Penultima seară a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica a fost dedicată producțiilor care abordează aspecte politice din penisula Coreeană. Sub genericul ”Nord și Sud”, sâmbătă, 12 aprilie, au fost proiectate la cinema Elvire Popesco, filmul sud-corean, ”Namyeong-dong 1985” (Securitate națională) și documentarul ”Coreea de Nord, nimic de invidiat”, realizat de jurnalistul Adelin Petrișor în urma deplasării pe care a făcut-o în 2012 la Phenian.
Regizat de Chung Ji-Young, ”Securitate națională” spune povestea reală a lui Kim Geun-tae, lider al mișcării pro-democrație din Coreea de Sud, care a îndurat 22 de zile de tortură din cauza unor presupuse legături cu Phenianul și pentru că ar fi participat la un complot pentru răsturnarea regimului militar de la Seul. În timpul celor trei săptămâni în care a fost ținut la Namyeongdong, un loc celebru în Coreea de Sud pentru abuzurile comise acolo în anii ’80, Kim Geun-tae a fost supus de anchetatori la cele mai dure metode de constrângere, de la simulări ale înecului și până la șocuri electrice. Totul pentru a-l face să mărturisească fapul că are legături cu regimul de la Phenian.
Fără să renunțe vreo clipă la convingerile sale politice, Kim Geun-tae a reușit, în cele din urmă, să scape din ”abatorul uman” de la Namyeongdong, după cum el însuși l-a descris, devenind apoi ministru al Sănătății și Bunăstării și membru al Adunării Naționale din Coreea de Sud. Iar 20 de ani mai târziu a fost din nou pus față în față cu torționarul său.
Filmul ”Securitate națională” este, după cum chiar regizorul afirma, potrivit Huffington Post, unul “despre modul în care tortura distruge atât victimele cât și torționarii”.
Tot sâmbătă seară, începând cu ora 20.30, spectatorii care au umplut sala de cinema Elvire Popesco au putut viziona documentarul ”Coreea de Nord, nimic de invidiat”, realizat de prima echipă de televiziune din România care a ajuns la Phenian după 1989.
Proiecția filmului despre țara “aproape sigilată” care este Coreea de Nord a fost urmată de o discuție cu realizatorul filmului. Adelin Petrișor a vorbit despre atmosfera apăsătoare de la Phenian care i-a creat impresia că așa ar fi arătat România dacă nu exista decembrie ’89, despre controlul extrem la care sunt supuși oamenii de rând sau despre teribila propagandă a regimului nord-corean. ”Fără să fie vreo notă peiorativă, eu sunt convins că regimul a reușit să-i transforme pe cetățeni în animale de companie.(…)Industria cea mai eficientă este propaganda. Nu vând nimic, nu dau nimic peste hotare, nu au ce să vândă”, a explicat jurnalistul.
Dependența Coreei de Nord de ajutoarele alimentare din partea ONU, a organizațiilor nonguvernamentale occidentale sau a Chinei, dar și îngrijorările provocate la nivel regional de ambițiile nucleare ale Phenianului au fost alte aspecte abordate în cadrul discuțiilor de după proiecție.