Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 22 martie în lume – Reprezentanții Rusiei au declarat că riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, reluarea luptelor din Yemen a întrerupt eforturile diplomatice de pace, iar președintele Emmanuel Macron și-a apărat decizia de a crește vârsta de pensionare
Sursă foto: BBC

A fost 22 martie în lume – Reprezentanții Rusiei au declarat că riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, reluarea luptelor din Yemen a întrerupt eforturile diplomatice de pace, iar președintele Emmanuel Macron și-a apărat decizia de a crește vârsta de pensionare

Material realizat de Emilia Popescul și Romina Manolescu 

Forțele rusești au declanșat un val de atacuri aeriene în nordul și sudul Ucrainei, relatează Reuters. Dronele rusești au atacat orașele ucrainene, iar rachetele au distrus un bloc de apartamente. Bakhmut a devenit un obiectiv cheie pentru Moscova, care vede orașul ca o piatră de temelie pentru finalizarea cuceririi regiunii Donbas de est. Cu toate acestea, atacul terestru, care a durat luni de zile, asupra orașului estic ar putea să stagneze în fața unei rezistențe acerbe, potrivit experților militari ucraineni și britanici. Rezistența ucrainenilor din Bakhmut a făcut ca serviciile de informații militare britanice să creadă că atacul Rusiei asupra orașului își pierde din putere. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării  a declarat în actualizarea informațiilor că există încă un pericol ca garnizoana ucraineană să fie înconjurată. Statul Major General al Ucrainei a fost de acord că potențialul ofensiv al Rusiei în Bakhmut este în scădere. 

Parlamentarii etiopieni au eliminat Frontul de Eliberare a statului Tigray de pe lista teroriștilor, informează AP News. Decizia a venit la mai mult de patru luni după ce un acord de pace a pus capăt unui conflict care a ucis sute de mii de oameni. Hotărârea a evidențiat îmbunătățirea relațiilor dintre oficialii federali și cei regionali din regiunea Tigray și a apropiat regiunea de înființarea unui guvern interimar. Frontul de Eliberare a dominat politica etiopiană timp de aproape trei decenii înainte ca prim-ministrul Abiy Ahmed să preia funcția în 2018 și a fost adăugat pe lista grupărilor teroriste în mai 2012. Conflictul din Tigray a început la sfârșitul anului 2020. Acordul de pace semnat în noiembrie a dus la revenirea comunicațiilor, serviciilor bancare și a altor servicii de bază, tăiate în regiunea Tigray pentru mai mult de 5 milioane de persoane. Etiopia se confruntă acum cu cheltuieli de reconstrucție post-conflict de 20 miliarde de dolari.

Reluarea luptelor din Yemen a întrerupt eforturile diplomatice de pace, conform Al Jazeera. O nouă luptă în Yemen a perturbat eforturile diplomatice de a extinde un acord de armistițiu intermediat de Organizația Națiunilor Unite. Surse militare și guvernamentale au declarat agențiilor de presă că rebelii Houthi, care controlează cea mai mare parte a nordului Yemenului, au lansat un atac asupra districtului Harib, în provincia bogată în petrol Marib. Una dintre surse a declarat, sub rezerva anonimatului, că rebelii „au făcut progrese pe acest front, provocând strămutarea a zeci de familii” și că mai mult de 10 de soldați au fost uciși”. Conflictul din Yemen a început când rebelii Houthi, aliați cu Iranul, au ocupat capitala Sanaa, la sfârșitul anului 2014, determinând o coaliție militară condusă de Arabia Saudită să intervină în martie 2015 în sprijinul guvernului recunoscut pe plan internațional. Războiul a ucis sute de mii de oameni, a forțat milioane de oameni să-și părăsească casele și a dat naștere la ceea ce ONU a descris ca fiind una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. 

Prințul William a vizitat Polonia pentru a-și arăta sprijinul față de aliatul care ajută Ucraina, relatează AP News. Prințul William a efectuat o vizită surpriză în Polonia, care a avut a scop accentuarea sprijinului Marii Britanii pentru o națiune aflată în prima linie a eforturilor de a ajuta refugiații strămutați de războiul Rusiei din Ucraina și de a ajuta armata ucraineană în lupta împotriva invaziei. Moștenitorul tronului s-a întâlnit cu trupele britanice și poloneze în Rzeszow, situat la doar 65 km de granița cu Ucraina, un oraș care a devenit centru al transporturilor de ajutor militar și umanitar destinate Ucrainei și, de asemenea, un punct cheie de tranzit pentru refugiați. „Am vrut să vin aici în persoană pentru a vă mulțumi pentru tot ceea ce faceți, păstrând toată lumea în siguranță aici și ținând cont de ceea ce se întâmplă”, a declarat William în timp ce vorbea cu trupele. „Faceți o treabă foarte importantă aici. Apărarea libertăților noastre este foarte importantă și toată lumea de acasă vă sprijină cu adevărat”.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat decizia de a crește vârsta de pensionare în contextul protestelor din Franța, relatează BBC. Au fost șase nopți de demonstrații care au implicat sute de arestări, însă președintele continuă să susțină că „această reformă nu este un lux, nu este o plăcere, este o necesitate”.  Decizia președintelui de a folosi clauza 49:3 pentru a forța o creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani este considerată cel mai mare risc politic pe care și l-a asumat, de la mișcarea de protest a „vestelor galbene”, în primul mandat al președinției sale. Sub presiunea de a reduce tensiunile, Macron a făcut primele sale remarci publice cu privire la escaladarea situației pensiilor într-un interviu. El a declarat că protestatarii au dreptul să iasă în stradă și că mânia lor a fost luată în considerare, dar nu este acceptabil că aceștia au recurs la violență. Președintele Macron a adăugat că regretă că nu reușește să convingă oamenii de necesitatea reformei: „Dar nu trăiesc cu regret, trăiesc cu voință, tenacitate, angajament, pentru că îmi iubesc țara și oamenii”.

Reprezentanții Rusiei au declarat riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, informează Reuters. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a susținut că Rusia este determinată să păstreze lumea sigură și liberă” de amenințarea războiului nuclear, dar a adăugat mai târziu că înțelegerile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum într-o stare de facto de conflict deschis cu Statele Unite”. Nu aș vrea să intru într-o discuție despre probabilitatea unui conflict nuclear, dar riscul este mai mare decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem așa”, a declarat Ryabkov, citat de agenția Interfax. Atât Statele Unite, cât și Rusia au susținut că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie luat în considerare, însă conflictul din Ucraina a ridicat temeri privind o confruntare directă cu Occidentul.  

Autoritățile din statul Arkansas au semnat o lege care interzice persoanelor transgender să folosească toaletele care se potrivesc cu identitatea lor de gen în școlile publice, relatează Reuters. Legea a impus școlilor să ofere un spațiu rezonabil aplicării noilor prevederi, care include toalete pentru o singură persoană și zone de schimbare. De asemenea, oficialii au susținut că școlile care încalcă legea se pot confrunta cu amenzi de cel puțin 1.000 de dolari, iar părinții pot face demersuri pentru a pune în aplicare măsura. Legislatorii republicani din Statele Unite au intensificat campania de interzicere a anumitor servicii medicale pentru tinerii transgender, în unele cazuri încercând să acuze părinții și medicii de abuz asupra copiilor dacă li se oferă tratament. 

Brandul de whisky Jack Daniel’s” a intentat un proces în cadrul Curții Supreme a Statelor Unite împotriva unei companii de jucării, privind încălcarea mărcii sale comerciale, informează BBC. Producătorul  a declarat că jucăriile fabricate sunt o „parodie evidentă” și ar trebui să fie protejate pentru liberă exprimare – Libertatea de exprimare începe cu libertatea de a-ți bate joc”, a declarat compania de jucării, VIP Products LLC, în documentele instanței. Compania produce, de asemenea, alte jucării similare brandurilor cunoscute de alcool și suc. Cazul se axează pe Legea Lanham, care interzice utilizarea unei mărci comerciale care poate provoca confuzie în rândul clienților, și pe primul amendament al Constituției SUA, care protejează formele de parodie și satiră ca aspecte necesare ale libertății de exprimare.  

Tanzania a raportat cinci decese și alte trei cazuri de infecție cu virusul Marburg, informează The Guardian. Autoritățile au trimis o echipă de intervenție în caz de urgență în zonă, iar statele vecine au intensificat măsurile de protecție. Primii pacienți care au prezentat simptome ale bolii au fost detectați pentru prima dată săptămâna trecută în două sate din Kagera, potrivit ministrului sănătății din Tanzania, Ummy Mwalimu. Conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 161 de persoane au fost identificate ca fiind expuse riscului de infecție. Virusul Marburg face parte din aceeași categorie de virusuri cu Ebola, având rate de mortalitate care au variat de la 24% la 88%. Au existat mai multe focare de la descoperirea sa în 1967, cea mai gravă fiind situația din Angola în 2004-2005, cu 252 de cazuri de infecție și 227 de decese.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …