Programe speciale, invitati celebri, sute de filme de animatie si alte surprize pentru admiratorii acestui gen au fost pregatite de organizatorii celei de-a 8-a editie a Festivalului International de Animatie Anim’est, desfasurat intre 4 si 13 octombrie, la Bucuresti. Proiectiile vor avea loc la cinematografele Patria, Studio si Elvira Popescu, precum si in clubul Control.
Chiar daca organizarea editiei din acest an, desfasurata „against all odds” (impotriva sortilor – n.r.), dupa spusele directorului executiv Vlad Ilicevici, a intampinat serioase dificultati, echipa festivalului a anuntat un numar record de filme de animatie – 377 – precum si trei seri cu evenimente speciale, o competitie elitista, numeroase programe atractive in afara competitiei, precum si workshop-uri si invitati speciali care vor completa o oferta culturala insemnata in toamna acestui an.
In afara filmelor din competitie, despre care am vorbit aici, Anim’est propune publicului vizionarea ultimei productii a lui Tim Burton, precum si continuarea prezentei unui invitat din partea Pixar in cadrul evenimentelor speciale ale festivalului. Astfel, in cadrul sectiunii „Animash” va putea fi vizionat Frankenweenie, cel mai nou film al lui Tim Burton, pentru prima data pe ecranele din Romania. O parodie si in acelasi timp un tribut la horror-ul clasic din 1931 realizat dupa romanul lui Mary Shelley, cu un character design specific lui Burton, filmul este un remake stop-motion 3D al scurtmetrajului cu acelasi nume realizat de regizor in 1984, in care tanarul Victor incearca sa-si readuca la viata catelul Sparky dupa ce invata la scoala despre impulsurile electrice din muschi. Cu Winona Ryder, Catherine O’Hara si Martin Short in distributie, filmul a fost nominalizat anul trecut atat la Oscar, cat si la Premiile BAFTA. De asemenea, Alex Woo, story artist la Pixar, le da intalnire tuturor fanilor animației, vineri, 11 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria. Acesta le va povesti celor prezenți despre cateva dintre cele mai de succes titluri realizate de studio și de ce “Povestea e regele” la Pixar.
La fel ca in fiecare an, Anim’est aduce in fața spectatorilor o serie de invitați speciali, animatori sau producatori ai unor animații celebre. Festivalul are placerea sa vi-l prezinte in acest an pe Michel Ocelot. Celebrul regizor, animator și graphic designer francez va fi prezent la București in perioada 10-13 octombrie, toate cele șase lungmetraje ale sale precum și o selecție de 8 scurtmetraje urmand a fi proiectate.
Nascut in 1943, Michel Ocelot a urmat studiile unor instituții precum Școala regionala de Arte Frumoase din Angers, Școala Naționala Superioara de Arte decorative din Paris sau Institutul de Arte din Los Angeles. Deși folosește stiluri și tehnici diferite de animație, Ocelot nu renunța niciodata la lumea fantastica. Prințese medievale, zane, vrajitoare, filmele lui Ocelot trimit spectatorii in calatorii pe taramuri magice, oferindu-le povești pline de imaginație.
Regizorul ajunge in atenția publicului cu Kirikou et la Sorcièr/ Kirikou si vrajitoarea, primul lungmetraj din cariera, distins cu Premiul pentru cea mai buna animație la Annecy in 1999 și Cel mai bun lungmetraj animat la Premiile britanice din 2002. Au urmat Princes et Princesses/ Printi si Printese, o selectie de povesti stravechi redate prin siluete, si Kirikou et les Bêtes Sauvages/ Kirikou si animalele salbatice. In 2006 termina cel de-al patrulea lungmetraj, Azur et Asmar, prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, iar in 2011, Les Contes de la nuit/ Tales of the Night / Povesti in miez de noapte a fost selectat in competitia celei de-a 61-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin. Cel mai recent film de lung metraj este Kirikou et les hommes et les femmes/ Kirikou and the Men and Women / Kirikou, barbatii si femeile, nominalizat la Premiile Cesar in 2013.
La editia din acest an, nu va lipsi nici prezenta unuia dintre cele mai renumite studiouri de animatie din lume. In 2013, la Anim’est va veni studioul Aardman, o adverata „fabrica” de animatii de succes, dar si de reclame realizate prin diferite tehnici de animatie. Avand 10 nominalizari și patru distincții la Oscar, Aardman a fost creat in 1972 de Peter Lord și David Sproxton, ca un proiect cu buget redus, din dorința celor doi animatori de a produce un film animat. Au inceput o colaborare de succes cu Nick Park, pe vremea cand acesta lucra la filmul sau de școala A Grand Day Out, film avandu-i ca personaje principale pe Wallace și Gromit, doua nume ce aveau sa cunoasca celebritatea. The Wrong Trousers (r. Nick Park) prima animație de 30 de min a studioului, a caștigat peste 30 de premii, printre care și Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj animat. In 1995, Aardman produce un alt titlu premiat cu Oscar, A Close Shave (r. Nick Park), ce avea sa confirme reputația studioului.
Publicul se va bucura de o zi cu totul speciala dedicata studioului, duminica, 6 octombrie, la Cinema Patria, intre orele 12.30-00.00. Vor putea fi vizionate scurtmetraje din primii ani ai studioului, dar și din perioada in care Aardman devenise un nume important in lumea animației. Celebrii Wallace and Gromit nu puteau lipsi din retrospectiva, aventurile lor vor putea fi urmarite in A grand day out, The Wrong Trousers, A Close Shave, A Matter of Loaf and Death și The Curse of the Were Rabbit. Chicken Run (r. Peter Lord, Nick Park), primul film de lungmetraj al studioului și un succes de box office, și The Pirates! Bands of Misfits completeaza selecția de filme din cadrul zilei dedicate studioului Aardman.
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaștilor din Romania, Centrul Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene si al Ogilvy.