Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 31 martie

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 31 martie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Ultima zi a lunii martie a fost acparată de summitul pentru securitate nucleară din SUA, acolo unde reprezentanții marilor puteri au discutat în absența Rusiei despre potențialul amenințării teroriste în context nuclear. În schimb, un nou atentat în estul Turciei confirmă instabilitatea cu care se confruntă acest stat în ultimele luni. În Europa, naționalistul sârb Vojslav Šešelj a fost achitat de toate cele 9 capete de acuzare pentru crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului din fosta Iugoslavie, iar Rusia promite ”un răspuns asimetric” la anunțul SUA potrivit căruia trupele NATO din Estul Europei vor intra într-un ”sistem rotativ” pe fondul agresivității crescute a Moscovei. Printre altele, Belgia a aprobat extrădarea lui Salah Abdeslam în Franța, iar Curtea Supremă din Africa de Sud a hotărât că președintele Jacob Zuma a încălcat Constituția după ce nu a returnat suma de bani pe care fusese obligat să o plătească pentru îmbunătățirile aduse reședinței sale private. Și nu în ultimul rând, o firmă chineză de pompe funebre anunță că folosește printuri 3D pentru repararea sau reconstrucția totală a unor părți din trupurile pentru care este solicitată să presteze servicii de înmormântare. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Președintele Statelor Unite, Barack Obama s-a alăturat președintei sud-coreene Park Geun Hye și prim-ministrului japonez Shinzo Abe în ceea ce pare a fi un front comun la adresa provocărilor lansate de Coreea de Nord odata cu efectuarea celor mai recente teste nucleare, conform Reuters. Acestă întâlnire a avut loc pe lângă summit-ul pentru securitatea nucleară desfășurat la Washington, iar cei trei lideri au promis să își apere țările reciproc și chiar să treacă la măsuri mai severe pentru a contracara amenințările Phenianului.

2. Autoritățile judiciare din Belgia au decis că suspectul responsabil pentru atacurile teroriste de la Paris Salah Abdeslam poate fi extrădat în Franța, conform declarațiilor polițiștilor federali belgieni, infomează Reuters. Unul dintre avocații lui Abdeslam a declarat că acesta a renunțat la împotrivirea inițială pe care a avut-o față de posibilitatea extrădării și că acum este dispus chiar și să coopereze cu autoritățile franceze. Procurorii francezi și cei belgieni urmează să stabilească condițiile transferului ce va avea loc în următoarele 10 zile.

3. Un atac sinucigaș cu bombă a ucis șapte persoane și a rănit alte zeci, o mașină explodând în orașul turc Diyarbakir, care are o majoritate kurdă, informează Al Jazeera. Explozia s-a produs în apropierea unei stații de autobuz , o mașină de poliție a fost afectată, șapte polițiști murind pe loc și 27 de persoane, atât polițiști cât și civili, fiind răniți. Atacul nu a fost încă revendicat de nimeni.

4. Fostul vicepremier sârb Vojislav Šešelj a fost declarat nevinovat pentru acuzațiile de crime împotriva umanității și crime de război petrecute în Bosnia și Croația la începutul anilor 1990, scrie The Guardian. Ultranaționalistul sârb a fost achitat de toate cele nouă acuzații legate de atrocitățile comise în fosta Iugoslavie. Šešelj nu a fost prezent la Haga pentru a auzi verdictul, acesta refuzând în mod repetat să coopereze cu tribunalul, a făcut chiar și greva foamei în semn de protest, a refuzat să se prezinte în boxa acuzaților și a refuzat să se apere.

israel palestinian impuscat hebron cisiordania5. Un soldat israelian care a împușcat mortal săptămâna trecută un agresor palestinian anterior rănit, în orașul Hebron din Cisiordania, va fi judecat pentru omor din culpă, și nu pentru asasinat, relatează The Guardian. Victima, Abed al-Fatah al-Sharif, un palestinian de 21 de ani, fusese anterior rănit prin împușcare și imobilizat după un asalt asupra unui soldat israelian, pe care a vrut să-l înjunghie. Soldatul acuzat poate fi văzut în imagini video ale incidentului cum apare ulterior și îl împușcă în cap pe Sharif în cap. Acesta a susținut că a acționat în legitimă apărare, temându-se de faptul că victima ar fi putut purta o centură de explozibili și că s-ar fi putut arunca în aer, însă procurorii au clamat că decizia soldatului al cărui nume nu a fost dat publicității nu era necesară în respectivele condiții.

6. Emisarul Rusiei la NATO a anunțat că Moscova va oferi ”un răspuns total asimetric” la decizia alianței de a desfășura noi unități armate în Europa de Est, scrie Washington Times. ”Nu suntem observatori pasivi, ne luăm consistent toate măsurile militare necesare în scopul de a contrabalansa întărirea unei prezențe care nu este justificată de nimic”, a declarat reprezentantul permanent al Moscovei, Aleksandr Grushko. ”În mod cert, vom răspunde total asimetric”, a adăugat acesta, nedorind să specifice ce fel de răspuns va fi dat de armata rusă, însă a precizat că acțiunile sale vor corespunde cu ”înțelegerea dimensiunii amenințării militare, care nu va fi extrem de costisitoare, dar va fi foarte eficientă”. SUA au anunțat miercuri că va realiza o ”rotație continuă a trupelor” în Europa de Est, începând cu 2017, motivând potențialul agresiv al Rusiei.

zaha hadid irak arhitect londra7. Unul dintre cei mai apreciați arhitecți din lume, Zaha Hadid, a încetat din viață la 65 de ani, în urma unui atac de cord survenit la spitalul din Miami, unde era internată pentru tratarea unei bronșite, informează BBC. Printre creațiile Zahei Hadid se numără Centrul Acvatic Olimpic de la Londra, Galeria Serpentine Sackler din Londra, Casa Operei din Guangzhou, China sau planul unuia dinre stadioanele pe care va avea loc Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, în 2022. Născută la Bagdad, în Irak, Zaha Hadid a studiat arhitectura la Universitatea Americană din Beirut, în Liban, desfășurându-și apoi cariera la Asociația Arhitecților din Londra. În februarie, Hadid a devenit prima femeie care a primit Medalia de Aur din partea Institutului Regal al Arhitecților Britanici, ca semn de recunoștință pentru munca sa.

8. Un pasaj rutier aflat în proces de construire s-a prăbușit în Calcutta, India, peste 20 de persoane decedând și alte 100 fiind rănite, conform BBC. Construcția a căzut peste un drum aglomerat, unii oameni find încă prinși sub molozul și fiarele prăbușite. Accidentul s-a produs din cauza materialelor de construcție de proastă calitate și din cauza lipsei de verificări și inspecții la locul șantierului.

9. Amnesty International susține că FIFA ignoră abuzurile făcute de Qatar asupra muncitorilor care lucrează la construirea stadionului Khalifa, ce va găzdui Cupa Mondială în 2020, informează The Guardian. Amnesty a descoperit dovezi care arată că muncitorii sunt exploatați și lucrează în condiții extreme iar migranții supuși muncii forțate. Conform declarațiilor unora dintre acești muncitori, pașapoartele le-au fost confiscate, sunt obligați să locuiască în spații minuscule, plătesc taxe de recrutare imense și nu îți primesc salariile.

jacob zuma casa africa de sud constitutie10. Curtea Supremă de Justiție a Africii de Sud a decis că președintele Jacob Zuma, a încălcat prevederile constituționale atunci când a ignorat ordinul de stat care îi cerea să plătească o parte din fondurile guvernamentale pe care le-a folosit pentru a-și construi o reședință privată, cu piscină și amfiteatru, scrie The Guardian. Curtea a mai decis și că Parlamentul, care este dominat de Congresul Național African aflat acum la conducere, a eșuat în a-și exercita obligațiile și de menține echilibrul de putere în stat.

„SUB RADAR”

  • Clericul irakian Moqtada al-Sadr le-a cerut discipolilor săi să înceteze un protest de ocupare a străzii început în urmă cu 2 săptămâni, după ce premierul Haider al-Abadi a propus o remaniere guvernamentală cu miniștri tehnocrați, așa cum al-Sadr ceruse, informează Agenția France Presse. Ocuparea protestatarilor a avut loc la intrarea în ”Zona Verde”, o parte puternic fortificată a capitalei, în interiorul căreia se află sediile principalelor instituții guvernamentale și ambasade străine. Premierul irakian a încercat în mai multe rânduri să înlocuiască actualul guvern cu unul din care să facă parte miniștri tehnocrați, însă s-a confruntat cu opoziția vehementă a principalelor blocuri politice.
  • Sprijinul direct al Turciei pentru teroriștii care luptă în Siria reprezintă faptul că președintele Recep Tayyip Erdogan comandă propria sa armată în conflictul sirian, a acuzat președintele sirian Bashar al-Assad, care a adăugat într-un interviu pentru publicația Sputnik că țara sa este pregătită să răspundă agresiunii, informează Russia Today. Potrivit lui Assad, ”Turcia, la fel ca și Arabia Saudită, au depășit toate liniile roșii posibile, probabil din primele săptămâni ale războiului sirian”. ”Astăzi, războiul împotriva lui Erdogan și Arabiei Saudite este un război împotriva teroriștilor. Armata turcă, care nici măcar nu e alcătuită din turci, este armata lui Erdogan care luptă astăzi în Siria”, a adăugat acesta.
  • Una dintre potențialele propuneri eretice în ceea ce privește politica republicanilor americani, abolirea pedepsei cu moartea, este readusă în discuție de grupul politic de lobby Conservatorii Preocupați de Pedeapsa cu Moartea, scrie Reuters. Aceștia fac presiuni pentru ca statele Utah și Kansas să fie primele cu viziuni republicane care ar aboli pedeapsa cu moartea în ultimele 4 decenii, un alt stat în care se poartă discuții cu legislatorii statali fiind Nebraska. Potrvit unuia dintre coordonatorii grupului, Marc Hyden, motivația conservatorilor republicani se referă mai puțin la ”inimile sângerânde liberale”, ci ține mai degrabă de un calcul pragmatic în contextul în care costul pentru execuțiile deținuților este unul ridicat, ineficient și complicat din punct de vedere birocratic, care contravine viziunilor de bază conservatoare ale unui guvern limitat.
  • O firmă de pompe funebre din China folosește printuri 3D pentru a produce părți care lipsesc unor trupuri neînsuflețite, anunță presa de stat citată de The Guardian. Firma de înmormântări Longhua, din Shanghai, este prima din China despre care se crede că folosește printurile 3D în astfel de scopuri. ”Uneori, corpurile aduse la firma noastră sunt deteriorate sau incomplete într-un fel sau altul. Tehnica printării 3D ne permite să realizăm un proces reparatoriu mai eficient și ușor”, au declarat reprezentanții companiei. Printul 3D folosește mai multe straturi de material pentru a crea un produs tridimensional. Conceptual, tehnologia poate permite crearea unor membre, a părului sau a altor elemente care ar putea fi deteriorate sau lipsesc la un corp. Potrivit sursei citate, reconstrucția unei fețe prin tehnologia respectivă ar costa în jurul a 600 de euro.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …