Parlamentul European a adoptat marți, 15 aprilie, o serie de reforme concepute pentru a face băncile mai sigure și piețele financiare mai transparente, norme ce completează uniunea bancară, informează Financial Times.
Elementul central al acestui pachet de reforme este reprezentat de o regulă care prevede că un posibil faliment al unei bănci din zona euro nu va mai fi suportat de contribuabili, ci de acționari și de creditori. Setul de măsuri este însoțit și de o revizuire complexă a piețelor financiare, zonă care astfel ar trebui să devină mai transparentă.
”Acesta este echivalentul european al Super Tuesday”, a declarat, potrivit Finanacial Times, Simon Lewis, director executiv al Asociației pentru piețele financiare din Europa, comparând importanța zilei de 15 aprilie cu cea a zilei decisive a votului în alegerile primare americane, care este primul pas pentru desemnarea candidaților la scrutinul prezidențial din SUA.
În cei patru ani de mandat ai Parlamentului European au fost adoptate aproximativ 30 de pachete legislative referitoare la servciile financiare. Acum, autoritățile de reglementare se confruntă cu provocarea de a pune în practică textele juridice complexe pe care le-au adoptat. Este vorba despre aproape 400 de standarde tehnice separate, create de trei instituții financiare ale UE. ”O sarcină grea stă pe umerii Autorității Bancare Europene și ai Autorității Europene pentru Valori Imobiliare și Piețe – dar au oare acestea resursele necesare?”, întrebă Simon Lewis.
Deși pachetul de norme a fost adoptat înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai, mai rămân multe aspecte care vor trebui puse la punct de viitoare Comisie și de noul Parlament European.