Home / GeopoliticALL / Europa / Liderii Uniunii Europene aniversează 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma și își reînnoiesc promisiunile pentru o ”Europă unită” în cel mai dificil moment cu care se confruntă proiectul UE
De la stânga la dreapta: Președintele Franței, Francois Hollande, președintele României, Klaus Iohannis, Cancelarul german Angela Merkel, Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte și Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy pozează cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a semnării Tratatului de la Roma. Foto: REUTERS/Tony Gentile

Liderii Uniunii Europene aniversează 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma și își reînnoiesc promisiunile pentru o ”Europă unită” în cel mai dificil moment cu care se confruntă proiectul UE

Material realizat de Marina Ghiță

Liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene s-au reunit în capitala italiană pentru a sărbători împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Tratatul de la Roma a dus la constituirea Comunității Economice Europeane, precursor al UE. Acest tratat a fost semnat de șase țări: Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda și Germania de Vest.

Cele 27 de state europene vor semna o nouă declarație pentru a onora tratatul din 1957, care a deschis calea spre construcția blocului european, în timp ce Marea Britanie nu va lua parte la summit.
În urmă cu șaizeci de ani, Marea Britanie a evitat întâlnirea de la Roma, iar în acest an summit-ul va fi umbrit de plecarea fără precedent a unui stat membru, proces pe care premierul Theresa May îl va iniția miercurea viitoare. Brexitul, care ar trebui să intre în vigoare martie 2019, a subminat încrederea într-o Uniune care ar putea vedea cei 60 de ani de consolidare a păcii și prosperitate în creștere ca pe un succes și a încurajat instalarea unor guverne naționaliste eurosceptice începând din Stockholm și până în Sicilia.

La Vatican, vineri, Papa Francisc a spus liderilor romano-catolici și non-catolici deopotrivă că Uniunea a făcut multe în 60 de ani, dar că Europa s-a confruntat cu un „vid de valori”. Acesta a condamnat populismul anti-imigraționist și extremismul ca reprezentând o puternică sursă de amenințare pentru blocul european. „Atunci când un organism își pierde simțul de direcție și nu mai este în măsură să priveasă înainte, experimentează o regresie și, pe termen lung, riscă să moară”, a declarat pontiful. Răspunsul liderilor europeni la situația actuală, a declarat acesta, ar trebui să fie promovarea idealurilor și valorilor europene cu mai multă vigoare și pasiune. Papa Francisc a cerut statelor să arate mai multă „solidaritate”, un cuvânt care astăzi contrariază, în cazul în care germanii, să zicem, se plâng de faptul că polonezii nu sunt de acord cu preluarea refugiaților sau grecii se plâng de o lipsă de reducere a datoriilor din partea Germaniei.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va participa la rândul său la Summit-ul de la Roma, unde vor fi organizate o serie de evenimente pentru a marca această zi și pentru a reflecta asupra viitorului comun al Europei. Acesta a declarat: „Părinții și bunicii noștri au fondat această Uniune cu o singură viziune comună: să nu mai fie niciodată război. Era convingerea lor fermă că spargerea barierelor, lucrul împreună – și nu unul împotriva celuilalt – ne va face mai puternici. Istoria a dovedit acest lucru. Timp de 60 de ani, valorile pe care este construită această Uniune nu s-au schimbat: pacea, libertatea, toleranța, solidaritatea și statul de drept ne-au legat și ne-au unit. Ele nu trebuie să fie luate de-a gata, ci trebuie să luptăm pentru ele în fiecare zi.  Democrația noastră, diversitatea noastră și presa noastră liberă și independentă sunt pilonii puterii europene- nici un individ sau instituție nu este mai presus de lege.  Uniunea Europeană ne-a schimbat viața în bine. Trebuie să ne asigurăm că va face acest lucru în continuare pentru cei care ne vor urma. Deocamdată, toate drumurile duc la Roma, după Roma nu există decât o singură cale de urmat: unitatea europeană”.

Această zi este un moment necesar pentru a privi înapoi la realizările  Uniunii și pentru a discuta despre viitorul UE27. Ca urmare a prezentării Cărții albe a Comisiei privind viitorul Europei, liderii UE urmează să adopte Declarația de la Roma, care va cuprinde realizările anterioare ale Uniunii și își vor lua angajamentul de a lucra pentru unitatea UE27 și de a consolida acțiunea comună în politicile europene pentru ca acestea să fie  în beneficiul cetățenilor. Astfel, în urma Summit-ului de la Roma, Comisia va prezenta o serie de documente de reflecție cu privire la aspectele esențiale pentru Europa: (1) dezvoltarea dimensiunii sociale; (2) aprofundarea uniunii economice și monetare; (3) valorificarea globalizării; (4) viitorul apărării Europei și (5), viitorul finanțelor UE.

Surse:
http://www.reuters.com/article/us-eu-summit-idUSKBN16W01Y?il=0
http://www.bbc.com/news/world-europe-39388818
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-701_en.htm

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …