. Acesta a fost transportat imediat la spital, însă starea sa rămâne critică. Imaginile cu Grillo, rănit și însângerat pe stradă, au fost intens distribuite pe rețelele de socializare, stârnind numeroase reacții. De asemenea, Beatriz Blanco, o pensionară în vârstă de 87 de ani, a fost internată în spital după ce a fost agresată de un polițist, iar doi elevi în vârstă de 12 și 14 ani au fost arestați după ce s-au alăturat protestelor.

Evenimentele tragice au cauzat reacții imediate în rândul cetățenilor, aceștia cerând demisia Ministrei Securității, Patricia Bullrich, ce a fost masiv criticată pentru modul în care a gestionat forțele de ordine. Beatriz Blanco, pensionara rănită în urma confruntărilor, a depus plângere împotriva acesteia, iar procurorul Franco Picardi a solicitat dovezi privind implicarea grupului de huligani în manifestații. În ciuda criticilor, Bullrich a declarat că autoritățile au acționat corect.

Tensiunile sociale continuă să crească, iar presiunea asupra administrației lui Javier Milei s-a intensificat. Viitorul pensionarilor rămâne incert însă un lucru este sigur: populația din clasa de jos își dorește o schimbare.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Barierele invizibile către pacea ucraineană

Material realizat de Radu Mocanu Introducere    Ucraina și Rusia sunt două state aflate la …