Material realizat de Anca Badea
NOI APELURI LA ACȚIUNE ÎMPOTRIVA ‘EPIDEMIEI’ DE VIOLENȚĂ DE GEN DIN PAPUA NOUA GUINEE AU FOST DECLANȘATE DE DOUĂ CRIME ÎMPOTRIVA FEMEILOR
În februarie au avut loc două crime separate în Papua Noua Guinee, comise împotriva a două femei. Actele de violență brutală au declanșat indignare publică, în contextul în care țara se confruntă cu o problemă larg răspândită a violenței de gen.
Prima victimă, în vârstă de 29 de ani a decedat în urma agresiunii și torturii la care a fost supusă de soțului ei, membru al Forței de Apărare din Papua Noua Guinee. Ultimele ei momente în viață au fost înregistrate și încărcate, mai apoi, pe propria ei pagină de Facebook. În filmare femeia apărea însângerată, luptându-se să rămână conștientă. Potrivit unui comisar al poliției din districtul capitalei, atacul a fost “premeditat și nemilos”, fiind considerat unul dintre cele mai brutale cazuri întâlnite de acesta.
La doar câteva zile distanță, autoritățile au intervenit într-un alt incident, în care un grup de aproximativ 30 de bărbați a luat cu asalt un complex imobiliar din capitala țării, unde au imobilizat agenții de pază pentru a răpi o femeie. Aceasta a fost găsită ulterior de poliție în apropierea proprietății, după ce fusese bătută, violată și ucisă.
Cele două incidente au scos la lumină problemele profunde legate de violența domestică în Papua Noua Guinee, unde violența de gen este o problemă prevalentă și se manifestă în diverse forme. Femeile sunt afectate la nivel comunitar de fenomene precum: violența sexuală cauzată de conflicte tribale, acuzații de vrăjitorie care vizează exclusiv femeile, și traficul fetelor și femeilor de către grupuri armate, metodă folosită ca formă de securitate tranzacțională.
Prim-ministrul James Marape a recunoscut gravitatea problemei și a reacționat adresând un mesaj băieților și bărbaților din Papua Noua Guinee: “Opriți violența împotriva femeilor”. Acesta a lansat un apel către populația masculină, îndemnându-i să se oprească din abuzurile împotriva mamelor, surorilor și mătușilor, îndrumându-i să îi comunice lui problemele cu care se confruntă, în loc să își verse frustrările asupra femeilor și copiilor.
Reacțiile din partea societății civile nu au întârziat să apară. Activiștii ce luptă pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situație, în special legat de faptul că niciun suspect nu a fost reținut în niciunul dintre cazuri. Potrivit acestora, rădăcinile problemei se află chiar în mâinile autorităților, care nu acordă suficientă atenție situației. Drept urmare, din cauza insuficienței de personal la nivelul poliției și a lipsei de mijloace pentru aplicarea legii, agresorii sunt încurajați să comită astfel de crime, fără a exista repercusiuni reale.
La nivelul societății civile, diferite demersuri au fost demarate pentru combaterea violenței de gen. Cea mai recentă dintre acestea este masa rotundă organizată de Agenția pentru Egalitate de Gen a Națiunilor Unite în Papua Noua Guinee, care a dus la elaborarea Agendei pentru Femei, Pace și Securitate la nivel național. Aceasta a fost creată în colaborare cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale naționale pentru drepturile femeilor și se concentrează pe problemele specifice cu care se confruntă femeile din comunitățile din Papua Noua Guinee.
IMPACTUL CRIZEI LOCUINȚELOR DIN NOUA ZEELANDĂ ASUPRA COMUNITĂȚII INDIGENE MĀORI
Criza locuințelor din Noua Zeelandă afectează în mod disproporționat comunitatea indigenă locală Māori, cu precădere în zonele rurale. Diverse proiecte guvernamentale au fost inițiate pentru a remedia criza, prin alocarea de fonduri pentru investiții în chirii accesibile.
Datele de la ultimul recensământ din 2023 au arătat că doar 27 la sută din persoanele Māori dețineau, integral sau parțial, propria lor locuință. În plus, unul din cinci dintre aceștia locuiau în în condiții de supraaglomerare. Comunitatea este afectată disproporționat de criză din cauza barierelor economice, fiind suprareprezentată în grupurile cu venituri mici.
Locuințele pentru Māori sunt insuficiente, iar proprietatea colectivă asupra terenurilor reprezintă o barieră pentru investitori. Modul în care guvernul a abordat această problemă a fost prin acordarea de fonduri pentru locuințe accesibile, cea mai recentă fiind o investiție de 200 de milioane de dolari pentru chirii la prețuri avantajoase.
Comunitățile Māori au încercat să găsească modalități inovative pentru a finanța locuințele pe terenuri ancestrale, cu caracter colectiv. O inițiativă comunitară centrată pe construirea de case, coordonată de o companie caritabilă, a încercat să adreseze aceste probleme, reușind să construiască peste 80 de locuințe pentru colectivități locale.
DOI ASISTENȚI MEDICALI DIN AUSTRALIA AU FOST SUSPENDAȚI ÎN URMA UNEI ÎNREGISTRĂRI CU MESAJ ANTISEMITIC
Doi asistenți medicali din Australia, angajați ai unui spital din Sydney, au fost suspendați după ce au publicat online un videoclip în care sugerau că ar refuza să trateze pacienții israelieni, preferând să îi lase să moară. Videoclipul a fost distribuit pe TikTok de un creator de conținut din Israel, după ce a fost înregistrat pe o platformă de conversații video. Totuși, contextul și veridicitatea videoclipului nu au putut fi verificate de media.
După apariția acestuia în spațiul online, autoritățile din Australia au deschis o investigație asupra celor două persoane implicate. Ancheta a cuprins un mandat de percheziție la locuințele suspecților și o examinare a fișelor medicale ale pacienților spitalului, din care nu a reieșit că vreun pacient tratat de aceștia ar fi fost vătămat în vreun fel în trecut. Cu toate acestea, unul dintre ei a fost pus sub acuzare, pentru amenințări cu moartea, printre alte infracțiuni.
O coaliție de organizații musulmane, printre care Muslim Votes și Muslim Votes Matter, a criticat reacția publică, catalogând-o drept “indignare selectivă”. În comunicatul publicat de acestea, se afirmă că, deși nu apără remarcile nepotrivite, trebuie luat în considerare dublul standard al reacției publice. Potrivit lor, vocile care au condamnat asistenții au susținut în trecut, prin mijloace diplomatice și jurnalistice, acțiunile violente ale zioniștilor. Alte organizații și cadre medicale de origine musulmană, însă, au condamnat fără echivoc remarcile.