Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 8 aprilie

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 8 aprilie

Material realizat de Adrian Călugăru și Marilena Veronica Ene

Principala știre a zilei vine din Belgia, unde autoritățile de la Bruxelles anunță că au reținut alți suspecți implicați în atentatele orchestrate în ultimele luni, în Europa, în timp ce Papa Francisc lansează un nou îndemn de pace și toleranță cu privire la unele subiecte considerate tabu de nucleul dur al catolicilor din întreaga lume – persoanele divorțate și minoritățile sexuale. Din Orientul Mijlociu aflăm că Arabia Saudită și Egiptul plănuiesc să ridice un pod peste Marea Roșie care să unească cele două țări și să îmbunătățească relațiile comerciale dintre acestea, în timp ce Rusia și NATO fac primii pași pentru dezghețarea unor relații care au intrat în impas după anexarea peninsulei Crimeea de către regimul de la Kremlin. Între timp, în afara planetei, pe Stația Spațială Internațională a fost transportat un cort de dimensiunile unui pavilion pentru extinderea spațiului de locuit de pe SSI, într-un experiment al căror rezultate urmează să fie cunoscute în viitorul apropiat. Revenind pe Pământ, aflăm că deși scurtă, repriza de violențe recente din Nagorno-Karabah a produs încă o premieră cu privire la tehnologia militară – primul atac al unei ”drone sinucigașe”. Despre cele mai importante 10 subiecte ale zilei, aflați în titlurile următoare.

TITLURILE ZILEI

1. Autoritățile belgiene au capturat mai mulți suspecți cheie ce au fost implicați în atacurile de la Paris și de la Bruxelles, conform Reuters. Cel mai important dintre aceștia, Mohamed Abrini, urmărit încă din noiembrie de când au avut loc atacurile teroriste de la Paris, a fost arestat alături de alte 5 persoane, procurorii belgiene declarând că acesta a fost implicat și în atacurile de la Bruxelles de luna trecută. Aceștia urmează să verifice daca Abrini, în vârstă de 31 de ani, este suspectul cu pălărie surprins de camerele de supraveghere de pe aeroportul belgian înaintea exploziilor din luna martie.

papa francisc mesaj toleranta2. Papa Francisc a îndemnat Biserica Catolică să fie mai tolerantă față de catolicii divorțați, cuplurile homosexuale, și să permită acestor persoane să participe la practicile catolice, fără a schimba nicio doctrină, informează CNN. Papa a îndemnat preoții să primească în sânul bisericii persoanele ce provin din astfel de situații excepționale. Acesta a pus accent pe discriminarea injustă față de gay și lesbiene și pe idea că acești oameni trăiesc în păcat. De asemenea el a sfătuit preoții să fie mai discreți cu privire la catolicii divorțați și la participarea acestora la euharistie.

3. Cercetătorii au descoperit că norii conțin mai mult lichid, și nu gheață așa cum credeau, acesta fiind un semn pentru o posibilă creștere a temperaturii, conform The Guardian. Teoriile despre schimabările climatice au subestimat rolul important pe care îl joacă norii, asta însemnând că viitorul încălzirii globale putea fi mai sumbru decât și-au imaginat cercetătorii. Conform acestora temperatura ar putea crește cu până la 5.3®C și nu până la 4.6®C așa cum au crezut inițial.

4. Regele Arabiei Saudite a anunțat că un pod ce va lega țara sa de Egipt va fi construit peste Marea Roșie, anunță BBC. Regele Salman a declarat că acest pod va duce la îmbunătățirea comerțului dintre cele două state aliate. Acesta a făcut acest anunț în timpul unei vizite oficiale la Cairo. Arabia Saudită și alte state din Golf au oferit suport de miliarde de dolari Egiptului de când președintele Sisi a preluat puterea în 2013.

5. Un forum ce se va desfășura în următoarele săptămâni va reuni Rusia și NATO pentru prima oară de când criza din Ucraina a determinat încetarea relațiilor de acest tip dintre cele două părți, informează Reuters. Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 dar a fost suspendat la câteva luni după ce Moscova a anexat Pen. Crimeea în martie 2014. Ambele părți au decis de curând să reia legătura la acest nivel și să poarte discuții la nivel de ambasadori, la Bruxelles, în următoarele două săptămâni.

6. Italia și-a retras ambasadorul din Egipt pentru stabilirea unor consultări cu privire la cazul studentului italian Giulio Regeni ucis în Cairo, conform BBC. Această măsură vine după ce oficialii egipteni au oferit italienilor doar informații generale cu privire la investigația care a stabilit circumstanțele în care s-a produs crima. Ministrul de externe de la Roma, Paolo Gentiloni a transmis pe Twitter că Italia vrea un singut lucru, și anume adevărul despre Giulio. Grupurile de activiști din Egipt au sugerat că vinovații pentru moartea tânărului ar fi forțele de ordine egipte însă oficialii de la Cairo susțin că o grupare criminală este responsabilă.

7. Forțele irakiene sprijinite de aviația coaliției condusă de trupele americane a reușit să pătrundă în centrul orașului Heet, din vestul Irakului, alungând militanții Statului Islamic și reușind să evacueze mii de civili, potrivit televiziunii de stat, citată de Al Jazeera. Un comandant local a declarat că forțele pro-guvernamentale au împins militanții ISIS în afara fortăreței din Heet, o localitate cu circa 100.000 de locuitori înainte de declanșarea violențelor în urmă cu 2 ani. Preluarea orașului de către forțele pro-guvernamentale reprezintă încă un pas realizat în ofensiva acesta, fapt care restrânge și mai mult spațiul controlat de ISIS în apropierea graniței dintre Irak și Siria.

nasa cort expandabil statia spatiala internationala8. O livrare care ar putea schimba paradigma misiunilor de pe Stația Spațială Internațională prin instalarea unui imens cort care ar putea extinde spațiul de locuit al cercetătorilor trimiși în spațiu a fost efectuată în cursul zilei de joi, în cadrul unei vizite de realimentare efectuată de operatorul privat SpaceX, informează Al Jazeera. Cu această ocazie, a fost atașată de unul din porturile SSI structura unui cort de dimensiuni considerabile, denumit Modulul de Activitate Expandabilă Bigelow, a cărui greutate ajunge la 1.400 de kilograme. Odată ce materialul va fi întins, acesta se va transforma într-un pavilion care va deveni o structură pe deplin operaițională și care va extinde practic actuala suprafață a Stației Spațiale Internaționale.

9. Primul atac cu o ”dronă sinucigașă” despre care se crede că ar fi avut loc vreodată se crede că s-ar fi realizat în timpul recentelor ciocniri violente dintre forțele azere și armene din enclava Nagorno Karabah, relatează The Telegraph. Potrivit unor surse militare preluate de Washington Times, forțele militare azere ar fi controlat o dronă de fabricație israeliană încărcată cu explozibili pe care a în loc să o îndrepte spre o țintă în care să tragă o rachetă, au prăbușit-o intenționat pentru a o face să explodeze. Joseph Dempsey, un analist în cercetarea militară de la Institutul Internațional de Studii Strategice, a sugerat că aparatul de zbor pare a fi un Harop, o dronă cu aspectul unui rechin ”cap de ciocan”. Spre deosebire de o rachetă, o astfel de dronă poate rătăci până la 6 ore înainte de a își orienta traiectoria spre o țintă.

10. Deportarea migranților din Grecia a fost cuprinsă de haos după ce mai mulți activiști au ajuns să fie arestați în timp ce încercau să oprească o navă să părăsească insula Lesbos, în timp ce o mulțime furioasă de localnici a aruncat cu sticle și petarde, în localitatea Chios, scrie The Telegraph. Doi bărbați și o tânără, despre care se afirmă că ar fi originari din Scandinavia, s-au agățat de lanțul ancorei uneia dintre navele care returna migranți din Grecia în Turcia, în timp ce aceasta încerca să părăsească portul Mytilini. Cei 3 au fost reținuți de forțele de ordine și ulterior eliberați însă ulterior vor fi înfățișați unui judecător, acuzațiile care li se aduc acestora nefiind clare.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …