Japonia și Statele Unite ale Americii au început, pe 9 aprilie, o rundă de discuții în vederea încheierii unui pact comercial, reuniune considerată crucială pentru succesul negocierilor la nivel regional, informează Reuters.
Washington și Tokyo încearcă să ajungă la un acord comerical înainte de vizita președintelui Barack Obama în Japonia, programată pentru 24 și 25 aprilie, acest acord fiind privit ca un punct cheie al Perteneriatului Transpacific(TPP), prin care SUA dorește să își consolideze prezența în zonă. ”Vizita președintelui(Obama) este un moment important, dar nu reprezintă un termen limită(…) Importantă este îndeplinirea intereselor naționale ale țării noastre.”, a declarat secretarul adjunct al Cabinetului japonez, Hiroshige Seko, citat de Reuters.
Așteptările legate de un posibil acord nu sunt foarte mari, în condițiile în care Tokyo și Washington se acuză reciproc de inflexibilitate. Pe de o parte, SUA vor din partea Japoniei o deschidere mai mare a piețelor de orez, lapte, zahăr, carne de vită și de porc, sectoare puternice pe care premierul Shinzo Abe a promis să le apere. Pe de altă parte, Japonia își dorește niște date precise legate de promisiunile SUA de a scădea cu 2,5% tarifele la importul de automobile și cu 25% la cel de camioane ușoare.
Astfel, reprezentatul comercial american, Michael Froman, a afirmat, potrivit Reuters, că ”dacă există bunăvoință de ambele părți, putem face progrese în direcția reducerii divergențelor dintre noi”.
”Dacă Japonia și Statele Unite nu reușesc să ajungă la un acord TPP se va prăbuși”, a declarat la rândul său premierul japonez, Shinzo Abe, făcând un apel la flexibilitate și exprimându-și speranța că cele două puteri vor ajunge la o înțelegere reciproc avantajoasă așa cum s-a întâmplat în cazul acordului dintre Japonia și Australia.
Tokyo și Canberra au ajuns, la începutul acestei săptămâni, la un acord de bază privind comerțul liber, ceea ce înseamnă că mașinile japoneze și produsele agricole din Australia vor fi vândute mai ieftin între cele două țări. Acest acord încheiat de Shinzo Abe și omologul său australian, Tony Abbot, vine după șapte ani de discuții, și este primul de acest fel încheiat de Japonia cu un exportator agricol major.
În acest context, la Tokyo există speranța că succesul înregistrat în negocierile cu Canberra va influența în bine discuțiile cu reprezentanții Washingtonului. ”Sperăm că acest acord va avea un impact pozitiv asupa negocierilor din cadrul Parteneriatului Transpacific”, a declarat Akio Mimura, președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Japonia, potrivit Wall Street Journal.