Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 9 martie
Sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord au amplificat retorica amenințătoare la adresa vecinilor săi din sud și a SUA din partea regimului de la Phenian care a ordonat armatei să se pregătească pentru un ”atac preventiv” împotriva celor doi ”inamici”

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 9 martie

Material realizat de Mădălina Stanciu și Adrian Călugăru

Înăsprirea sancțiunilor impuse Coreei de Nord de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a determinat regimul de la Phenian să adopte o retorică excesiv de agresivă, în care liderul Kim Jong-il le-a cerut reprezentanților armatei să se pregătească pentru un atac care ar putea fi lansat în orice moment asupra Coreei de Sud, iar amenințările cu folosirea armelor nucleare au ajuns la ordinea zilei. Tot în Asia, Iranul testează noi rachete balistice într-o sfidare a unor potențiale sancțiuni din partea SUA, în timp ce atmosfera din Myanmar se deteriorează pe fondul apropiatei tranziții spre un guvern democrat după decenii de dictatură militară. Printre altele, reprezentanți oficiali ai Casei Regale din Marea Britanei au trebuit să dezmintă public informațiile unui tabloid din insulă potrivit cărora Regina Elisabeta a II-a ar sprijini ieșirea din Uniunea Europeană. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Liderul nord-corean Kim Jong-un a pretins că țara sa deține focoase nucleare micșorate, pregătite pentru a fi montate pe rachete balistice, potrivit agenției de stat, relatează The Guardian. Liderul de la Phenian a cerut armatei să fi pregătită să lanseze atacuri preventive asupra Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud și să fie pregătită să folosească armele nucleare, înăsprind tonul retoricii beligerante a Coreei de Nord după impunerea unor noi sancțiuni adoptate de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. SUA și Coreea de Sud au început o serie de exerciții militare comune în cursul acestei săptămâni, o acțiune considerată de Phenian drept o acoperire pentru ”manevre de război nuclear” și a promis că va răspunde cu o ofensivă totală.

2. Organizația Națiunilr Unite și grupările pentru apărarea drepturilor omului au avertizat că tentativa de înțelegere înrea Uniunea Europeană de a trimite înapoi în Turcia toți emigranții ilegali în schimbul unor recompense financiare și politice ar putea fi ilegală, informează Reuters. ”Sunt profund îngrijorat în legătură cu orice aranjament care ar putea implica acoperirea returnărilor oricărei persoane dintr-o țară în alta fără activarea măsurilor de protecție prevăzute de dreptul internațional”, a anunțat Înaltul Comisar pentru Refugiați al ONU, Filippo Grandi, într-un discurs rostit in Parlamentul European de la Strasbourg. Totodată, organizații pentru promovarea drepturilor omului, precum Amnesty International sau Doctors Without Borders (”Medici fără Frontiere”) au caracterizat termenii înțelegerii dintre UE și Turcia drept ”o lovitură fatală pentru dreptul de acordare a azilului”, respectiv o măsură cinică și inumană.

3. Corpul Gărzilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a testat două rachete balistice în cursul dimineții de miercuri despre care au afirmat că au fost proiectate să lovească Israelul, ignorând astfel spectrul impunerii unor noi sancțiuni din partea Statelor Unite, relatează Reuters. Lansarea rachetelor survine în cea de-a doua zi consecutivă de exerciții militare efectuate de IRGC, care au cuprins mai multe lansări de proiectile. Potrivit organului militar al Teheranului, scopul exercițiilor în reprezintă faptul de a ”arăta puterea militară intimidantă a Iranului, precum și capacitatea sa de a răspunde oricăror amenințări”. Cele două rachete Qadr au fost lansate din nord-vestul Iranului și au atins o țintă din sud-estul țării, aflată la 1400 kiliometri distatnță. Cel mai apropiat punct al teritoriului iranian se află la circa 1000 de kilometri de capitala Israelului, Tel Aviv, sau de Ierusalim.

4. Palatul Buckingham a dezavuat zvonurile publicației tabloide The Sun potrivit cărora regina Elisabeta a II-a ar sprijini o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, menționând că monarhul britanic rămâne neutru din punct de vedere politic, informează Reuters. ”Regina sprijină Brexitul”, scrie The Sun pe recenta sa copertă, citând surse neidentificate care susțin că Elisabeta a II-a și-ar fi manifestat opoziția față de prezența Regatului Unit în UE în mod clar de cel puțin 2 ori în ultimul deceniu. ”Regina rămâne neutră politic, așa cum a făcut-o timp de 63 de ani. Nu vom comenta asupra zvonurilor false și așa-zis anonime. Referendumul este o problemă asupra căreia poporul britanic trebuie să decidă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al palatului Buckingham.

aung san suu kyi myanmar junta militara presedinte5. Relațiile dintre armata aflată la putere în Myanmar și lidera Ligii Naționale pentru Democrație, Aung San Suu Kyi, se află în pragul unei rupturi care amenință proiectul liderei pro-democrate de a forma un guvern funcțional, în timp ce parlamentul se pregătește să nominalizeze candidații prezidențiali, relatează Reuters. Deși momentul preluării puterii de către NLD se apropie, iar eforturile ambelor părți de a arăta ca pro-democrații și armata au relații cordiale în vederea unui transfer liniștit al puterii par că eșuat, potrivit oficialilor și politicienilor implicați în acest aspect, precizează sursa citată. Myanmar se pregătește pentru instaurarea primului guvern desemnat în urma primelor alegeri democratice validate de regimul din această țară în ultimii 54 de ani.

6. Autoritățile de la Skopje au anunțat marți că nu vor mai permite refugiaților să intre pe teritoriul Macedoniei, blocând practic ruta migranților către vestul Europei, informează BBC. Decizia a fost anunțată după ce și Slovenia a stabilit că va permite accesul în țară doar în cazul refugiaților care vor să ceară azil sau al celor care au nevoi umanitare clare. Și autoritățile croate și cele sârbe au anunțat că au în vedere măsuri similare. De asemenea, hotărârea Macedoniei vine la doar o zi după summit-ul UE-Turcia în urma căruia s-a ajuns la un acord de principiu cu privire la gestionarea crizei refugiaților. În prezent, 13.000 de migranți sunt blocați la granița eleno-macedoneană

7. Reformele anunțate în domeniul muncii i-au scos pe francezi în stradă. Sindicaliștii din mai multe domenii, precum și studenții au protestat față de planurile propuse de ministrul francez al Muncii, Myriam El Khomri, informează BBC. Reformele ar duce la eliminarea unor măsuri de protecție a angajaților, în încercarea de a încuraja companiile să angajeze mai multe persoane. În aceeași zi a avut loc o grevă a sindicatelor de transport feroviar și terestru, provocată de nemulțumiri legate de salarii. Astfel, traficul din Paris a fost serios perturbat, în condițiile în care doar unul din trei trenuri a circulat.

omar cecenul isis8. Unul dintre liderii Statului Islamic, Tarkhan Batirashvili, georgian cunoscut drept Omar Cecenul, ar fi fost ucis recent în urma unui raid al aviației americane, în orașul Shaddadi din nord-estul Siriei, informează The Independent. ”Ministru de război” al ISIS, Abu Omar al-Shishani era cunoscut drept unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizației teroriste. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a declarat că forțele militare americane încă evaluează rezultatele loviturii aeriene, precizând totodată că dacă uciderea lui Omar Cecenul este confirmată, aceasta va submina abilitatea grupării de a-și coordona atacurile și de a-și apăra bastioanele. În același timp, Statul Islamic va întâmpina dificultăți în procesul de recrutare a luptătorilor străini, mai ales a celor din Cecenia și din zona Caucazului, a mai subliniat Cook.

9. Un tribunal din Japonia a decis ca două dintre reactoarele centralei electrice Kansai, din Takahama, să fie închise, notează BBC. Instanța a luat această decizie după ce mai mulți locuitori din zonă și-au exprimat temerile cu privire la siguranța instalațiilor centralei. Decizia Judecătoriei Otsu vine cu puțin timp înainte de împlinirea a cinci ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, provocat de un cutremur devastator care a declanșat un tsunami. Astfel, de atunci Japonia și-a închis treptat toate reactoarele nucleare, însă ulterior unele dintre acestea au fost redeschise, în ciuda îngrijorărilor oamenilor. Reprezentanții centralei electrice Kansai au anunțat că vor contesta decizia instanței. De altfel, doar unul dintre cele două reactoare, vizate de hotărârea tribunalului, mai este funcțional, celălalt fiind închis încă de luna trecută, în urma unor probleme tehnice apărute la scurt timp după ce a fost repornit. Dezastrul nuclear de la Fukushima, din 2011, este cel mai grav accident de acest gen, după cel de la Cernobîl, din 1986.

10. Milioane de oameni din Indonezia și zona Pacificului au fost, marți, martorii unei eclipse totale de soare. Fenomentul a început la ora locală 6.19 (23.19, GMT), informează BBC. Dacă indonezienii și locuitorii din zona centrală a Pacificului au rămas în beznă totală în plină zi, australienii și cei din Asia au putut urmări doar o eclipsă parțială a Soarelui. Eclipsa totală a început la ora 00.15 GMT, punctul maxim fiind atins la 1.59 GMT, mai arată sursa citată.

“SUB RADAR”

  • Anunțul regimului de la Phenian de săptămâna trecută, potrivit căruia este pregătit să înceapă un război nuclear în peninsula coreană a fost încă o declarație dintr-un șir de mesaje transmise de regimul amenințător condus de Kim Jong-un, comentează Al Jazeera. Chiar dacă astfel de declarații sunt preluate rapid de mass-media și sunt comentate pe larg, majoritatea concluziilor converg spre ideea că, în final, amenințările Coreei de Nord vor rămâne la stadiul de intenții verbale. Și chiar dacă Coreea de Nord însăși nu-și dorește să înceapă un război nuclear, recentele evenimente din regiune conduc către posibilitatea tot mai mari a unei confruntări armate în peninsula Coreea, deoarece, potrivit titlului materialului citat, ”Coreea de Nord nu mai are nimic de pierdut”.
  • israel secularism ortodoxism studiu religieCei mai mulți dintre cetățenii israelieni se căsătoresc cu membri care împărtășesc aceleași convingeri religioase sau fac parte din aceleași subcategorii sociale seculare, trăind practic în lumi diferite din punct de vedere social, potrivit unui studiu realizat de Centrul Pew Research de la Washington, scrie New York Times. Cercetarea reprezintă primul studiu aprofundat cu privire la impactul religiei în Israel, rezultatele acesteia scoțând în evidență atitudinile profund diferite ale israelienilor cu privire la felul cum aceștia se raportează la statul Israel. Astfel, în timp ce 89% dintre evreii seculari, care reprezintă 40% din totalul populației, consideră că principiile democratice ar trebui să prevaleze legii iudaice, atunci când cele două se întâlnesc într-o anumită privință. De cealaltă parte, tot 89% dintre evreii ultraortodocși, un grup social mai puțin numeros, dar ale cărui ponderi cresc accelerat, cred invers în aceată privință. Totodată, restul cetățenilor, care se definesc a fi ”centriști”, sunt împărțiți în 3 categorii egale când vine vorba despre prezența teritoriilor ocupate de Israel în Cisiordania: o treime consideră că acestea au înrăutățit securitatea țării, o altă treime crede că aceasta s-a îmbunătățit, iar pentru o altă treime cred că acest lucru nu contează din punct de vedere al securității. ”Aceste grupuri trăiesc în aceeași țară, o țară mică, dar este ca și cum ar trăi în lumi total diferite”, a declarat Alan Cooperman, directorul Pew Research pe domeniul studiilor religioase.
  • Jeff Bezos, fondatorul companiei online Amazon, a anunțat că firma sa Blue Origin ar putea trimite în spațiu primele persoane în anul 2017, informează The Telegraph. Nu va fi vorba despre clienți care să plătească pentru zborul în spațiu, a anunțat Bezos, deși mii de persoane și-au exprimat dorința de a face o călătorie cu o ambarcațiune suborbitală. Fondată în 2000, compania Blue Origin a lansat de două ori în spațiu o navă care a aterizat ulterior în condiții de siguranță.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …