Când am ales ca sloganul ”Educare prin informare” să ilustreze pe scurt viziunea proiectului PoliticALL, ne-am gândit că acesta este valabil în două direcții – atât pentru publicul consumator de informații geopolitice, cât și pentru autorii care se documentează, ierarhizează și filtrează informațiile, apoi le prezintă cititorilor.
A învăța permanent în majoritatea domeniilor de activitate a devenit o obișnuință pentru realitatea începutului de secol XXI, iar jurnalismul, relațiile internaționale, analiza politică sau tot ceea ce poate fi considerat compatibil cu acitivitatea de informare nu fac excepție.
Manipularea, propaganda sau tehnicile de marketing au testat permanent aceste domenii și s-au folosit de instrumente precum discursuri, reclame sau publicații de știri pentru a-și atinge scopurile. În acest moment apare nevoia educării prin informare, un proces permanent pentru cine dorește să ajungă să ia decizii în urma unui set de informații verificate și validate a fi adevărate. Iar dacă evenimentele geopolitice sunt consiedarate prea puțin atractive pentru a merita acest efort, ne întrebăm cum ar fi să înlocuim ”știrile” geopolitice cu unele care ne determină să luăm decizii mult mai importante pentru fiecare dintre noi și apropiații noștri – ce gadget-uri ne achiziționăm, unde și cum ne petrecem timpul liber, ce alimente consumăm, dacă apelăm la un specialist sau la informațiile de pe web când suntem bolnavi și așa mai departe.
Împreună cu programul ”Timișoara – Capitala Tineretului din România”, vă invităm la un atelier de lucru interactiv în cadrul evenimentului ”Manipularea – Flagelul Societății Digitale”. Sâmbătă, de la ora 13:30, la INCUBOXX (Calea Circumvalațiunii, Nr. 2-4,Timișoara, Jud. Timiș.), vă invităm să descoperim ce îi determină pe autorii mesajelor să apeleze la tehnici de manipulare, dar mai ales cum să le identificăm și cum să le evităm, într-o serie de sesiuni de educație non-formale în care ne propunem să punem în aplicare sloganul ”Educare prin informare” și altfel decât prin publicarea de materiale jurnalistice. Ne propunem să trecem în revistă cât mai multe noțiuni care stau la baza filtrării informațiilor corecte, exemple concrete de bune și proaste practici în domeniu și provocări prin care participanții să își fixeze mai bine cunoștințele acumulate. Dar înainte de toate, ne dorim ca prin participarea la acest seminar, fiecare dintre cei prezenți să pună în aplicare permanent cele mai importante elemente ale filtrului de informații în orice domeniu au de luat o decizie, iar seminarul ”Educare prin informare” să fie doar declanșatorul acestui proces.
Începând cu ora 17:00, profesorul universitar Marcel Tolcea și cunoscutul reporter TV Adelin Petrișor, participanții vor afla care sunt regulile de verificare a informaţiilor, care sunt paşii de străbătut de la o informaţie la un material de presă, dar și culisele unor materiale jurnalistice extraordinare.
Accesul la eveniment este liber, însă numărul de locuri este limitat, astfel că este nevoie completarea în prealabil a unui formular, pe care-l puteți accesa la această adresă: http://bit.ly/2jQcEzZ. Evenimentul poate fi găsit și pe Facebook, la link-ul următor: https://www.facebook.com/events/1512615202100905/