Home / Politica si... / Conflict / O noua runda de discutii pe tema dosarului nuclear iranian

O noua runda de discutii pe tema dosarului nuclear iranian

Hassan_Rouhani_2O noua runda de negocieri pe tema dosarului nuclear iranian incepe astazi la Geneva. Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Marea Britanie, Franta, China si Rusia) impreuna cu Germania se intalnesc pentru a doua oara in acesata luna cu reprezentantii Teheranului pentru a incerca sa ajunga la un acord cu privire la programul nuclear dezvoltat de Iran.

Desi incheierea unui acord preliminar este dorita de ambele parti, toti participantii la discutii par extrem de fermi in ceea ce priveste cerintele pe care le au. Pe de o parte, Grupul 5+1 cere ca Iranul sa opreasca productia de uraniu imbogatit in proportie de 20% (prag care, odata depasit, faciliteaza crearea bombei nucleare) si oprirea reactorului nuclear de la Arak. De partea sa, Iranul, prin vocea liderului sau suprem, ayatollahul Ali Khamenei, citat de Reuters, spune ca nu va renunta la drepturile sale nucleare.

Potrivit ministrului de externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, este posibil ca reuniunea sa se incheie cu un succes daca exista buna-credinta si vointa politica din partea celor implicati. Aceeasi atitudinie optimista a fost afisata si de omologul sau rus, Serghei Lavrov, care inainte de inceperea negocierilor declara pentru Reuters ca spera ca „eforturile depuse sa fie incunuate de succes”.

Mult mai rezervat se arata insa presedintele Barack Obama care a declarat ca este greu de spus daca marile puteri ale lumii si Iranul vor fi capabile sa ajunga la un acord in curand. De altfel, parlamentarii americani i-au cerut administratiei Obama sa adopte o atitudine extrem de ferma in negocierile de la Geneva.

Daca in urma intalnirii din aceasta saptamana se va ajunge la un acord, Grupul 5+1 va trebui sa infrunte criticile venite din Orientul Mijlociu, mai precis din partea Israelului si a Arabiei Saudite, care vad Iranul ca pe o amenintare mortala. Dupa precedenta runda de negocieri, in care cele doua parti au fost foarte aproape de a ajunge la un numitor comun, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat SUA, principalul sau aliat, ca ar trebui sa evite sa comita o „greseala istorica”, aceea de a  incheia un acord cu Iranul. Israelul doreste ca Teheranul sa renunte la intreaga sa infrastructura nucleara si a amenintat chiar ca va bombarda instalatiile nucleare iraniene daca pe cale diplomatica nu se va reusi oprirea dezvoltarii capacitatii nucleare a acestui stat.

Reluarea contactelor diplomatice dintre Iran si marile puteri mondiale s-a produs dupa ce in luna iunie, Hassan Rohani a castigat alegerile prezidentiale. Considerat de multi experti ca fiind un lider moderat, spre deosebire de predecesorul sau, Mahmoud Ahmadinejad, Rohani a promis ca va scoate Republica Islamica din izolarea in care se afla, ca urmare a sanctiunilor internationale la care a fost supusa in ultimii ani. Sanctiuni care au dus la scaderea veniturilor obtinute din exporturile de petrol, principala resursa a Iranului, cu 60% fata de 2011 si la colapsul monedei nationale.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *