Home / GeopoliticALL / Europa / Jean-Claude Juncker a prezentat componența noii Comisii Europene

Jean-Claude Juncker a prezentat componența noii Comisii Europene

structura noii Comisii Europene 1Miercuri, 10 septembrie 2014, a fost ziua în care UE a aflat componența noului său executiv. Jean-Claude Juncker, cel care îi va succeda lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene a prezentat echipa alături de care va lucra în următorii cinci ani. O echipă care are în față niște provocări deloc ușor de gestionat, ca revitalizarea economiei din zona euro, reducerea dependenței de gazele rusești sau controlul fluxului de migranți care ajung în blocul comunitar.

”După ani de dificultăți economice și reforme deseori dureroase, europenii așteaptă o economie performantă, locuri de muncă sigure, protecție socială, frontiere sigure, securitate energetică și oportunități în domeniul digital. Astăzi vă prezint echipa care va așeza Europa din nou pe calea creșterii economice și a creării de locuri de muncă. Vă voi prezenta o Comisie Europeană politică, dinamică și eficientă, care va însemna un nou început pentru Europa.”, a declarat Jean Claude Juncker înainte de prezentarea noilor comisari, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Noul executiv european include șapte vicepreședinți care se vor ocupa de domenii-cheie, ca politicile referitoare la moneda unică, supravegherea chestiunilor bugetare sau energia. Din noua Comisie Europeană fac parte nouă femei și 19 bărbați, vârsta media e comisarilor fiind de 49 de ani. Echipa include, printre alții, cinci foști premieri, patru vicepremieri și șapte comisari care au făcut parte din executivul condus de Jose Manuel Barroso.

Iată, în continuare, componența noii Comisii Europene:

Olandezul Frans Timmermans va fi prim-vicepreședintele CE. Actual șef al diplomației din țara sa, Timmermans va fi mâna dreaptă a lui Jean Claude Juncker și se va ocupa de “relaţiile interinstituţionale, statul de drept şi carta drepturilor fundamentale”.

Kristalina Georgieva, fost comisar pentru Ajutor umanitar în echipa lui Barroso, va fi vicepreședinte, responsabil de portofoliul Bugetului și Resurselor umane. Numele creștin-democratei din Bulgaria a fost vehiculat, la un moment dat, în discuțiile privind funcția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă, post ocupat în cele din urmă de Federica Mogherini, din Italia.

Fostul premier al Sloveniei, Alenka Bratusek, va fi vicepreședinte pentru Uniunea Energetică.

Vicepreședinte și comisar pentru Ocuparea forței de muncă și investiții va fi fostul prim-ministru finlandez, Jyrki Katainen.

De Euro și dialogul social se va ocupa Valdis Dombrovskis. Premier al Letoniei între 2009 și 2014 Dombrovskis a fost unul dintre principalii actori implicați în aderarea țării sale la zona euro.

Tot vicepreședinte în noul executiv european va fi și fostul premier al Estoniei, liberalul Andrus Ansip, care se va ocupa de Piața digitală.

Vytenis Andriukaitis, fost ministru al Sănătății în Lituania a fost desemnat comisar pentru Sănătate și Suguranța alimentară. Andriukaitis a fost nominalizat ca reprezentant al Lituaniei în Comisia Europeană de Partidul Social Democrat, cel mai mare grup politic din statul baltic.

Portofoliile Energiei și Schimbărilor climatice, separate până acum, au fost unite sub conducerea lui Miguel Arias Cañete, fost ministru al Mediului în Spania.

Dimitris Avramopoulos este noul comisar pentru Migrație și afacerile interne, un portofolui dorit de mai multe luni de Grecia care a devenit  una din porțile principale  de pătrundere a imigranților ilegali în Europa. Primar la Atenei între 1995 și 2002, Dimitris Avramopoulos a ocupat mai multe portofolii ministeriale între 2004 și 2009, iar în guvernul condus de Antonis Samaras a fost, pentru scurtă vreme, șef al diplomației, pentru a deveni apoi ministru al Apărării.

Comisar pentru Piața internă, industrie, antreprenoriat și imm-uri va fi Elzbieta Bienkowska din Polonia. Bienkowska a fost vicepremier și minstru al Dezvoltării regionale, iar numirea sa, împreună cu desemnarea lui Donalt Tusk drept președinte al Consiliului European confirmă rolul important jucat de Polonia în noile structuri de conducere ale UE.

Reprezentanta României în noua Comisie Europeană este Corina Crețu care se va ocupa de portofoliul Politicilor regionale. Membră a parlamentului European, Crețu și-a început cariera politică în funcția de consilier al fostului președinte Ion Iliescu, devenind apoi purtătorul său de cuvânt, la începutul anului 2000.

Actual comisar european pentru Politică regională, austriacul Johannes Hahn va fi, în următorii cinci ani, responsabil de politica Europeană de vecinătate și negocierile de aderare, înlocuindu-l de Stefan Fule. În guvernul țării sale, Hahn a ocupat funcția de ministru al Științei și Cercetării, în 2007 și de ministru interimar al Justiției în 2008.

Irlandezul Phil Hogan se va ocupa de Agricultură și Dezvoltarea Regională. Fost ministru al Mediului, Hogan este o figură importantă a scenei politice din țara sa și este al doilea comisar pentru Agrucultură irlandez, după Ray Mac Sharry.

Rolul dificil de comisar pentru Stabilitate finaciară, servicii și piețe de capital finaciar i-a fost atribuit englezului Jonathan Hill, membru al Camerei Lorzilor și al partidului Conservator din Marea Britanie.

Fostul ministru ceh al Dezvoltării regionale, Vera Jourova este noul comisar pentru Justiție, consum și egalitate de gen. În 2004, Vera Jourova a condus echipa de negociere a Cehiei cu Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții, cu privire la fondurile structurale. În ceea ce privește careiera sa politică, Vera Jourova a fost membră a Partidului Social Democrat din care a plecat pentru a se alătura Partidului Democrat European, iar, mai apoi formațiunii denumite Acțiunea cetățenilor nemulțumiți.

Suedeza Cecilia Malmström a primit portofoliul comerțului, după ce în ultimii cinci ani s-a ocupat de Afacerile interne în echipa lui Jose Manuel Barroso. Noul șef al CE a desemnat-o pe Cecilia Malmström să gestioneze Comerțul, un domeniu sensibil, în contextul polemicii asupra tratatului transatlantic cu Statele Unite.

Membrul croat al Comisiei Europene, Neven Mimica, a primit portofoliul Cooperării internaționale și dezvoltării. Comisar european pentru protecția consumatorilor din iulie 2013, Mimica a fost ministrul integrării europene între 2001 și 2003 în cabinetul de la Zagreb.

Portughezul Carlos Moedas este noul responsabil pentru Cercetare, știință și inovare. Liberal asumat, Moedas a fost, începând din 2011, persoana de legătură dintre guvernul Coelho și Banca Centrală Europeană, FMI și Comisia Europeană.

Pierre Moscovici a primit portofoliul Afacerilor economice și financiare, fiind însărcinat cu supravegherea cheltuielilor și politicilor bugetare ale statelor membre. Succesor al finlandezului Olli Rehn, socialistul Pierre Moscovici a fost până de curând ministrul de finanțe al guvernului francez.

Noul comisar european pentru Educație și cultură este coservatorul ungar, Tibor Navracsics, deși Ungaria spera să obțină postul de comisar pentru extindere, responsabil pentru politica de vecinătate, în contextul apropierii geografice dintre Ungaria și Ucraina. În ultimii patru ani, Tibor Navracsics a fost ministru al Justiției și Administrației Publice în guvernul de la Budapesta.

Creștin-democratul german și fostul comisar european pentru Energie, Günther Oettinger, este noul responsabil pentru Economia digitală. În ultimele luni ale activității sale în executivul condus de Jose Manuel Barroso, Oettinger a încercat să gestioneze relația cu Rusia, în scopul de a de a asigura aprovizionarea UE cu gaze naturale.

De portofoliul Transportului se va ocupa în următoarul mandat al CE Maros Sefcovic din Slovacia. Fost comisar european pentru Relațiile inetrinstituționale și administrație, Maros Sefcovic a fost responsabil până acum de supravegherea birocrației și asigurarea legăturilor dintre instituțiile Uniunii Europene.

Favorit pentru a deveni reprezentantul Ciprului în cadrul echipei lui Juncker, Christos Stylianides este noul comisar european pentru Acțiune umanitară. Un portofoliu sensibil în cadrul CE, având în vedere afluxul de refugiați din Africa și Orientul Mjlociu către Europa. După victoria lui Nikos Anastassides în alegerile prezidențiale din 2013, Stylianides a devenit purtător de cuvânt al guvernului cipriot, într-un moment când țara sa se confrunta cu o criză finaciară acută.

Marianne Thyssen din Belgia a fost desemnată de Jean-Claude Juncker să gestioneze de Ocuparea forței de muncă și afacerile sociale. În țara sa, creștin-democrata flamadă nu a ocupat niciodată funcții de conducere, cu excepția unei scurte perioade când s-a aflat în fruntea partidului CD&V. 

Ministrul maltez al turismului, Karm Vella, este noul comisar european al Mediului, afacerilor martime și pescuitului. De profesie arhitect, Vella este membru al parlamentului țării sale din 1976.

Portofoliul Concurenței i-a fost atribuit reprezentantei Danemarcei, Margrethe Vestager. Pentru a-și începe activitatea în cadrul instituției europene Margrethe Vestager a fost nevoită să demisioneze din funcția de ministru al economiei de la Copenhaga, post pe care îl ocupa din 2011. Preluând portofoliul de la spaniolul Joaquín Almunia, Vestager va trebui să decidă în timpul mandatului său dacă firmele americane de talia Google sau giganții din energie ca Gazprom ar trebui să primească amenzi pentru că abuzează de pozițiile dominate pe care le ocupă pe piața europeană.

Comisia Europeană este considerată una dintre cele mai puternice instituiții ale UE, având rolul de a elabora legislația blocului comunitar, de a asigura respectarea tratatelor UE și de a negocia ample acorduri comerciale cu partenerii internaționali.  Fiecare membru UE are câte un reprezentant în Comsiei, dar regula este ca aceștia să lucreze în interesul Europei ca întreg și nu să urmeze agenda națională.

Pe 29 septembrie va începe audierea, în cadrul Parlamentului European, a comisarilor desemnați. Noul executiv european ar trebui să își înceapă activitatea în luna noiembrie.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *