Filmul “Pactul stat-mafia” (“State Mafia Pact” sau “La Trattativa”) în regia Sabinei Guzzanti a fost unul dintre cei 3 câștigători din cadrul Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, datorită “atmosferei tragic-comice și a stilului deosebit de mise-en-scène”, după cum a declarat unul dintre membrii juriului.
Un film ce a stârnit controverse în cadrul Festivalului de la Veneția unde a avut premiera, filmul a fost definit de mai mulți critici drept-“o docu-satiră anti-Silvio Berlusconi”, o parodie la adresa sistemului corupt italian, un sistem care este în sinea lui o parodie la adresa democrației.
Regizoarea Sabina Guzzanti, celebră în Italia pentru stilul ironic și spiritul comic a lucrat, înainte de a-și începe cariera de regizor, în televiziune ca și scenaristă dar și ca performer. După o lungă experiență în televiziune, Guzzanti a decis să se concentreze pe prezentarea adevărului despre evenimentele întunecate ale istoriei Italiei contemporane. Situat între documentar și film, “Pactul Stat-Mafia” este compus din tehnici creative: actori care recrează scenele, animație, grafică dar și imagini autentice.
Filmul se concentrează pe evenimentele ce au marcat Italia în perioada celei de-a Doua Republici (începând cu 1992) atunci când au avut loc o serie de atentate și asasinate la adresa unor reprezentanți ai justiției și ai poliției, provocând însă și un număr însemnat de victime în rândul civililor. Filmul surprinde parteneriatul dintre guvernul italian și Mafia Siciliană- Cosa Nostra din anii ’90, cele două părți colaborând în eliminarea mai multor procurori și polițiști, evenimente ce vor culmina cu asasinarea magistraților Giovanni Falcone și Paolo Borsellino în 1992. Pe fundalul acestor întâmplări capătă avânt partidul lui Silvio Berlusconi-Forza Italia, sprijinit de Mafia care avea nevoie de un guvern care să îi devină partener.
Pactul Stat-Mafie se referă la ceea ce este cunoscut în istoria italiană drept “pax mafiosa”, concesiunile încheiate între stat și mafie începând cu 1995, pentru încetarea vărsării de sânge. Care este harta concretă a acestor legături? Cine sunt principalii actori- politicienii, Biserica Catolică, Masoneria, Carabinierii, serviciile secrete și Mafia?
“La Trattativa” tratează toate aceste întrebări cu sarcasm și ironie, prezentând într-un mod tragi-comic crimele și nelegiurile comise de mafie, cu sprijinul căreia Berlusconi reușește să fondeze unul dintre cele mai puternice partide italiene.
Un film despre trecutul și prezentul statului italian, “Pactul Stat-mafia”, m-a făcut să realizez că actele de corupție ale politicienilor români sunt de-a dreptul mediocre, iar sistemul român e departe de a fi poluat complet de grupări ilegale de tipul mafiei. Un film de la care am plecat cu zâmbetul pe buze dar cu tristețe în privire.
Trailer film: