Home / CulturALL / Miracolul animatiei, din nou la Bucuresti: primul weekend al celei de-a 8-a editii Anim’est

Miracolul animatiei, din nou la Bucuresti: primul weekend al celei de-a 8-a editii Anim’est

Ligia Soare (coordonator invitati), Vlad Ilicevici (director executiv) si Mihai Mitrica (directorul festivalului) Foto: Roxana PirneaCea de-a opta editie a festivalului international de animatie Anim’est a debutat vineri, la cinematograful Patria, cu proiectia lungmetrajului „Ernest & Celestine”, unul dintre filmele-vedeta ale animatiei internationale in 2013.

Castigator al marelui premiu Cesar, precum si laureat al premiului de regie si productie, proiectia „Ernest & Celestine” a confirmat preocuparea organizatorilor Anim’est de a oferi publicului romanesc oportunitatea de a fi conectat la unele dintre cele mai noi si prestigioase animatii de pe scena internationala.

Ligia Soare (coordonator invitati), Vlad Ilicevici (director executiv) si Jean-Pierre Commin (co-producator "Ernest & Celestine")Sub sloganul „Join the miracle of animation” („Alatura-te miracolului animatiei”), Anim’est propune si in acest an un maraton de 10 zile intr-o lume fascinanta pentru un public de toate varstele.

Primele zile ale festivalului au fost marcate de proiectia speciala de la cinema Patria – unde dupa o gala de deschidere in care publicul a aflat pe scurt despre oferta Anim’est din acest an si a putut vedea pe ecran rezultatul muncii celor selectati in cadrul unui proiect complementar festivalului, anume workshopul Animation Worksheep – precum si de o serie de scurtmetraje apreciate in festivalurile internationale sau lungmetraje ale unor autori celebri.


Ernest & Celestine, proiectat in prezenta co-producatorului Jean-Pierre Commin, spune povestea unui urs urias, racit si infometat (Ernest), care cotrobaie prin gunoaie si care atunci cand este pregatit sa infulece orice ii iese in cale, este oprit de un strigat ascutit de soricel. Incercand sa-si salveze viata, micuta Celestine reuseste in schimb sa i-o intoarca pe dos pe cea a lui Ernest. De aici se naste o prietenie atipica si dezavuata de lumea aristocrata a soriceilorAnim`est_ Ernest et Celestine, cat si de cea interlopa a ursilor. Ernest si Celestine aleg insa rezistenta impotriva prejudecatilor, a caror demontare se dovedeste o incercare ferma si induiosatoare in acelasi timp.

Tot in cursul serii de vineri a fost proiectat si „Couleur de peau: miel” („Cu pielea de culoare mierii”), o poveste inspirata din viata lui Jung Henin, adaptat dupa romanul sau grafic cu acelasi titlu. Nascut la Seul si adoptat in 1971 de catre o familie belgiana, Jung a preferat sa spuna ca s-a nascut cu adevarat atunci cand avea 5 ani si a fost recuperat de pe strazi de catre un politist. Patru decenii mai tarziu, el se intoarce in Coreea de Sud, incercand sa-si invinga nesiguranta si sa-si accepte dubla identitate. Asiatic si european, fiu adoptat si frate pentru alti patru copii belgieni, Jung spune povestea unei generatii uitate de la care prea multi au asteptat sa-si accepte soarta de suflete abandonate de un sistem de mentalitati pe de o parte si salvate de un sistem birocratic, pe de alta parte, in care ei nu au reprezentat mai mult decat un nume scris pe un formular de adoptie.

Programul Cartoon d’Or, proiectat vineri seara la cinema Studio si reluat sambata la cinema Patria, a prezentat cele 5 nominalizari din acest an pentru premiul pan-european pentru cel mai bun scurtmetraj al anului. Premiul „Cartoon d’Or” este oferit de CARTOON – Asociatia europeana a filmului de animatie, cu sprijinul Programului MEDIA, recompensand astfel cel mai bun film dintre castigatoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa. Anim’est este la randul sau parte din aceasta retea de festivaluri. In septembrie 2013, productia britanica „Head Over Heels” („Pana peste cap”), realizata de Timothy Reckart si Fodhla Cronin O’Reilly, a obtinut marele premiu. Pe langa aceasta au mai fost nominalizate „Betty’s Blues” (r. Remi Vandenitte), „I am Tom Moody” (r. Ainslie Henderson), „Lettres de femmes” (r. Augusto Zanovello), „Ecart de conduite” (Rocio Alvarez) si „Kali, the Little Vampire” (r. Regina Pessoa).

Proiectiile de sambata, 5 octombrie, au continuat cu ultima productie marca Tim Burton, „Frankenweenie”. Victor Frankenstein incearca sa-si readuca la viata animalul de companie, cainele Sparky, inspirandu-se din lectiile de stiinta. Foarte atasat de Sparky, Victor reuseste sa duca la bun sfarsit experimentul, insa nu poate tine ascuns secretul pentru multa vreme de familie si colegii sai de scoala. Lucrurile iau o intorsatura dramatica pentru locuitorii orasului atunci cand vestea reinvierii lui Sparky nu mai poate fi tinuta ascunsa. Proiectat in cadrul sectiunii Animash, din care se va alege premiul publicului, „Frankenweenie” are toate sansele sa fie unul dintre favoritele publicului.

Primul calup de scurmetraje din sectiunea Animash a cuprins 10 animatii variate ca stil si teme abordate. Printre acestea, publicul a fost trecut prin povestea dramatica a Sarei din „Fuga” (r. Juan Antonio Espigares), autobiografia doamnei „Kiki din Montparnasse” (r. Amelie Harrault), prezentarea ironica a lantului trofic din „Chopper” (r. Lars Damoiseaux/Frederik Palmaers) sau sesiunea inedita de salturi in piscina de la trambulina a unor girafe in „5 metres 80” (r. Nicolas Deveaux).

Seara de sambata s-a incheiat cu primul dintre cele trei programe speciale din cadrul Anim’est: The Night of the Trashbin Treasures, un program de filme de animatie nepotrivite, ciudate, malefice si perverse. Selectionate de curatorul si colectionarul Michael Helmerhorst, acestea au variat de la Close Encounters of the Worst King, pana la StarWars spoofs & rippoffs, papusi urate care fac lucruri si mai urate sau pur si simplu sexploitation si political incorectness. Cei mai deschisi spectatori au avut parte de un nou eveniment, greu de digerat, in care au putut vedea scoase la lumina filme greu de vazut in alta parte.

Ziua de duminica a pregatit publicului o zi speciala dedicata studioului Aardman la cinema Patria: trei calupuri de scurtmetraje plus filmele de animatie “Chicken Run”, “Wallace and Gromit: The Curse of the Wererabbit” si “The Pirates! Band of Misfits”. De asemenea, la cinema Studio pot fi revazute “Ernest & Celestine” si “Cu pielea de culoarea mierii”, iar competitia pentru premiul publicului continua cu calupurile 2 si 3 de scurtmetraje din sectiunea Animash. 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *