Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 6 martie

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 6 martie

La sfârșit de săptămână, un anunț extrem de important îl reprezintă cel al oficialilor NATO care susțin că au dovezi prin care Rusia încearcă să o înlăture pe Angela Merkel de la putere, printr-un război informațional. În Turcia, la doar o zi după ce a fost preluat de o nouă conducere în urma unui ordin judecătoresc, cel mai mare ziar din Turcia, opozant al regimului Erdogan, și-a schimbat radical politica editorială, într-o adevărată ”zi de doliu” pentru libertatea de exprimare din această țară. Donald Trump începe să arate primele semne de slăbiciune după ultimele rezultate din alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului la președinția SUA, însă rămâne principalul favorit, în timp ce Hillary Clinton continuă să-l țină la distanță pe Bernie Sanders. În fine, alegerile din Slovacia nu s-au încheiat prea bine pentru premierul în exercițiu Robert Fico, iar omenirea își ia rămas-bun de la cel care a făcut celebru simbolul ”@” și a inventat serviciul de email. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Rusia încearcă să o înlăture pe Angela Merkel de la conducerea Germaniei prin declanșarea unui război informațional menit să provoace furie pe tema gestionării crizei refugiaților, a declarat șeful operațiunilor strategice ale NATO, potrivit The Guardian. Tentativele Moscovei de a provoca înlocuirea cancelarului german, care a sprijinit puternic impunerea sancțiunilor împotriva regimului condus de Vladimir Putin ca urmare a conflictului din estul Ucrainei, au fost identificate de oficiali ai NATO. Potrivit directorului Centrului de Excelență al Comunicațiilor Strategice ale NATO, Janis Sarts, care operează din capitala Letoniei, Riga, au fost identificate dovezi care conduc către certitudinea că Rusia finanțează forțele extremiste din Europa și se crede că sunt suficiente dovezi care să incrimineze faptul că Moscova conspiră împotriva lui Merkel în Germania.

2. Miliardarul irianian Babak Zanjani a fost condamnat la moarte pentru corupție, au anunțat surse judiciare de la Teheran, potrivit BBC. Zanjani a fost arestat în 2013 în urma unor acuzații conform cărora ar fi deturnat miliarde de dolari din încasări pentru vânzarae petrolului prin intermediul unei rețele de companii pe care le controla din umbră. Alături de Zanjani, alte două persoane au fost condamnate la moarte, decizia nefiind definitivă. Unul dintre cei mai bogați oameni din Iran, Babak Zanjani se afla pe lista neagră a SUA și UE pentru că ar fi ajutat autoritățile iraniene să evite sancțiunile impuse asupra comerțului cu țiței aflate în vigoare din cauza programului nuclear al Teheranului. Acesta a negat permanent acuzațiile și își susține în continuare nevinovăția.

yarina bakis ziar turcia zaman3. Cel mai mare ziar din Turcia, Zaman, și-a schimbat radical politica editorială după prima ediție publicată ca urmare a preluării de noi administratori hotărâtă de un ordin judecătoresc emis vineri, relatează BBC. O publicație cunoscută pentru criticile aduse președintelui Recep Tayyip Erdogan, Zaman a adoptat duminică o linie pro-guvernamentală în articolele sale. Vechiul colectiv redacțional reușise în cursul serii de vineri să publice un ultim număr în care denunța faptul că presa din Turcia a fost martoră la una din ”cele mai nergre zile”. Între timp, o nouă publicație formată din fosta redacție de la Zaman a fost lansată duminică, purtând numele ”Yarina Bakis” (”Privind spre mâine” – n.r.)

4. O nouă serie de alegeri preliminare în statele americane pentru desemnarea candidaților la alegerile prezidențiale din noiembrie a oferit câteva perspective privind bătălia internă din cele două partide, scrie Al Jazeera. Astfel, republicanii Donald Trump și Ted Cruz au obținut câte două victorii – în Louisiana și Kentucky, respectiv în Kansas și Maine – iar dacă Trump rămâne candidatul cu cei mai mulți delegați obținuți în cursa pentru nominalizare, 375, senatorul de Texas Ted Cruz pare că a rămas singurul rival capabil să-l învingă pe miliardarul excentric, după ce a adunat 291 de delegați. Marco Rubio pare că a pierdut contactul cu cei doi și a adunat doar 123 de delegați, iar campania sa se anunță tot mai dificilă. În total, un candidat republican are nevoie de 1237 de delegați pentru a obține nominalizarea la prezidențiale. În tabăra democrată, Bernie Sanders a câștigat alegerile preliminare din 2 state – Kansas și Nebraska – iar Hillary Clinton doar pe cele din Louisiana. Cu toate acestea, Clinton conduce detașat cu 1117 delegați, din cei 2383 necesari pentru a obține nominalizarea, în timp ce Sanders are sprijinul a doar 477, însă recentele succese ale senatorului i-au determinat pe analiști să aniticpeze că Hillary Clitnon se va confrunta în continuare cu dificultăți până când se va ajunge la un deznodământ.

5. Explozia unui camion-capcană la un punct de securitate din capitala irakiană Bagdad a provocat moartea a cel puțin 60 de persoane și rănirea altor 70, potrivit oficialilor sanitari și de securitate, responsabilitatea atentatului fiind revendicată de Statul Islamic, anunță Reuters. Atacul sinucigaș, provocat prin detonarea unei cisterne de carburant, este cel de-al doilea atac extrem de sângeros din Bagdad, după cel din 28 februarie, în urma căruia 78 de oameni și-au pierdut viața. Degradarea securității din capitala Irakului sugerează o serie de slăbiciuni din rândul armatei, incapabilă să mențină ordinea după câteva victorii împotriva Statului Islamic în urma unor operațiuni efectuate în provinciile din vestul și nordul țării.

6. Premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat că statul asiatic se va confrunta cu provocări serioase pentru a menține nivelul creșterii economice la cel puțin 6,5% în următorii cinci ani, concomitent cu crearea de locuri de muncă și restructurarea industriilor ineficiente, scrie Reuters. Anunțul premierului a avut loc cu ocazia deschiderii reuniunii anuale parlamentare din China. Chiar dacă reprezintă o cotă semnificativă pentru multe țări, pentru China procentul de 6,5% reprezintă cea mai mică valoare a creșterii economice din ultimii 25 de ani, care a ajutat-o să devină cea de-a 2-a putere economică mondială.

7. Partidul de guvernământ din Slovacia al premierului Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare, însă a eșuat în a-și asigura o majoritate după ce a obținut un rezultat mai slab decât în alegerile precedente, anunță The Guardian. Partidul Democrației Sociale (SMER) al lui Fico a obținut circa 29% din voturi, sub predicția de 35% din sondajele de opinie. În total, 8 formațiuni politice par că au obținut mandate parlamentare, printre care și reprezentanți ai extremei drepte. Ca lider al partidului care a obținut cele mai multe mandate, Fico va fi însărcinat cu formarea unui nou guvern, însă misiunea sa pare una mult mai dificilă decât până acum, după ce acesta a deținut șefia Executivului de la Brtislava în perioadele 2006-2010 și 2012-2016. Rezultatul alegerilor și formarea unui nou guvern la Bratislava vor fi urmărite cu atenție și de Bruxelles, în condițiile în care Slovacia se pregătește să preia președinția semestrială a Uniunii Europene, unde va avea un cuvânt de spus în privința crizei migranților fiind cunoscut că Robert Fico este un opozant al găzduirii acestora, în acord cu politicile Poloniei și Ungariei.

8. Doi exploratori ruși au stabilit un record pentru cea mai adâncă scufundare sub gheață, în Marea Albă, dincolo de cercul arctic, informează The Guardian. Maxim Astakhov și Alexander Guvin, membri ai Societății Geografice Ruse au coborât la o adâncime de 102 metri sub suprafața înghețată a mării în cadrul unui test al echipamentului de scufundare, a informat agenția rusească Interfax. În perioada celor 80 de minute a scufundării, temperatura apei era de -1,5 grade Celsius, faptul că aceasta nu era înghețată deși în mod normal apa îngheață la 0 grade fiind datorat salinității acesteia. ”Nu era complet întuneric, nu așa cum mă așteptam. Este o mare bucurie să vezi vietăți care există la adâncimea de 102 metri, practic pe fundul Mării Albe”, a descris Astakhov senzația trăită în timpul scufundării-record.

ray tomlinson email @9. Ray Tomlinson, unul dintre pionierii Internetului, creditat pentru inventarea email-ului, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, anunță BBC. Programatorul american a avut ideea transmiterii mesajelor electronice de la o rețea la alta în 1971. Invenția sa a inclus și spargerea tiparelor prin folosirea simbolului ”@” în adresele de email, un element devenit standard între timp.

10. Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a acordaat un interviu publicației Al Jazeera în timpul unei vizite oficiale în Qatar, unde se află pentru a discuta modalități prin care Nigeria să evite o criză economică din cauza scăderii masive a prețușui petrolului. Qatar deține în prezent președinția Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în timp ce Nigeria este cel mai mare producător de țiței din Africa. Totodată, Buhari a discutat în cadrul interviului și despre lupta împotriva insurgenților grupării Boko Haram, despre care a afirmat că ”nu a eșuat”.

”SUB RADAR”

  • Vicecancelarul german Sigmar Gabriel l-a criticat pe candidatul republican american Donald Trump, pe care l-a descris drept un populist de extremă-dreapta ale cărui viziuni politice reprezintă o amenințare pentru pace și prosperitate, anunță Reuters. Comentariile lui Gabriel, ministrul economiei și liderul social-democraților german, reprezintă ultimul semnal că liderii europeni sunt tot mai îngrijorați de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. ”Fie Donald Trump, Marine le Pen sau Geert Wilders – toți acești populiști de extermă dreapta nu sunt numai o amenințare pentru pace și coeziune socială, dar și pentru dezvoltarea economică”, a declarat vicecancelarul german într-un interviu pentru ziarul Welt am Sonntag.
  • Cel de-al treilea lider în ierarhia Partidului Comunist din China, Zhang Dejiang, a afirmat că Hong Kong-ul nu ar trebui să ”politizeze totul” și că ar trebui mai degrabă să se concentreze să-și integreze economia cu cea a Chinei, potrivit unor membri ai parlamentului de la Beijing cu care acesta s-a întâlnit, relatează Reuters.
  • În timp ce Uniunea Europeană și Turcia se concentrează pentru a restrânge valul de refugiați din Siria care se aventurează în călătorii periculoase de-a lungul Mării Egee către Grecia, comunitatea afgană din ale cărei rânduri provin circa un sfert din numărul total de migranți acuză că este ignorată, scrie Reuters. Faptul că vorbesc limbile pashto sau dari spre deosebire de arabă, declanșează un proces de marginalizare a afganilor, cărora le este interzis sistematic accesul legal pentru reamplasare. ”Uniunea Europeană nici măcar nu discută această problemă și se concentrează exclusiv pe criza siriană”, declară raportorul pentru Turcia la Parlamentul European, Kati Piri. ”Chiar dacă criza siriană s-ar rezolva mâine, tot am avea de-a face cu un număr impresionant de refugiați aflați pe teritoriul Turciei și cărora le sunt refuzate drepturi fundamentale”, a mai adăugat aceasta.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …