MAURITIUS
Drapelul tarii: patru benzi orizontale egale de culoare rosie (sus), albastru, galben si verde; rosu reprezinta auto-determinarea si independenta, albastru simbolizeaza Oceanul Indian din jurul insulei, galbenul a fost interpretat ca o noua lumină a independentei, soare de aur, sau viitor luminos si verde poate simboliza fie agricultura fie vegetatia luxurianta a insulei.
ISTORIC: Desi este cunoscuta pentru marinarii arabi si malaiezi inca din secolul 10, Mauritius a fost prima data explorata de portughezi in secolul al 16-lea si ulterior de olandezi – care a numit noul stat in onoarea Printului Maurits van Nassau – in secolul al 17-lea. Francezii au preluat controlul in 1715, dezvoltand insula intr-o baza navala importanta pentru a supraveghea comertul din Oceanul Indian si pentru instituirea unei economii bazata pe plantatiile de trestie de zahar. Britanicii au capturat insula in 1810, in timpul razboaielor napoleoniene. Mauritius a ramas o baza navala britanica de importanta strategica, iar mai tarziu o statie de aer, jucand un rol important in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva operatiunile submarinelor si convoaielor, precum si colectarea de informatii inteligente. Independenta fata de Marea Britanie a avut loc in 1968. Cu o democratie stabila, cu alegeri libere si periodice care au un efect pozitiv asupra drepturilor omului, tara a atras investitii considerabile straine si a castigat cele mai mari venituri pe cap de locuitor din. Vremea saraca, scadere preturile la zahar si a textilelor si scaderea productiei de imbracaminte, au incetinit cresterea economică, ceea ce a condus la unele proteste peste standardele de viata in comunitate creola.
GEOGRAFIE
Localizare: Africa de Sud, insula in Oceanul Indian, la est de Madagascar
Coordonate geografice: 20 17 S, 57 33 E
Suprafata totala: 2,040 kilometri patrati, din care uscat: 2,030 km patrati si 10 km patrati de ape
Nota:
Granite: 0 kilometri
Tari invecinate: Tarmuri: 177 km
Ape maritime: ape teritoriale: 12 mile marine
Climat: clima tropicala, modificata de directia vanturilor in sud-est; iarna calda, uscata (mai-noiembrie), vara umeda (noiembrie-mai)
Relief: coasta neteda, discontinua spre munti, inconjurand platourile centrale
Altitudini extreme: cea mai inalta: Mont Piton 828 m; cea mai joasa: Oceanul Indian 0 m
Resurse naturale: pamant arabil, peste
Nota: insula principala, din care tara isi are numele, este de origine vulcanica si este aproape in intregime inconjurata de recifuri de corali;
POPULATIE
Populatie: 1,303,717 (estimare iulie 2011)
Rata natalitatii: 13,97 /1.000 de oameni
Rata mortalitatii: 6,68 /1.000 de oameni
Populatie urbana: 42% din totalul populatiei
Cele mai mari orase: Port Louis (capitala) 149,000 de oameni (2009)
Rata mortalitatii infantile: 11,52 /1.000 de nasteri vii
Speranta de viata la nastere: 74,48 ani; barbati: 71,01 ani, femei: 78,12 ani
Grupuri etnice: indo-mauritieni 68%, creoli 27%, sino-mauritieni 3%, franco-mauritieni 2%
Religii: Hindusi 48%, romano-catolici 23,6%, musulmani 16,6%, alte religii crestine 8.6%, alte religii 2,5%, religii nespecificate 0,3%, 0,4% nici o religie (recensamant 2000)
POLITICA
Numele tarii:
Forma conventionala lunga: Republica Mauritius
Forma conventionala scurta: Mauritius
Forma locala lunga: Republica Mauritius
Forma locala scurta: Mauritius
Forma de guvernamant: democratie parlamentara
Capitala: Port Louis , coordonate geografice: 20 09 S, 57 29 E
Diviziuni administrative: 9 districte si 3 dependente *: Insulele Agalega *, Black River, Cargados Carajos Shoals *, Flacq, Grand Port, Moka, Pamplemousses, Plaines Wilhems, Port Louis, Riviere du Rempart, Rodrigues *, Savanne
Independenta: 12 martie 1968 (de sub tutela Marii Britanii)
Ziua Nationala: Ziua Independentei, 12 martie (1968)
Constitutia: 12 martie 1968; a fost modificata 12 martie 1992
Sistem juridic: sistem juridic civil bazat pe dreptul civil francez, cu unele elemente de drept comun englez
Drept de vot: 18 ani, vot universal
Puterea executiva:
Seful statului: Presedintele Sir Anerood JUGNAUTH (incepand cu 7 octombrie 2003);Vicepresedintele Monique OHSAN-BELLEPEAU (din 13 noiembrie 2010)
Liderul Guvernului: Prim-ministrul Navinchandra Ramgoolam (din 5 iulie 2005)
Alegeri: presedintele si vicepresedintele sunt alesi de catre Adunarea Nationala pentru un mandat de cinci ani (eligibil pentru un al doilea mandat); ultimele alegeri au avut loc la 19 septembrie 2008 (urmatoarele vor avea loc in 2013); prim-ministrul si vice prim-ministrul sunt numiti de catre presedinte, responsabil in fata Adunarii Nationale
Puterea legislativa: unicameral Adunarea Nationala (70 de locuri; 62 de membri sunt alesi prin vot popular, 8 membri sunt numiti de catre comisia electorala care reprezinta diversele minoritati etnice; membrii sunt alesi pentru un mandat de cinci ani)
Puterea juridica: Curtea Suprema
Codul de internet al tarii: .mu
Dispute transnationale: Mauritius si Seychelles cer Insulele Chagos; creantele Frantei- administrarea Insulei Tromelin