Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Japonia naţionalizează 280 de insule

Japonia naţionalizează 280 de insule

thediplomat_2014-01-08_19-51-13-386x413Japonia a anunţat planuri de a-şi stabili controlul administrativ asupra a 280 de insule din cadrul zonei sale economice exclusive. Conform ministrului japonez a Politicii Oceanului şi Problemelor Teritoriale, Ichita Yamamoto, înregistrarea insulelor ca parte a proprietăţii statului prin integrarea lor în teritoriul suveran japonez are ca scop clarificarea statutului şi imbunătaţirea gestionării acestora. Această decizie reprezintă o încercare a Japoniei de a stabili suveranitatea administrativă de jure asupra teritoriilor al căror control era considerat anterior doar de facto, afirmă The Diplomat. 

Această intenţie de naţionalizarea a insulelor fără proprietar reprezintă o continuare a unui plan început în urmă cu cinci ani, care a rezultat în anexarea a 99 de insule separate de cele 280 anterior menţionate. Deşi pe durata studiului locaţia insulelor nu a fost dezvăluită, este foarte improbabil ca printre acestea să se numere şi insule a căror suveranitate este disputată.

Totuşi, această acţiune va genera temeri în rândul Chinei şi Coreei de Sud, din cauza intenţiei percepute a Japoniei de a urmări o strategie de securitate mult mai determinată şi viguroasă care va asigura că integritatea sa teritorială este prezervată fără echivoc. Această strategie este sprijinită atât de creşterea bugetului de apărare a Japoniei, cât şi de faptul că ministerul apărării pregăteşte formarea unei forţe militare asemănătoare cu puşcaşii marini ai Statelor Unite.

Noua strategie a Japoniei reprezintă o încercare de a combate şi răspunde provocărilor Chinei prin stabilizarea zonei aeriene de apărare şi identificare deasupra regiunii insulelor Senkaku, pe care cele două state şi le dispută. De asemenea, faptul că acest plan de naţionalizare a 280 de insule este făcut public la scurt timp după vizita dezaprobată şi criticată de vecinii Japoniei a prim-ministrului Shinzo Abe la altarul Yasukuni, contribuie la creşterea tensiunilor între Tokyo şi China, dar şi cu Coreea de Sud. Asemenea evenimente sunt de aşteptat în cadrul unei situaţii de brinkmanship, în care fiecare tabără încearcă să adopte o poziţie cât mai ameninţătoare astfel încât să împingă opoziţia în realizarea unui compromis prin retragere.  

Despre Luchian Emil

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *