Home / GeopoliticALL / Iranul a încălcat o rezoluţie ONU prin vânzarea de arme Irakului

Iranul a încălcat o rezoluţie ONU prin vânzarea de arme Irakului

Iraqi Checkpoint StationIranul a semnat un acord prin care vinde Irakului arme și muniție în valoare de 195 de milioane de dolari, potrivit unor documente la care au avut acces jurnaliștii de la Reuters.

Documentele arată că acordul a fost încheiat în luna noiembrie, la doar câteva săptămâni după ce premierul irakian, Nouri al-Maliki, se întorsese de la Washington, unde ceruse administrației Obama să livreze Bagdadului mai multe arme destinate luptei împotriva militanților afiliați Al-Qaida. Potrivit Reuters, șase din cele opt contracte au fost  semnate cu Defense Industries Organization din Iran și presupun furnizarea de arme ușoare, muniție pentru tancuri, artilerie și mortiere.  Alte două contracte se referă a livrarea de aparate de vedere pe timp de noapte, echipamente de comunicații și dispozitive de ghidare. De asemenea, unul dintre contracte are ca obiect vânzarea de echipamente de protecție împotriva agenților chimici. Potrivit documentelor, acordurile ar fi fost semnate de reprezentanți ai ministerelor Apărării de la Teheran și Bagdad, care nu ar fi convenit deocamdată asupra unui calendar privind livrările echipamentelor.

În contextul acestor dezvăluiri, unii parlamentari irakinei au afirmat că premierul Nouri al-Maliki a recurs la această măsură din cauza întârzierii livrărilor de arme din Statele Unite. În plus, evitând să confirme sau să infirme informațiile, un purtător de cuvânt al șefului Guvernului de la Bagdad a spus că o astfel de afacere ar fi de înțeles având în vedere problemele actuale de securitate din Irak. ”Lansăm un război împotriva terorismului pe care ne dorim să-l câștigăm. Nimic nu ne împiedică să cumpărăm arme și muniții de oriunde, este doar muniție care ne ajută să luptă cu teroriștii”, a declarat purtătorul de cuvânt, Ali Mussawi, citat de Reuters.

Întrebată dacă acordul dintre cele două state din Orientul Mijlociu este o consecință a faptului că SUA au livrat cu întârziere armele promise Irakului, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jen Psaki, a afirmat că Statele Unite s-au angajat să sprijine Bagdadul cu echipamente militare, servicii de securitate și de pregătire în valoare de 15 miliarde de dolari și că se încearcă o accelerare a acestor livrări. Totuși, Psaki a menționat că dacă informațiile publicate de Reuters sunt adevărate ”acest lucru ar ridica probleme serioase.(…) Orice transfer de arme din Iran către o țară terță este o încălcare directă a Rezoluției 1.747 a Consiliului de Securitate al ONU. Așteptăm clarificări în acet sens din partea Guvernului din Irak pentru a ne asigura că oficialii irakieni înțeleg limitele impuse de legislația internațională privind comerțul de arme cu Iranul.”

De asemenea, un oficial american a declarat că un astfel de acord ar putea complica și mai mult modul în care Washingtonul abordează problema impunerii de noi sancțiuni cu privire la programul nuclear iranian. Până acum, Guvernul de la Theran a negat că ar avea informații despre acordul privind vânzarea de arme Irakului.

Potrivit analiștilor, achizițiile armelor iraniene nu sunt esențiale pentru Bagdad, care primește cele mai multe echipamente militare din SUA și Rusia. Acordul cu Tehernaul ar fi însă important din punct de vedere politic, fiind văzut de unii politicieni irakieni drept o pârghie prin care Nouri al-Maliki ar putea obține un nou mandat de premier. ”Pe de o parte scopul este finanațarea Iranului, care are nevoie disperată de bani, pe de altă parte scopul este câștigarea sprijinului Teheranului pentru ca Maliki să obțină un al treilea mandat”, explică analistul Yahya al-Kubaisay de la Iraqi Center for Strategic Studies, potrivit Reuters.

Nouri al-Maliki a apărat strategia Irakului de combatere a terorismului într-un editorial publicat săptămâna trecută în revista Foreign Policy. ”Datorită rapidei creșteri economice din țara noastră, putem și suntem dispuși să plătim pentru toate echipamentele militare de care avem nevoie”, a arătat premierul irakian. 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *