Asociatia de Fotografie de Mediu si Ecologie, cunoscuta publicului sub numele WEPA (Wildlife Ecology Photography Association), în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore ANTIPA” și Ambasada Mexicului în România, au plăcerea de a vă anunța deschiderea expoziției ”INTALNIRI REMARCABILE – Diavolii de mare din Socorro”
Vernisajul va avea loc joi, 11 iunie 2015 de la ora 18.30, în holul principal al Muzeului de Istorie Naturală ”Grigore ANTIPA”, în prezența Excelentei sale, domnul Agustin Gutierrez Canet, Ambasadorul Mexicului in Romania si a domnului Dr. Luis Ovidiu Popa, Director General al Muzeului.
Expoziția vine ca urmare a expediției in insulele Socorro din Mexic, la care au participat membri ai WEPA România.
Cele 28 de tablouri având drept temă fotografiile facute in timpul expediției vor rămâne expuse în sala dedicată etnografiei mondiale și anatomiei omului din cadrul circuitul expoziției permanente a Muzeului ”ANTIPA” până pe data de 12 iulie anul curent.
WEPA (Wildlife Ecology Photography Association) – Asociația de Fotografie de Mediu și Ecologie are misiunea de a face cunoscută publicului biodiversitatea ecosistemelor de pe tot globul, prin utilizarea fotografiei etice ca instrument de creștere a nivelului de conștientizare și responsabilizare a maselor.
Expeditia SOCORRO 2015 a avut ca obiective: fotografierea principalelor specii prezente în arealul vizat, monitorizarea populațiilor de diavoli de mări, promovarea existenței unei varietăți de specii și interdependența verigilor care alcătuiesc lanțul trofic.
Scopul specific al expeditiei este de a familiariza publicul larg cu peisajele subacvatice în toată splendoarea lor. În timpul expeditiei s-au fotografiat diavoli de mare (Manta Biostris), iar materialele au fost donate către Pacific Manta Research Group, o asociație care monitorizează această specie din zona Pacificului de Est, de mai mult de 30 de ani. Până în prezent sunt cunoscute 464 de exemplare de diavoli de mare (Manta Biostris). Dintre acestea, doar 160 de exemplare au fost văzute de mai multe ori în arealul rezervației.
Prin fotografiile facute, WEPA a contribuit la identificarea unui numar de 11 diavoli de mare, dintre care:
Island – prima oară văzută în 1988, din 1994 a dispărut iar acum, prima oară, este din nou identificată, în două locații: Punta Tosca și El Boiler;
Fourteen – a fost văzută de 10 ori începând cu 2005, tot timpul în aceiași locație: San Benedicto;
Barefoot – este un exemplar nou identificat și care a fost văzut de 3 ori în martie. Este foarte prietenos cu scufundătorii;
Flyer – a fost văzut de 6 ori din 2009, mereu în același loc.
Cea mai mare realizare este indentificarea unui specimen nou, pe care am avut onoarea de a-l boteza. În urma unui vot și concurs organizate pe pagina de facebook ”Wepa.ro”, numele ales este INKHEART. Se pare că exemplarul înca este în zona în care a fost fotografiat prima oara, el fiind vazut din nou la circa două luni distanță, în data de 25 mai.
Intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziția va face parte din circuitul de vizitare al Muzeului.
Coordonatori proiect expoziție: Alin Miu, Claudia Milea, Andrei Surugiu si Margareta Ohanesian.