Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 9&10 aprilie
Aleppo, cel mai mare oraș din Siria, a fost ruinat de luptele desfășurate după izbucnirea războiului civil, în urmă cu 5 ani, iar acum ar putea fi recucerit de trupele guvernamentale sprijinite de forțele aeriene ale Rusiei.

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 9&10 aprilie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Situația migranților și aplicarea planului de returnare a acestora din Grecia în Turcia, precum și ofensiva armatei siriene împotriva militanților Statului Islamic reprezintă două dintre cele mai importante teme ale sfârșitului de săptămână, în titlurile presei internaționale. De asemenea, informațiile transmise de procurorii belgieni relevă că Mohamed Abrini, unul din cei 7 bărbați reținuți vineri sub acuzația de complicitate la acte de terorism, este persoana cu pălărie surprinsă de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Bruxelles. Între timp, Secretarul de Stat american John Kerry a efectuat o vizită-fulger în Afganistan pentru a detensiona atmosfera încrâncenată cauzată de tensiunile acumulate între facțiunile care alcătuiesc guvernul de unitate națională, în timp ce armata americană anunță desfășurarea în premieră pentru ultimii 25 de ani bombardiere de rază lungă în Golful Persic. În sfârșit, publicația pro-rusă Russia Today anunță inițiativa de realizare a unui canal care să unească Marea Caspică de Golful Persic, traversând teritoriul Iranului, în timp ce ministrul rus de externe subliniază că politica externă a Moscovei se reorientează spre un model care include o ”lume multipolară”, cu mai mulți centri de putere. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Forțele aeriene ruse și armata siriană au anunțat pregătirea unei operațiuni militare comune pentru eliberarea orașului Aleppo, potrivit primului ministru sirian Wael al-Halaki, aflat într-o vizită la Moscova, informează Reuters. ”Ne pregătim, împreună cu partenerii noștri din Rusia, să realizăm operațiunea de eliberare a orașului Aleppo și să blocăm orice grupări armate ilegale care nu s-au alăturat sau au încălcat armistițiul aflat în vigoare”, a declarat șeful guvernului de la Damasc pentru agenția de știri TASS.

2. Criza migranților: au fost înregistrate primele victime după intrarea în vigoare a planului de returnare a migranților din Grecia în Turcia, în timp ce autoritățile macedonene au folosit gaze lacrimogene și au rănit mai mulți refugiați care a încercat să pătrundă pe teritoriul său, folosind un punct de trecere în apropiere de tabăra de la Idomeni, relatează BBC. Patru femei și un copil și-au pierdut viața după ce barca pe care aceștia se aflau a naufragiat în apropierea insulei Samos, din Grecia. Între timp, autoritățile de la Atena au condamnat uzul de forță al forțelor de ordine din Macedonia, care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de migranți la granița dintre cele 2 state. În prezent, peste 11.000 de refugiați se află în tabăra de la Idomeni, pe teritoriul Greciei.

3. Procurorii belgieni au anunțat că bărbatul arestat în cursul zilei de vineri, Mohamed Abrini, a recunoscut că el este ”omul cu pălărie” care a putut fi văzut pe înregistrările video cu teroriștii care s-au detonat la aeroportul din Bruxelles, informează BBC. Acesta a recunoscut că s-a aflat la fața locului în timpul atentatelor comise pe 22 martie, el fiind acuzat de fapte de terorism, alături de alți 4 inculpați din cele 7 persoane care au fost arestate în total în data de 8 aprilie. Potrivit unei mărturii a lui Abrini, gruparea care a organizat atentatele de la Bruxelles plănuia inițial să organizeze atacuri la Paris, însă aceștia au schimbat planul ca urmare a arestării lui Salah Abdeslam și din cauza progreselor făcute de procurorii care cercetau pistele anti-teroriste din Belgia.

afganistan sua kerry ghani abdullah4. Secretarul de stat American John Kerry a sugerat, în cadrul unei vizite-surpriză în capitala Kabul, că guvernul de unitate națională din Afganistan ar putea să funcționeze și dincolo de termenul-limită din luna septembrie, anunțul având potențialul de a irita opoziția afgană în contextul în care Kerry încearcă să evite escaladarea unei crize politice, se arată într-un material Reuters. Neașteptata vizită a lui Kerry a intenționat să demonstreze sprijinul pentru guvernul de unitate națională condus de președintele Ashraf Ghani, învingătorul unor contestate și disputate alegeri prezidențiale împotriva rivalului cu care acum împarte puterea, din postura de Șef al Executivului, Abdullah Abdullah. Cu termenul-limită de 2 ani al funcționării guvernului apropiindu-se, tensiunile politice din Afganistan s-au amplificat, în timp ce talibanii continuă să influențeze puternic desfășurarea evenimetenlor în multe zone din țară pe care încă le controlează.

5. Prim-ministrul Ucrainei, Arseniy Iațeniuk a anunțat că va demisiona săptămâna viitoare, acuzând clasa politică de incapacitatea de a produce schimbări reale, conform BBC. Iațeniuk deține această funcție din februarie 2014 atunci când președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat. Actualul președinte, Petro Poroșenko, i-a cerut demisia încă din luna februarie a acestui an, declarând că Iațeniuk a pierdut suportul său. Actualul guvern este acuzat de corupție și lipsă de acțiune. Fondul Monetar Internațional a amenințat că va bloca fondurile de sprijin acordate Ucrainei dacă nu vor fi realizate reforme.

sua bombardier b-52 golf isis6. Forțele Aeriene ale SUA au trimis bombardiere de rază lungă B-52 în Orientul Mijlociu, pentru prima oară de când Războiul din Golf s-a terminat, acestea urmând să efectueze o serie de atacuri împotriva Statului Islamic în Irak și Siria, informează Washington Times. Numărul bombardierelor trimise nu a fost dezvăluit, dar oficialii au declarat că acestea urmează să staționeze în Baza Aeriană Al Udeid din Qatar. Acest anunț vine la scurt timp după ce secretarul de stat John Kerry a declarat că SUA vor pune o mai mare presiune pe Statul Islamic, în timpul unei vizite la Bagdad, unde s-a întâlnit cu premierul irakian Haider al-Ababi.

7. Un incediu și mai multe explozii au izbucnit în sudul statului indian Kerala, într-un templu, în timpul unui foc de artificii ce sărbătorea intrarea în noul an hindus, 100 de persoane fiind ucise și peste 380 fiind rănite, anunță Reuters. Mii de credincioși erau adunați în templul Puttingal Devi, situat la 70 km de capitala statului Thiruvananthapuram acolo unde focul a început la miezul nopții și a durat timp de patru ore. În timpul incendiului clădirea administrativă a templului și o clădire din apropiere s-au prăbușit.

ap9477514601048. Fostul președinte al Argentinei, Cristina Fernandez se confruntă cu acuzarea de spălare de bani, procurorii obținând probe în acest sens, conform Reuters. Fernandez și-a încheiat mandatul de președinte în decembrie, după ce a deținut funcția timp de opt ani, iar săptămâna aceasta a fost acuzată de spălare de bani. Acuzația a apărut ca urmare a declarației omului de afaceri Leonardo Farina, care susține că Fernandez și soțul ei răposat, de asemenea fost președinte al Argentinei, Nestor Kirchner, au fost implicați într-un caz de spălare de bani și delapidare de fonduri destinate serviciului public.

9. Ministrul de cultură al Portugaliei și-a dat demisia după ce a amenințat doi jurnaliști, pe pagina personală de Facebook, că o să le dea o pereche de palme, conform The Guardian. Joao Soares, fiul fostului președinte portughez Mario Soares, a făcut o serie de comentarii la adresa jurnaliștilor Augusto Seabra și Vasco Pulido Valente, după ce a fost criticat într-un editorial al ziarului Publico. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook că o pereche de palme le-ar prinde bine celor doi jurnaliști dar și lui. Editorialul critica numirea lui Soares ca ministru al culturii găsind-o inexplicabilă.

10. Un cutremur de 6.6 grade pe scara Reichter s-a produs în Afganistan, fiind resimțit în mai multe orașe din sud-vestul Asiei, informează BBC. Cutremurul s-a produs în Afganistan, în apropierea graniței cu Tajikistan în jurul orei 10:28 GMT. Acesta a fost resimțit la Kabul, Islamabad, Lahore și Delhi, forțând rezidenții orașelor să iasă din locuințe. Mai mulți răniți au fost raportați în Peshawar, Pakistan.

”SUB RADAR”

  • Evenimentele tragice rezultate de la începutulul lui aprilie, în urma unei evadări în masă a peste 200 de emigranți din centrul de detenție pentru refugiați din Zawiya, din Libia, în care 4 migranți au fost uciși, iar alți 20 au fost răniți, scot în evidență tensiunile provocate de un contingent tot mai numeros de persoane aflate în pragul disperării care își doresc cu orice preț să ajungă în Europa, comentează The Guardian. Dacă centrul de detenție al refugiaților de la Zawiya este arhiplin, în Libia se află circa 100.000 de persoane care apelează la traficanți pentru a traversa Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia. Iar spre deosebire de migranții care pătrund în Europa prin Grecia și care provin din Siria sau alte țări din Orientul Mijlociu, majoritatea celor care ajung în Libia provin din state africane din care emigrează din cauza sărăciei sau a regimurilor politice opresive.
  • Moscova și Teheranul poartă discuții pentru realizarae unui canal care să unească Marea Caspică de Golful Persic, potrivit ambasadorului iranian în Rusia, Mehdi Sanai, care a făcut declarațiile în cadrul unei întâlniri cu studenții din Sankt Petersburg, informează Russia Today. Dacă va fi realizat, canalul va traversa teritoriul Iranului, a precizat diplomatul iranian, fără a oferi alte detalii. Cu un țărm care măsoară circa 7.000 de kilometri, Marea Caspică este considerat cel mai întins lac din lume, însă este catalogată deseori și drept o mare închisă, chiar dacă are o salinitate cu valori de circa 3 ori mai mici decât cea întâlnită de obicei în apele oceanului. Eventualul canal maritim ar putea oferi o alternativă supraaglomeratului Canal Suez, putând să reducă cu 14 zile timpul necesar pentru ca un transport din India, din portul Mumbai să ajungă la Moscova, care în prezent este de 40 de zile.
  • Rusia lucrează la un nou concept privind politica sa externă care se reflecte actuala tranziție către o lume multipolară, un trend caracterizat drept ”provocator” pentru toate puterile globale de către ministrul de externe Serghei Lavrov, anunță Russia Today. ”Încercăm să reflectăm această tendință în documentele noastre doctrinale fundamentale, mai exact în ceea ce privește strategia națională de securitate și conceptul politicii externe a Rusiei”, a declarat oficialul rus. Potrivit acestuia, lumea se transformă de la un model cu un singur centru de putere către un scenariu cu ”o arhitectură internațională policentrică”, aspect împărtășit de mai multe națiuni și pentru care a fi asimilat sunt necesare o serie de eforturi ”extrem de dificile” pentru realizarea tranziției.
  • Marina Statelor Unite conduce un exercițiu maritim la care participă 30 de națiuni, în apele din Orientului Mijlociu, având printre altele scopul protejării rutelor de comerț internaționale de posibilele amenințări, printre care și Statul Islamic și al Qaeda, informează Reuters. Exercițiul are loc parțial în Golful Persic, în contextul în care tensiunile din regiune devin tot mai încordate, țările din Golf fiind în opoziție față de creșterea influenței Iranului în regiune, care oferă suport președintelui Bashar al-Assad în Siria, rebelilor houthi în Yemen și membrilor Hezbollah în Liban.
  • space x aterizare racheta reutilizabilaOperatorul privat SpaceX a reușit să aterizeze o rachetă reutilizabilă pe o dronă robotizată, în cadrul celei de-a 5-a tentative care a reprezentat un rezultat istoric în cursa cercetării spațiale realizată de oamenii de afaceri care și-au propus să revoluționeze zborurile spațiale, informează The Guardian. Racheta Falcon 9 a decolat cu o capsulă cargou Dragon de la Cape Canaveral, Florida, aterizând ulterior pe o barjă aflată în largul mării, nu departe de locul de lansare. Aceasta a fost prima tentativă de aterizare reușită a unei rachete reutilizabile a operatoruli privat care a mai aprovizionat anterior Stația Spațială Internațională și a plasat sateliți pe orbită, de la începutul activității în 2012.
  • Coreea de Nord anunță ca a afectuat cu succes un nou test prin care a fost testat un dispozitiv special pentru rachete balistice intercontinentale, informează BBC. Noul tip de dispozitiv va garanta abilitatea de lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite, conform agenției de știri nord-coreeană KCNA. SUA a lansat o declarație prin care a criticat acțiunea statului eremit. Sursele nord-coreene susțin că testul a fost supravegheat de însuși Kim Joung Un.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …