Home / GeopoliticALL / America Latina / Negocierile de la Lima – discuții decisive pentru stoparea schimbărilor climatice

Negocierile de la Lima – discuții decisive pentru stoparea schimbărilor climatice

lima_slide_708_333_mw

Summitul ONU privind schimbările climatice a demarat la începutul acestei săptămâni pe fondul speranțelor legate de acordul SUA-China privind reducerea gazelor cu efect de seră, în capitala Peru, Lima, scrie The Guardian. Discuțiile au ca scop crearea unui proiect de rezoluție care să urmeze a fi adoptată la summitul de la Paris, din 2015, pentru a obliga statele să își reducă emisiile de CO2.

Diplomații și observatorii negocierilor privesc cu optimism urmăoarele două săptămâni de discuții și au apreciat măsurile recente împotriva schimbării climatice venite din partea Statelor Unite și a Chinei . ,,Nu am fost niciodată mai optimist decât sunt acum’’, a precizat Tony de Brum, Ministrul de Externe al Insulelor Marshall. Situația schimbării climatice pare că se înrăutățește după ce Națiunile Unite au avertizat că țările industrializate nu și-au atins obiectivele de reducere a emisiilor necesare prevenirii creșterii temperaturii cu peste două grade. Astfel se așteaptă ca emisiile să ajungă în acest an la un nou record de 40 de miliarde de tone.

Sub acordul menționat, China s-a angajat să își stopeze creșterea emisiilor și să își mărească cu 20% aportul de energie regenerabilă până în 2030 în timp ce SUA a promis reducerea acestora cu 26-28% față de nivelul din 2005 până în 2025. Fiind al treilea poluant ca mărime, UE a promis reducerea poluării cu 40% până în 2030 față de nivelurile din 1990.

Oficialii Națiunilor Unite sunt de părere că deciziile luate din timp de China și SUA vor impulsiona și alte țări precum India, Japonia, Brazilia și Rusia să vină cu propriile obiective pentru următorii ani. Totuși, ca discuțiile din 2015 de la Paris să nu se încheie cu un amalgam de obiective, provocarea diplomaților va fi unirea tuturor planurilor de acțiune într-un singur acord structurat care să asigure că fiecare țară va fi pe deplin implicată în măsurile de stopare a creșterii temperaturii.

SUA face presiuni pentru un acord prin care să se evite stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor și care ar fi obligatorii în temeiul legislației internaționale întrucât ar fi în dezacrod cu congresul. Pe de altă parte, multe țări în curs de dezvoltare insistă pe obiective obligatorii. Ele mai aduc în vedere că numai statele industrializate ar trebui să ia măsuri de reducere a emisiilor.

De asemenea, la negocieri se va discuta și fondul climatic Green Climate Fund pentru țările care se confruntă cu efecte ale schimbărilor climatice. Până acum, fondul a strâns 9.7 miliarde de dolari de la 22 de state, cu puțin sub țintă stabilită de 10 miliarde de dolari.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *