Home / A fost azi în lume / 2024 / Portret de Candidat: Tabăra Republicană. Donald Trump și JD Vance
Grafică realizată de Adela Cosgarea

Portret de Candidat: Tabăra Republicană. Donald Trump și JD Vance

Autor: Radu-Ioan Mocanu

Donald John Trump, născut la data de 14 iunie 1946 (78 de ani) la New York este un fost afacerist, vedetă de televiziune și al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (2017-2021). În 2024, acesta a câștigat nominalizarea Partidului Republican pentru a candida la alegerile prezidențiale din luna noiembrie a anului curent. 

Porvenind dintr-o familie implicată în domeniul afacerilor imobiliarea, viitorul președinte al Statelor Unite a fost expus de mic la acest domeniu. Privind educația acestuia, el a urmat cursurile Academiei Militare New York (‘59-’64), o instituție privată, Universitatea Fordham din Bronx (‘64-’66), reușind în perioada ‘66-’68 să își ia licența în economie de la Universitatea din Pennsylvania. 

După terminarea studiilor, Trump a intrat în afaceri cu tatăl său. Fred Trump intrase în afaceri imobiliare la finalul anilor ‘20, construind locuințe pentru familii în Bronx și Queens. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Fred Trump a creat locuințe pentru personalul și lucrătorii Forțelor Navale din Virginia și Pennsylvania. În vederea realizării acestui proces, Trump Sr. profita de împrumuturi federale fiind audiat de către Senat, la mijlocul anilor ‘50 pentru supraestimarea costurilor de construcții în vederea primirii unor împrumuturi mai consistente. În 1974, Donald Trump a devenit președintele afacerii de familie, concentrându-se pe extinderea afacerii în alte zone ale New York-ului, Ohio sau Virginia. În anii 1980, Trump și-a concentrat atenția pe intrarea pe piața jocurilor de noroc, investind în sau cumpărând cazinouri în Manhattan, New Jersey sau Atlantic City. De asemena, Trump s-a implicat și în industria televiziunii, consolidându-și renumele ca urmare a participării sale în show-ul de reality TV „The Apprentice”.

Parcursul politic al lui Donald J. Trump este unul neobișnuit, fiind primul președinte din istoria americană care anterior nu a ocupat o funcție politică sau militară. 

Donald Trump a cochetat cu poltica începând cu anii ‘90, schimbându-și înregistrarea politică de la Partidul Republican la cel Reformist, apoi la Democrat, revenind în 2004 la cel Republican. În 1999 a căutat nominalizarea prezidențială din partea Partidului Reformist (partid format de Ross Perot, candidat la alegerile prezidențiale din 1992, ca o alternativă la sistemul bipartizan american), câștigând alegerile primare din Michigan și California, retrăgându-se din partid ca urmare a asocierii dintre formațiunea politică și David Duke (ce a îndeplinit funcția de mare vrăjitor al Ku Klux Klanului). Acesta a continuat să susțină candidați republicani la alegerile prezidențiale, susțindânu-l pe John McCain în 2008 și pe Mitt Romney în 2012. În prima parte a anilor 2010, Donald Trump a început să aibă apariții în cadrul Conferinței Acțiunii Politice Conservatoare (CPAC), promovând idei anti migraționiste și critice la adresa încercărilor bipartizane de a propune reforme pentru adresarea problemei. De asemenea, în cadrul discursurilor susținute lăsa de înțeles că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale.   

În 2015 și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2016 în cadrul unui discurs susținut în Trump Tower. Discursul a fost centrat pe probleme imigraționiste, economice și militare, acestea devinend temele principale de campanie. În cadrul alegerilor interne pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican, Donald Trump a înregistrat o serie de succese, câștigând nominalizarea după retragerea din cursă a ultimilor contracandidați în martie 2016. După câștigarea nominalizării, campania lui Trump s-a concentrat pe viitoarele confruntări cu Hillary Clinton, nominalizarea democrată.

Desfășurate în data de 8 noiembrie 2016, alegerile prezidențiale americane au avut un rezultat considerat drept neobișnuit, Donald Trump reușind să își asigure victoria cu 304 voturi electorale, contra 227 voturi electorale câștigate de Hillary Clinton. Deși a câștigat majoritatea în colegiul electoral, Trump a pierdut votul popular, find  ales cu 62.9 de milioane de voturi, în timp ce Clinton  a adunat 65.8 de milioane.  

În timpul celor patru ani de mandat, Trump și-a lăsat amprenta pe mai multe aspecte ale vieții sociale și politice americane. 

În plan economic, administrația Trump s-a caracterizat prin promulgarea unui nou plan fiscal, impunerea de taxe vamale, încercarea de abrogare a planului de sănătate Obamacare, dar și gestionarea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus. Politicile economice ale lui Trump s-au concentrat pe reducerea deficitului comercial și promovarea creșterii economice prin inițiative protecționiste și scăderi de taxe. TCJA a redus impozitele pe profit și pe venit, beneficii mai mari fiind acordate celor cu venituri ridicate. Trump a impus taxe vamale asupra importurilor, în special din China, declanșând un război comercial pentru a favoriza acordurile economice bilaterale. Aceste măsuri au simplificat unele aspecte fiscale, dar au crescut datoria federală și inegalitatea veniturilor.

În plan extern, executivul american s-a concentrat pe protejarea intereselor americane și renegocierea relațiilor internaționale. A retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, a impus presiuni pe NATO pentru a crește cheltuielile de apărare și a intensificat lupta împotriva ISIS. A inițiat acorduri de normalizare între Israel și mai multe țări musulmane (Abraham Accords) și a semnat un acord de pace cu talibanii pentru retragerea din Afganistan. De asemenea, a susținut Serbia și Kosovo în semnarea unui acord economic.

Președinția lui Trump a fost marcată și de începutul pandemiei de coronavirus. Politica administrației Trump privind coronavirusul a fost caracterizată printr-o abordare controversată și neuniformă. La început, Trump a minimizat severitatea virusului și a întârziat impunerea măsurilor stricte de sănătate publică. Administrația a prioritizat redeschiderea economiei, iar comunicarea a fost adesea confuză și contradictorie. Deși a susținut dezvoltarea rapidă a vaccinurilor prin Operațiunea “Warp Speed”, gestionarea pandemiei a fost criticată pentru răspunsul întârziat și lipsa de coordonare la nivel federal.

În noiembrie 2020, Donald Trump s-a confruntat cu candidatul democrat, Joe Biden, în vederea realegerii sale în funcția de președinte. În cadrul acelui scrutin, Donald Trump a pierdut atât votul electoral (306-232), cât și votul popular (81.2 mil. – 74.2 mil.). Acesta a negat rezultatul alegeriilor făcând demersuri de contestare și renumărare a voturilor. Deși mai multe instanțe nu i-au dat dreptate în privința cererilor, acesta și-a menținut retorica negaționistă în priviința alegerilor, devenind o temă de campanie pentru alegerile din 2024. Pe lângă negarea rezultatului alegerilor, Trump, prin declarațiile sale a incitat insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, în vederea prevenirii certificării rezultatului scrutinului. 

În această campanie electorală, Donald Trump a făcut o serie de promisiuni în diferite domenii cheie ale Statelor Unite. În plan economic promite extinderea reducerilor de taxe din 2017, reducerea impozitului pe profit la 15% pentru companiile care produc în SUA, eliminarea taxelor pe bacșișuri și beneficii de securitate socială, precum și măsuri de eficientizare guvernamentală, prin o comisie de eficientizare guvernamentală, condusă de Elon Musk, care să dezvolte un plan de eliminare a fraudei și plăților nejustificate în termen de șase luni. În plan extern, Donald Trump a continuat să critice NATO, amenințând că nu va respecta clauza de apărare colectivă și va permite Rusiei să acționeze liber dacă statele membre nu își îndeplinesc obligațiile financiare, promițând în același timp să pună capăt războiului din Ucraina rapid și să elimine influențele militariste din guvern, precum și să reimpună interdicții de călătorie pentru țările majoritar musulmane. Trump propune o agendă comercială “America First”, incluzând taxe vamale universale pe majoritatea bunurilor străine, reducerea importurilor esențiale din China în patru ani și impunerea unor taxe vamale de până la 60% pe importurile chinezești, vizând restricționarea investițiilor chineze în infrastructura americană și înlocuirea taxelor federale pe venit cu tarife ridicate. De asemena, a amenințat cu creșterea taxelor vamale cu 100% pentru statele care renunță la dolar, ca încercare de a proteja hegemonia SUA în sistemul economic internațional.  

Donald Trump, un președinte neconvențional fără experiență politică prealabilă, și-a lăsat amprenta asupra economiei și politicii externe prin măsuri protecționiste, reduceri de taxe și renegocieri internaționale. Mandatul său a fost marcat de controverse, inclusiv gestionarea criticată a pandemiei de coronavirus și incitarea la insurecția de la Capitoliu. În ciuda înfrângerii în alegerile din 2020, Trump continuă să fie o figură influentă în politica americană, candidând pentru alegerile din 2024.

 

Surse: 

  1. Duignan, B. (2024, August 27). Donald Trump. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Donald-Trump
  2. Trump Endorses McCain, CNN, 18 septembrie 2008, https://web.archive.org/web/20210116220554/https://politicalticker.blogs.cnn.com/2008/09/18/trump-endorses-mccain/
  3.  Trump endorses Romney, cites tough China position and electability, Fox News, 2 februarie 2012, https://www.foxnews.com/politics/trump-endorses-romney-cites-tough-china-position-and-electability
  4. Donald Trump Presidential Campaign Announcement Full Speech (C-SPAN) ,https://www.youtube.com/watch?v=apjNfkysjbM.   
  5. Beckwith, D. C. (2024, August 27). United States Presidential Election of 2016. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/United-States-presidential-election-of-2016
  6. Promises Donald Trump has made so far in his campaign for a second term, CNN, https://edition.cnn.com/interactive/2024/04/politics/trump-campaign-promises-dg/
  7. Trump’s vow of 100% tariffs on nations that snub the dollar is a lose-lose for China and U.S., economist says, CNBC, https://www.cnbc.com/2024/09/09/economist-calls-trumps-threat-to-tariff-countries-that-shun-the-dollar-a-lose-lose.html.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …