Janet Yellen, în vârstă de 67 de ani, a devenit prima femeie care a preluat conducerea Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii (Fed), după ce a fost învestită în funcţie la începutul acestei săptămâni. Aceasta a preluat cea mai înaltă funcție a băncii centrale într-un timp în care economia Statelor Unite pare să fie în poziție fermă, însă investitorii se îngrijorează din cauză Chinei și a altor piețe noi, potrivit The Guardian.
Prima zi de muncă în noua funcţie a început cu avertismentul secretarului american pentru Trezorerie, Jack Lew, care a atras atenţia că “nu e deloc timp” în vederea unui acord privind bugetul SUA, al cărui termen limită expiră pe 7 februarie. Această afirmaţie, precum şi alte obiective pe termen scurt indică faptul că Yellen va avea un început de mandat extrem de încărcat.
Pe 11 februarie, își va face apariția în fața unui comitet congresional pentru a răspunde la întrebări privind economia, punctele ei de vedere politice și regularizarea. Ulterior, Janet Yellen va trebui să se pregătească pentru prima ședință din postura de președinte al comitetului federal al pieței libere (FOMC),care va avea loc pe 19-20 martie, în care se va regla rata dobânzii și politica monetară. Ședința va fi urmată de prima sa conferință de presă ca președinte a Rezervei Federale.
Janet Yellen preia conducerea Fed, într-o perioadă în care banca centrală americană a început să își desfășoare programul masiv de stimulent economic, cunoscut și ca reducere cantitativă(QE). Gus Faucher, economist senior la banca PNC, relatează că Yellen este implicată în momentul de față într-un act de echilibru delicat: ,,Ea trebuie să desfășoare reducerea cantitativă încet, astfel încât recuperarea să nu stagneze, dar aceasta trebuie să fie suficient de rapidă încât să nu crească inflația.” Procesul de desfășurare deja a stârnit câteva consecințe neintenționate în străinătate. Randamentele Trezoreriei din SUA și alte obligații au crescut pe măsură ce QE a fost tăiat, și ca rezultat, investitorii, care erau în căutare de randamente mai mari pe piețele din Turcia sau Africa de Sud, și-au mutat banii înapoi în SUA. Schimbarea a dat peste cap piețele noi și pe investitori, însă Faucher este de părere că nu asta este cea mai mare îngrijorare a lui Yellen.
Următorul pas important pentru economia Statelor Unite va avea loc vineri odată cu eliberarea fondului de salarii de pe luna ianuarie. Dan Greenhaus, strateg șef la nivel mondial la agenția BTIG, declară că vremea rece care afectează mare parte din SUA ar putea avea un impact asupra fondului de salarii. El se așteaptă la un număr mai mic de 190.000 estimat de economiștii de la Bloomberg. ,,Majoritatea oamenilor privesc politica monetară ca și cum ar avea un decalaj de 12-18 luni,” a spus Greenhaus. Între timp, Yellen va ,,interpreta datele economice în timp real”, pe când ea se pregătește să conducă prima ei ședință FOMC și să examineze dacă economia este destul de puternică pentru încă o reducere, potrivit analiștilor.