Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 27 martie
Un sângeros atentat cu bombă a avut loc în Lahore, Pakistan, după ce un terorist sinucigaș s-a detonat într-un parc în care se aflau creștini care sărbătoreau Paștele

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 27 martie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Ziua de 27 martie, în care catolicii și creștinii din Orientul Mijlociu au sărbătorit Paștele, a fost îndoliată de atentatul soldat cu cel puțin 65 de morți și aproape 300 de răniți din Lahore, Pakistan. La Bruxelles, simpatizanți ai extremei drepte au fost dispersați de forțele de ordine care au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa în contextul anulării de către oficialități a unui marș de solidaritate cu victimele atentatelor de marți din capitala Belgiei. Între timp, în SUA, campania lui Bernie Sanders pare că trece printr-un moment extrem de favorabil după victoria covârșitoare obținută în 3 state care au organizat alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului partidului democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă unul aflat ”sub radar”, cărora chiar dacă i se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecut în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Cel puțin 69 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 280 au fost rănite, majoritatea femei și copii, după ce un terorist sinucigaș s-a detonat într-un parc public din orașul pakistanez Lahore, într-o zi în care minoritatea creștină din oraș sărbătorește Paștele, informează Reuters. Explozia a avut loc în parcul Gulshan-e-Iqbal în orașul natal al premierului Nawaz Sharif, acesta fiind și cel mai important oraș al regiunii Punjbab, regiunea cu cel mai ridicat nivel de trai și cea mai întinsă ca suprafață din Pakistan, un stat cu o populație 190 milioane de locuitori. ”Când a avut loc explozie, flăcările au fost atât de mari încât au depășit înălțimea copacilor, iar trupurile oamenilor au zburat pur și simplu în aer”, a declarat pentru sursa citată Hasan Imran, un rezident de 30 de ani aflat la fața locului. 

papa francisc paste catolic2. Mesajul Papei Francisc către întreaga lume, cu ocazia Paștelui catolic, a fost ca oamenii să folosească arme de dragoste pentru a combate răul și violența oarbă și brutală, conform Reuters. De-a lungul întregii săptămâni Papa participat la o serie de evenimente, fiind săptămâna Paștelui catolic iar măsurile de securitate au fost întărite pentru a evita punerea în pericol a miilor de oameni adunați în Piața Sfântului Petru din Vatican.

3. Statul Islamic a pierdut controlul asupra orașului Palmyra, forțele guvernului sirian ajutate de suportul aerian oferit de armata rusă recâștingând orașul ce s-a aflat pentru aproape un un sub autoritatea ISIS, informează Reuters. Pierderea orașului Palmyra este una dintre cele mai mari lovituri date Statului Islamic, din 2014 de când gruparea ultra-islamistă a declarat califat peste o mare parte din Irak și Siria.

4. Bernie Sanders a obținut trei victorii împotriva lui Hillary Clinton în toate cele trei state unde au avut loc alegeri sâmbătă pentru desemnarea nominalizatului prezidential democrat , conform BBC. Ceam mai importantă victorie a fost cea din statul Washington dar Sanders a câștigat de partea sa și statele Alaska și Hawai, sporindu-și șansele pentru președenție. Estimările arată că acesta a obținut o majoritate de peste 70% în toate cele trei state.

5. Una dintre persoanele suspecte pentru un atac sinucigaș cu bombă din Camerun ar putea fi una dintre 270 de fete Chibok răpite de Boko Haram acum doi ani, informează The Guardian. Guvernul nigerian îi va trimite pe părinții tinerei din comunitate Chibuk din nord-estul Nigeriei în Camerun pentru a confirma identitatea acesteia. Purtătorul de cuvânt al președintelui nigerian a declarat că autoritățile din Camerun sunt dispuse să ajute guvernul nigerian pentru a descoperi ce s-a întamplat cu victimele ce au dispărut de peste doi ani.

6. Egiptul lansează un nou atac la adresa grupurilor militante pentru drepturile omului, interogând personal și blocând conturile mai multor astfel de organizații sub acuzația că acestea au primit finanțare străină pentru a destabiliza țara după revoluția din 2011 și prăbușirea regimul lui Mubarak, informează Reuters. Activiștii egipteni pentru drepturile omului declară că se confruntă cu cel mai grav asalt de la începutul campaniei pentru câștigarea și protejarea drepturilor și libertăților inițiate pe 25 ianuarie 2011.

7. Robert De Niro retrage un film ce tratează problematica relației dintre vaccinurile copilăriei și autism, din cadrul Festivalului de Film Tribeca, conform The Guardian. Co-fondator al festivalului și tată al unui copil cu autism, De Niro a declarat că după ce a consultat comunitatea științifică cu privire la faptele prezentate în controversatul film a realizat că filmul nu poate contribui la eventualele discuții pe care acesta și le-a dorit în vederea ridicării gradului de conștientizare al publicului cu privire la autism.

8. Bank of America Merrill Lynch a publicat un grafic pentru a ilustra valoarea la care sunt cotate marile corporații mondiale în raport cu valorea piețelor financiare a unor state din lume, scrie The Independent. Astfel, dacă valoarea Netflix este estimată la 40 de miliarde$, iar McDonald’s la 109 miliarde$, aflăm că acestea sunt echivalente cu valoarea acțiunilor din Chile, respectiv Rusia. Alte valori comparative arată că Adobe, care este cotată la 42 miliarde$, valorează cât piața financiară a Poloniei, în timp ce companiile Google și Amazon sunt cotate împreună la 747 miliarde $, similar cu valoarea bursei din China.

9. Forțele de ordine belgiene au folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor care s-au adunat în centrul Bruxelles-ului ignorând ordinul de anulare al oficialilor cu privire la marșul de solidaritate pentru victimele atentatelor din această săptămână, scrie Al Jazeera. Mai mulți protestatari care au scandat sloganuri de extremă-dreapta au fost împărștiați de forțele de ordine, care au aplicat ordinul autorităților de interzicere a marșului de solidaritate din motive de securitate. Între timp, anchetatorii și-au extins căutările și au efectuat noi raiduri în capitală și alte locații din țară.

10. Poliția italiană a arestat un bărbat algerian suspectat că a falsificat documente pentru militanții implicați în atentatele de la Bruxelles, în timp ce autoritățile belgiene au pus sub acuzare un bărbat suspectat de orchestrarea unor atentate pe care le pregătea în mai multe state europene, scrie Reuters. Cooperarea dintre serviciile de securitate și forțele de ordine din statele europene se dezvoltă pe fondul criticilor adresate acestora, care au fost acuzate de incapacitatea de a preveni atentatele teroriste comise la Paris și Bruxelles. 

”SUB RADAR”

  • În ultimele săptămâni, cuvântul ”genocid” a fost amplu prezent în dezbateri privind condamnarea crimelor comise de Statul Islamic împotriva creștinilor, musulmanilor șiiți și a minorității yazidi, precum și prin apelul la memoria războiului din Bosnia prin condamnarea fostului lider politic Radovan Karadzic, găsit vinovat de masacrul de la Srebrenița. Publicația The Independent îndeamnă la o recunoaștere și mai amplă a unor astfel de fapte și indică drept o provocare majoră pentru acest aspect, ca SUA și alte state occidentale să aibă curajul de a condamna Turcia, acum un aliat de nădejde, membru NATO și o țară cu aspirații de a se integra în Uniunea Europeană, pentru genocidul comis împotriva armenilor, în 1915. 1,5 milioane de armeni au fost masacrați în anii de apus ai Imperiului Otoman, într-o zonă în care în prezent se comit alte crime, din motive similare, precum epurarea etnică și motivații religioase.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …