Articol realizat de Adrian Călugăru și Marilena Veronica Ene
Ziua de 4 martie a fost una tumultoasă pentru fostul președinte al Braziliei, Luiz Inacio da Silva, anchetat și reținut de autorități în cel mai mare dosar de corupție din această țară din ultimele decenii, în timp ce tot în America Latină, asasinarea unei cunoscute activiste de mediu a declanșat ciocniri violente între simpatizanții acesteia și forțele de ordine. Totodată, libertatea presei este lovită încă o dată în Turcia, iar peste 30 de jurnaliști din Sudan au devenit primul grup care intră în greva foamei în afara unui penitenciar din această țară pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise împotriva redacției pentru care lucrează. Am selectat așadar 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională de astăzi care credem că merită trecute în revistă.
TITLURILE ZILEI
1. Fostul președinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a fost reținut de poliție și interogat pentru circa 3 ore într-un dosar de corupție care vizează gigantul Petrobras, compania petrolieră de stat a Braziliei, informează The Telegraph. Peste 200 de polițiști federali și 30 de auditori au făcut percheziții și au emis 33 de mandate de percheziții și sechestru, precum și alte 11 pentru reținere. Fost președinte al Braziliei între 2003 și 2010, Lula da Silva se bucură de o popularitate crescută, numele său fiind vehiculat pentru a candida din partea stângii la viitoarele alegeri prezidențiale. Anchetarea acestuia a generat manifestări atât din partea susținătorilor, cât și a adversarilor care cer deferirea fostului șef de stat în fața justiției. Dosarul Petrobras, numit ”Operațiunea Spălătoria de Mașini”, anchetează o schemă de corupție complexă, la care ar fi luat parte mai mulți oficiali guvernamentali, aceștia beneficiind de bunuri și lichidități din partea companiei de stat petroliere a Braziliei.
2. Asasinarea activistei de mediu și pentru drepturile indigenilor, Berta Caceres, a provocat ciocniri violente în Honduras, în ciuda promptitudinii președintelui Juan Orlando Hernandez de a anunța că ucigașii acesteia vor fi găsiți și pedepsiți, relatează The Guardian. Mulțimi de tineri, cei mai mulți studenți, au aruncat cu pietre în forțele de ordine, care au ripostat folosind gaze lacrimogene, în timpul nopții de joi spre vineri, în fața Universității din Honduras. Protestatarii au acuzat autoritățile că au eșuat în a-i oferi protecția necesară activistei care a anunțat de mai multe ori că a primit amenințări cu moartea. Mai multe ONG-uri internaționale au cerut investitorilor străini și companiilor de inginerie să se retragă din proiectul hidrocentralei Agua Zarca, împotriva căruia Caceres milita înainte de a fi ucisă. De asemenea, SUA este criticată pentru sprijinirea unui regim care a preluat puterea în urma unei lovituri de state și care de atunci a promovat o serie de proiecte hidroenergetice controversate, dar a și eșuat în a preveni Honduras de a rămâne țara în care cei mai mulți activiști de mediu sunt asasinați.
3. Liderul nord-corean Kim Jong Un a ordonat ca țara sa să fie pregătită oricând să folosească arsenalul nuclear, iar armata să se află în starea de ”atac preventiv”, în contextul amenințărilor provocate de inamici, a anunțat agenția de stat de la Phenian, potrivit Reuters. Anunțul are consecința de a alimenta și mai mult tensiunile din Peninsula Coreea, după ce Consiliul de Securitate al ONU a impus o serie de sancțiuni dure Phenianului din cauza programului său nuclear. De-a lungul timpului, Coreea de Nord, un stat cunoscut pentru retorica sa beligerantă, a exprimat deseori cu folosirea unor atacuri preventive asupra inamicilor săi, în special Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii.
4. Cel puțin 14 femei și-au asigurat locul în viitorul parlament al Iranului, iar alte 7 vor avea ocazia de a obține un mandat în cel de-al doilea tur de scrutin care are loc în aprilie, anunță Al Jazeera. Toate reprezentantele care au obținut deja mandatul fac parte din tabăra reformistă, iar dacă și celelalte candidate vor ajunge în Parlament după cel de-al doilea tur de scrutin, atunci Iranul va avea cea mai mare reprezentare a femeilor în legislativ, după revoluția din 1979. Deși vor reprezenta doar un procent redus din totalul de 290 de locuri din viitorul Parlament, vocea femeilor din politica iraniană este pe cale să capete un glas tot mai clar, în contextul în care mandatele au fost obținute de reprezentante tinere, cu studii superioare și în contextul unei mișcări tot mai puternice pentru reprezentarea drepturilor acestora într-o societate condusă în ultimul deceniu de un guvern puternic conservator.
5. Președintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a dizolvat Parlamentul și a declanșat procedura alegerilor anticipate, după ce guvernul de la Belgrad a afirmat că are nevoie de un nou mandat pentru a continua reformele economice necesare îndeplinirii criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, relatează New York Times. ”Guvernul a lansat o serie întreagă de reforme pentru care cere un nou mandat, pentru a fi sigur că acționează în acord cu dorința cetățenilor”, a explicat președintele. Alegerile anticipate ar urma să aibă loc pe 24 aprilie. Dorința premierului Aleksandar Vukic a fost enunțată în ianuarie, când acesta a cerut organizarea de alegeri anticiapate, precizând că are nevoie de sprijin pentru a pregăti Serbia să adere la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, UE, care se confruntă cu criza migrației, provocări economice diverse și posiblitatea ieșirii Marii Britaniei din blocul comunitar, a indicat că nu va mai accepta noi membri până în 2020.
6. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat spre surprinderea opiniei publice că suspendă construcția unei baze aeriene a Marinei SUA pe insula Okinawa, un proiect împotriva căruia există o mișcare de protest, relatează Washington Post. Decizia lui Abe a survenit în urma medierii rezultată în urma a 3 procese deschise pentru a bloca construcția unei noi baze aeriene, care să o înlocuiască pe cea actuală, de la Futenma, aflată pe aceeași insulă. Cu toate acestea, premierul japonez a subliniat că nu renunță la planul guvernului său de a reloca baza aeriană într-o zonă mai puțin populată a insulei Okinawa, însă momentan locuitorii insulei, care se opun prezenței militare americane în zonă, pot considera că au câștigat timp în lupta cu guvernul.
7. Autoritățile de la Ankara au preluat controlul asupra publicației ”Zaman”, finanțată de clericul islamist Fethullah Gullen, un opozant vehement al președintelui Recep Tayyip Erdogan, în urma unei decizii unui tribunal din Turcia, relatează Deutsche Welle. Astfel, ordinul judecătoresc prevede ca un nou administrator să preia conducerea ”Zaman”, o publicație cu un tiraj zilnic de 850.000 de copii, în urma unei cereri depusă de un procuror din Istanbul. ”Acesta este practic sfârșitul libertății media în Turcia. Media a fost în permanență sub presiune, dar lucrurile nu au fost niciodată atat de ostentative. Schimbarea proprietarului unei publicații este neconstituțională, mai ales atunci când nu există motive pentru așa ceva. Asta înseamnă practic o suspendare a constituției”, a declarat editorul-șef al publicației, Sevgi Akarcesme, agenției Reuters.
8. Peste 30 de jurnaliști din Sudan au declanșat o grevă a foamei, primul protest de acest gen în presa sudaneză, pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a închide publicația El Tayar, în timp ce redactorul șef Osmar Marghani este pasibil de pedeapsa cu moartea, scrie The Guardian. Sute de suporteri ai jurnaliștilor i-au întâmpinat pe aceștia în fața sediului publicației, unde au apărut legați de mâini cu lanțuri, pentru ca apoi să intre în sediul redacției pe care au ocupat-o. ”Vrem să atragem atenția asupra dificultăților cu care se confruntă jurnaliștii și asupra restricțiilor privind libertatea presei din țară, în general”, a declarat editorul managerial al ziarului, Khalid Fathi. Între timp, redactorul șef este anchetat de autorități, fiind acuzat că a încercat să incite la o ”primăvară arabă” în Sudan, faptă care poate fi pedepsită cu moartea.
9. Liderul unuia dintre cele mai influente carteluri de droguri din Mexic, Joaquin ”El Chapo” Guzman, ar fi pătruns de cel puțin două ori pe teritoriul Statelor Unite ale Americii în timp ce era dat în urmărire generală după ce a evadat dintr-un penitenciar mexican, a susținut fiica sa, potrivit The Telegraph. Rosa Isela Guzman Ortiz, care trăiește în SUA, a afirmat că tatăl său a venit în vizită la domiciliul acesteia, o casă cu cinci dormitoare, pe care a cumpărat-o pentru fiica sa și cei patru copii ai acesteia. Cea de-a treia soție a lui Guzman, fosta regină a frumuseții Emma Coronel, este cetățean american, iar cei doi copii gemeni ai cuplului s-au născut pe teritoriul SUA. Totodată, fiica lui Guzman a insinuat că evadarea acestuia din penitenciarul Sinaloa nu ar fi fost posibilă fără complicitatea unor oficiali mexicani. ”Tatăl meu nu este un criminal. Guvernul este vinovat”, a afirmat aceasta, care a adăugat că au existat politicieni consacrați din Mexic care au acceptat donații din partea lui Guzman.
10. China va crește cheltuielile cu apărarea cu 7-8% în cursul acestui an, o cifră redusă de la valorile de peste 10 procente operate de Beijing pentru modernizarea armatei în ultimii ani, precizează Asia Times, care citează AFP. ”Bugetul Chinei va continua să crească anul acesta, dar diferența cu care va crește bugetul apărării va fi mai mică decât anul trecut sau cei anteriori”, a afirmat Fu Ying, purtătorul de cuvânt al Congresului Popular Național, organul legislativ al Chinei.