Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 25 martie
Autoritățile franceze și belgiene mențin alerta teroristă la un nivel ridicat și încearcă să șteargă imaginea proastă pe care incapacitatea de a preveni tragediile din Paris și Bruxelles a provocat-o în rândul populației

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 25 martie

Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru

Franța și Belgia rămân în continuare într-un stadiu ridicat de alertă după ce mai multe persoane suspectate că fac parte din celule teroriste au fost reținute, iar aliații americani își arată nemulțumirea față de tratamentul la care au fost supuși de autoritățile acestor state în momente în care și-au oferit sprijinul pentru o colaborare în prevenția unor astfel de situații. În Turcia, libertatea de exprimare este din nou chestionată, pe fondul începerii unui proces în care doi jurnaliști care riscă să-și petreacă restul vieții după gratii promit că vor dezvălui informații zguduitoare despre implicarea regimului de la Ankara în ilegalități comise în legătură cu conflictul din Siria. La Vatican, Papa Francisc a efectuat gestul simbolic din vinerea dinaintea Paștelui catolic de a spăla picioarele unor oameni simpli, alegând de data această să meargă la un centru de refugiați pentru acest lucru, în timp ce Coreea de Nord simulează un atac asupra reședinței prezidențiale a Coreei de Sud, iar un avocat ucrainean care apăra un presupus ofițer combatant rus din estul Ucrainei a fost găsit mort după aproape o lună de la dispariție.

TITLURILE ZILEI

1. Poliția din Bruxelles investighează patru persoane arestate în urma raidurilor ce au urmat atacurilor cu bomba de la metrou și de la aeroport ce au avut loc marți în Bruxelles iar o altă persoană suspectă a fost reținută de poliția din Paris, conform The Guardian. Compania națională media belgiană, RTBF, a declarat că un al șaptelea individ ar fi fost arestat în zona forestieră de la periferia orașului. Cotidianul De Standard susține că una dintre persoanele reținute este unul dintre cei surprinși de camerele de supraveghere discutând cu unul din atacatori.

2. Procesul a doi jurnaliști turci acuzați de de spionaj de către președintele Tayyip Erdogan, care se desfășoară în aceste zile cu ușile închise, cazul atrăgând atenția la nivel internațional cei doi jurnaliști riscând să fie condamnați la închisoare pe viață, informează Reuters. Can Dundar, editor-șef al publicației Cumhuriyet și Erdem Gul redactorul aceleiași publicații au fost acuzați că au încercat să destabilizeze guvernul prin publicare unui material-video, în mai 2015, în care se prezentau dovezi care demonstrau că Agenția de Servicii Secrete a Turciei ajuta la transportarea de armament în Siria în 2014. Erdogan a catalogat această acțiune a ziarului drept o încercare de a submina poziția globală a Turciei și a jurat că Dundar va plăti pentru acest gest.

3. SUA acuză statul belgian pentru că nu a fost mai deschis și cooperant în ceea ce privește cooperarea cu alte state pentru lupta anti-teroristă, oficialii americani care au călătorit în Bruxelles la finalul lui 2015 susținând că forțele belgiene refuzând să ofere informații și să primească ajutorul americanilor în investigațiile cu privire la terorism, informează Reuters. La scurt timp dup atacurile de la Paris din noiembrie 2015, un oficial american a fost trimis în Bruxelles pentru a afla mai multe despre investigația legată de Statul Islamic și de membrii acestuia. Atunci când acesta încercat să discute cu partea belgiană aceștia nu au fost dispuși să comunice invocând că nu este un moment potrivit pentru a discuta cu oficiali străini și că sunt prea ocupați cu investigațiile. Oficiialii belgieni au refuzat au refuzat să comenteze cu privire la aceste afirmații.

4. Departamentul de Justiției al Statelor Unite ale Americii a acuzat șapte hackeri iranieni ce au legătură cu guvernul Iranului pentru o serie de cyber-atacuri ce au avut loc la adresa sistemelor mai multor bănci americane, conform The Guardian. Aceasta este prima reacție de acest tip a SUA la adresa Iranului de când relațiile americano-iraniene s-au transformat odată cu încheierea tratatului cu privire la arsenalul nuclear. Heckerii au întrerupt sistemele de operare a mai multor bănci din SUA dar și a sistemului unui baraj de apă din nordul New York-ului între 2011 și 2013. Aceștia se pare că lucrau pentru guvernul de la Teheran.

Papa Francisc refugiati Paste5. Papa Francisc a spălat piciorele unor refugiați, într-o ceremonie tradițională catolică desfășurată în Săptămâna Paștelui, informează Al Jazeera. Papa a vizitat un centru pentru refugiați din Castelnuovo di Porto, din apropiere de Roma, iar acolo a spălat și a sărutat picioarele unor refugiați musulmani, ortodocși, hindu dar și catolici într-o ceremonie simbolică care are loc anual în fiecare an în vinerea dinaintea Paștelui, în contextul în care sentimentele anti-musulmane sunt tot mai accentuate în Europa ca urmare a atacurilor de la Paris și Bruxelles.

6. Ministrul Apărării de la Moscova, Sergei Shoigu a declarat că Rusia va trimite anul acesta o parte din cel mai nou sistem de rachete și de drone pe teritoriul Insulelor Kurile, teritoriu disputat de Rusia și de Japonia, informează Reuters. Disputa pentru aceste insule, numite Kurile de ruși și Teritoriile Nordice de japonezi își originea în timpul celui de-al doilea război mondial atunci când URSS a ocupat patru insule din sudul arhipelagului. Disputa este încă în desfășurare, Moscova și Tokio nesemnând nici până în prezent un acord de pace cu privire la aceste teritorii.

Coreea de Nord invazie atac armata7. Coreea de Nord a organizat un exercițiu de simulare a unui posibil atac asupra reședinței președintelui Coreei de Sud, sub atenta supraveghere a liderului suprem Kim Jong Un, conform agenției naționale de presă nord-coreeană, informează BBC. Președintele din Sud, Park Geun Hye a ordonat ca armata să fie în alertă. Nord-coreeni au declarat că vor transforma Casa Albastră (reședința prezidențială a Coreei din Sud) într-o mare de flăcări și cenușă, în contextul sancțiunilor impuse de ONU și a exercițiilor americane și sud-coreene ce au loc în sudul peninsulei.

8. Campania militară a Arabiei Saudite în Yemen înregistrează un eșec răsunător în contextul în care niciunul dintre obiectivele propuse de saudiți nu a fost atins, iar 80% din populația yemenită care numără 20 de milioane de oameni a ajuns să aibă nevoie de o formă de ajutor, se arată într-un material realizat de The Guardian. Până acum, intervenția militară care a demarat în urmă cu un an, a făcut circa 6.400 de victime, dintre care jumătate au fost civili, 30.000 de oameni au fost răniți, iar peste 2,5 milioane s-au văzut nevoiți să fie evacuați din zonele unde trăiau. Rând pe rând, obiectivele intervenției militare saudite au eșuat: primul fiind acela de a restaura regimul președintelui înlăturat de la putere de rebelii Houthi, Abd Rabbuh Mansur Hadi. De asemenea, nici reducerea influenței iraniene în regiune nu a fost obținută, la fel ca și intenția coaliției susținută de SUA de a combate terorismul în regiune. Mai mult, Al-Qaida din Peninsula Arabă, în particular, ca și Statul Islamic, au profitat de situația de continuă anarhie. Actulamente, Yemen, care era deja unul dintre cele mai sărace state din lume înaintea conflictului, a devenit un stat aflat divizat, aflat în pragul colapsului și cu o populație care se confruntă cu foametea și sărăcia.

Yuri Grabovsky9. Un avocat al unui combatant rus judecat în Ucraina a fost împușcat mortal, potrivit unor surse oficiale citate de The Guardian. Yuri Grabovsky îl reprezenta pe Alexander Alexandrov, un cetățean rus care a fost capturat împreună cu un alt cetățean rus în zona controlată de rebeli în estul Ucrainei. Cei doi acuzați au admis că au fost ofițeri ai armatei ruse, dar Moscova a menționat că aceștia au fost trecuți în rezervă. Avocatul dispăruse de la începutul lunii martie, iar procesul celor doi inculpați ruși fusese deja amânat de la primul termen la care acesta nu se prezentase.

10. Un grup de muzicieni din Coasta de Fildeș au lansat o piesă muzicală în care se adresează și satirizează în mod direct gruparea Al-Qaida după ce rețeaua teroristă a ucis 19 oameni în urma unui atac armat asupra unui resort turistic de pe malul mării, pe 13 martie, relatează Al Jazeera. Videoclipul piesei ”Meme Pas Peur” (în traducere ”Nici măcar speriați”) a fost filmat în locul unde a avut loc atentatul, pe plaja Grand-Bassam, de către un grup autointitulat ”Collectif Bassam”. În versurile piesei, aceștia se adresează teroriștilor, pe care îi acuză că ucid ”oameni nevinovați pentru cauze pierdute” și că ”nu vor ajunge în paradis”. ”Ce căutați voi pe aceste plaje? Omorâți oameni pentru promisiunea a 70 de virgine”, mai spun aceștia în versurile piesei ”Meme Pas Peur”, cu un titlu inspirat din sloganul apărut după atacurile asupra Charlie Hebdo.

”SUB RADAR”

  • Opoziția siriană a încheiat o primă rundă de discuții privind negocierile de pace purtate la Geneva cu avertismentul că nu va exista speranța unui progres dacă președintele rus Vladimir Putin nu își va exercita influența asupra lui Bashar Al-Assad, adăugând că armistițiul aflat în vigoare va eșua dacă până la următoarele discuții planificate pe 9 aprilie nu se vor face pași rapizi către o tranziție politică, explică The Guardian. Avertismentul lansat de Bassma Kodmani, o purtătoare de cuvânt a înaltului comitet de negociere, survine în momentul în care secretarul de stat american John Kerry efectuează o vizită la Moscova pentru a discuta cu președintele rus despre condițiile în care acesta să exercite presiune asupra lui Assad și prețul cerut în schimb de Moscova.
  • flydubai accident pilot epuizareDeclarațiile unui fost pilot al Flydubai pentru Russia Today, în care acesta acuza compania că piloții săi sunt supuși unui program extenuant și că posibila cauză a prăbușirii unei aeronave în apropiere de Rostov pe Don, sâmbăta trecută, a fost cauzată cel mai probabil de oboseala acumulată de piloți, a generat un val de reacții similare provenite din interiorul companiei, anunță aceeași sursă. Un alt pilot care a lucrat pentru companie și care a făcut declarații în acest sens sub protecția anonimatului a descris condițiile de lucru drept o formă de „sclavie modernă”, ambele surse ale RT susținând că există o disponibilitate tot mai crescută a angajaților Flydubai de a confirma politica de lucru a companiei, pe care o consideră periculoasă și iresponsabilă.
  • Un nou val de acuzații cu privire la implicarea Turciei în contrabanda cu petrol și sprijin acordat Statului Islamic, iscat după prezentarea unor noi dovezi în acest sens obținute de Russia Today, amplifică presiunea asupra Ankarei de a răspunde și dovedi contrariul în fața așteptărilor Occidentului, scrie site-ul trustului pro-rus. Fostul ambasador al Marii Britanii în Siria, Peter Ford, a descris drept ”foarte convingător” un raport transmis de RT care conține numeroase documente de contabilitate privind tranzacțiile cu țiței lăsate în urmă de luptătorii Statului Islamic. ”Existau dovezi vaste chiar și înainte de ultimele informații – și acestea extrem de acuzatoare – potrivit cărora Turcia sprijină din plin colaborarea cu Statul Islamic”, a afirmat fostul ambasador. Potrivit acestuia, una dintre ”obsesiile” președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a-l înlătura de la putere a omologului său sirian, Bashar al-Assad, și împiedicarea întăririi forțelor kurde l-a determinat pe acesta să nu facă niciun compromis în privința unor colaborări cu teroriști ai Statului Islamic.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …