Material realizat de Adrian Călugăru și Ioana Covaci
Pe 29 martie, un egiptean a deturnat un zbor intern al unei aeronave pentru a ajunge în Cipru din motive rămase neclare, ajungând la puțin timp după aterizarea pe aeroportul din Larnaca în custodia autorităților locale. Știrea politică a zilei vine din Brazilia, unde principalul partid de guvernământ a părăsit coaliția care susține guvernul președintelui Dilma Rousseff, în timp ce în SUA, FBI renunță la procesul intentat companiei Apple după ce a anunțat că a reușit decriptarea dispozitiviului iPhone al teroristului de la San Bernardino. Totodată, oamenii de știință avertizează încă o dată asupra pericolului încălzirii globale, în 2 știri separate despre deteriorarea coralilor din apropierea Australiei, respectiv a unui record minim al calotei glaciare din Arctica. Am selectat așadar 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe care le prezentăm pe scurt.
TITLURILE ZILEI
1. Deturnarea unui zbor intern din Egipt de către un bărbat care a îndemnat echipajul de zbor să aterizeze pe aeroportul din Larnaca, Cipru, s-a încheiat cu eliberarea tuturor ostaticilor și arestarea pasagerului care a cauzat incidentul, informează BBC. Zborul MS181, pe ruta Alexandria-Cairo, din Egipt, a fost deturnat de un bărbat care a amenințat că are asupra sa o centura de explozibili și că se va arunca în aer împreună cu toți pasagerii și echipajul de zbor. Bărbatul, identificat de autoritățile cipriote drept Seif Eldin Mustafa, ar fi o persoană cu probleme psihice, iar motivele deturnării avionului nu au fost asociate terorismului, acestea variind potrivit surselor oficiale de la încercarea de a lua contact cu fosta sa soție, care este din Cipru, sau ca o formă de protest pentru eliberarea femeilor ținute ostatice de regimul de la Cairo.
2. FBI a anunțat că a reușit să decripteze dispozitivul iPhone folosit de teroristul lui Syed Rizwan Farook, autorul atentatului de la San Bernardino, din decembrie, soldat cu 14 morți, și că renunță totodată la acțiunea în justiție împotriva Apple pentru a obliga compania să realizeze un soft de decriptare, relatează BBC. Compania de tehnologie a contestat în instanță un ordin prin care FBI obliga producătorul dispozitivului să decripteze telefonul autorului atentatelor. Farook, împreună cu soția sa, au deschis focul în timpul unei petreceri organizate de o firmă, ucigând 14 persoane, înainte de a fi împușcați mortal de poliție.
3. Partidul Mișcării Democratice din Brazilia, cel mai important partener de guvernare al președintelui Dilma Rousseff, a anunțat că se retrage din coaliția aflată la putere și, implicit, a deschis posibilitatea suspendării din funcție a șefului statului, anunță Reuters. Anterior, Ordinul Avocaților din Brazilia (OAB) a înaintat o cerere de demitere din funcția de președinte a Dilmei Rouseff din motive de obstructurare a justiției, acte de corupție fiscală și scutirea de taxe a FIFA în timpul Cupei Mondiale din 2014, scrie Business Insider. Rousseff se confrunta deja cu un proces de punere sub acuzare pentru presupusa manipulare a conturilor publice menținute de partidele din opoziție, lucru care a ajutat la câștigarea alegerilor din 2014, permițându-i să stimuleze cheltuielile publice. Cea mai gravă infracțiune în noua cerere este presupusa intervenție a președintelui in procesul de investigare a scandalului de corupție Petrobras. Rousseff se luptă pentru a-și salva președenția în mijlocul celei mai grave recesiuni economice și a investigației care a început la compania petrolieră de stat Petroleo Brasileiro. Șansele ca prima femeie președinte sa fie demisă din funcție pot crește considerabil de miercuri când partidul PMDB, cea mai mare coaliție parteneră șefei statului, este așteptat să se rupă de guvern.
4. Unele dintre cele mai neplăcute temeri cu privire la ofensiva trupelor guvernamentale din Siria asupra orașului Palmyra au fost infirmate de arheologi experți în antichități, care au constatat că distrugerea ruinelor vechiului oraș nu este atât de dramatică pe cât se așteptau, scrie The Guardian. Dacă preluarea orașului de către militanții Statului Islamic în urmă cu 10 ani a anticipat distrugerea unor ruine, iar ofensiva militară pentru recucerirea orașului de către guvernul sirian era de așteptat să producă și mai multe distrugeri, realitatea de după preluarea orașului a confirmat doar parțial îngrijorările experților. Chiar dacă unele ruine sunt parțial distruse, iar altele sunt iremediabil pierdute, majoritatea vestigiilor antice au rămas într-o stare bună, potrivit unui expert în antichități citat de sursa precizată.
5. Marea Barieră de Corali din Australia trece prin cea mai gravă perioadă de ”albire”, un proces care readude în discuție trecerea regiunii pe lista celor aflate ”în pericol”, de către Organizația Națiunilor Unite, informează BBC. Grupul operativ ”The National Coral Bleaching” susține că doar patru din cele 520 de recifele de la Caims la Papua Noua Guinee, adică 95% dintre aceștia, se confruntă nu sunt atinși de fenomenul de albire. Fenomenul se manifestă din cauza creșterii temperaturilor apei oceanului, cauzată în special din cauza încălzirii globale, în condițiile în care oceanul absoarbe 93% din creșterea temperaturii. Creșterea temperaturii apei determină înlăturarea algelor zooxanthellae, cele care dau culoarea coralilor. Dacă nu este oprit la timp, fenomenul conduce la moartea coralilor, aceștia fiind una dintre cele mai importante surse ale vieții marine ale planetei.
6. Coreea de Nord a testat o rachetă de rază scurtă, pe țărmul estic al țării, potrivit unor surse militare din Coreea de Sud, citate de Reuters. Lansarea proiectilului a avut loc în apropierea orașului de coastă Wonsan și a căzut la 200 de kilometri distanță, pe teritoriul nord-corean, într-un moment în care tensiunile dintre statele din regiune sunt tot mai crescute din cauza multiplelor teste militare realizate de Phenian. Departamentul de Stat American a anunțat că a luat la cunoștință realizarea testului și a avertizat încă p dată că Phenianul trebuie să renunțe la retorica și actele care determină amplificarea tensiunilor din regiunea peninsulei Coreea.
7. În urma unui sondaj de opinie efectuat de Ipsos MORI, campania care favorizează rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeana a pierdut un procent considerabil în rândul votanților în decursul ultimei luni, relatează Reuters. Sondajul concluzionează că 41% dintre Britanici ar vota pentru ieșirea din UE în luna martie, pe când în luna februarie rezultatul era de doar 36%. Britanicii vor decide pe 23 iunie dacă rămân sau nu în UE, o decizie care va afecta cu siguranță viitorul politic și economic al țării, iar sondajele arată că opinia publică este din ce în ce mai mult in favoarea ieșirii. Ultimul sondaj a fost realizat între 19 și 22 martie, indicând faptul că bombardamentele din Bruxelles din data de 22 nu au afectat considerabil rezulatul acestuia.
8. Autoritățile din Pakistan au deținut mai mult de 5.000 de suspecți, care au fost ulterior eliberați, în cele două zile de după atacul sinucigaș cu bombă din orașul Lahore în urma căruia 70 de persone au decedat, scrie Reuters. Printre victimele ataculul din duminica Paștelui catolic se numără 29 de copii, acesta fiind cel mai mare număr de victime de la masacrul care a avut loc într-o școală în anul 2014, în care 134 de studenți au fost uciși. 216 suspecți se află in continuare în custodia autorităților urmând ca investigațiile să continue, a declarant Rana Sanaullah, ministru în provincia Punjab. Sanaullah a mai afirmat că cel puțin 160 de razii au fost efectute de poliție și agenți antiterrorism și este confirmat faptul că forțele militare se vor implica in demersurile viitoare pentru combaterea terorismului.
9. Suprafața de gheață din Oceanul Arctic a atins un record minim de 14,52 milioane de km pătrați, iar cercetătorii consideră că aceasta se află intr-un proces continuu de micșorare, informează The Guardian. Dimensiunea maximă atinsă de calota glaciară în iarna acestui an, 14,52 milioane de km pătrați, fiind cea mai mică valoare care a fost înregistrată vreodată, aflându-se totodată într-o ușoară scădere față de anul trecut când aceasta atins 14,54 milioane km pătrați. Ca urmare a scăderii constante a nivelului calotei glaciare, oamenii de știintă concluzionează că peste circa 20-25 de ani Oceanul va fi complet lipsit de gheață în lunile verii, cel puțin pentru câteva zile. Deși aceștia afirmă că întotdeauna va fi gheață pe timpul iernii, aceasta va fi din ce în ce mai subțire și fragilă, fiind un impediment pentru oamenii care se folosesc de gheață pentru transport sau folosirea unor platforme pentru vânătoare.
10. Statul japonez a instaurat noi legi ce permit trupelor militare să se implice în conflictele din afara țării care servesc alte scopuri în afara apărării, lucru considerat de critici ca o deviație majoră de la constituția pacifistă a țării, relatează Al Jazeera. Pentru prima dată dupa cel de al Doilea Război Mondial, Japonia va putea participa mai mult în misiunile de menținere a păcii la nivel internațional, pe când până acum aceștia erau implicați doar în misiuni umanitare. Noua legislație a intrat in vigoare marți, în ciuda numeroaselor proteste la nivel național, iar aceasta este susținută de primul ministru Shinzo Abe și de ministrul apărării Gen. Nakatani care declară faptul că era nevoie de o îmbunătățire a cooperării internaționale.