Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 23 februarie
Nivelul apelor mării a crescut în ultimii ani în cel mai accelerat ritm din ultimele 28 de secole

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 23 februarie

După discuții îndelungate, în sfârșit ambele tabere care au luat parte la negoierile de încetare a focului din Siria au agreat să înceteze ostilitățile începând cu 27 februarie, deschizând astfel calea pentru încetarea celui mai sângeros conflict din ultimele două decenii. Pe de altă parte, Evo Morales refuză să accepte deocamdata rezultatul final al votului din referendumul din Bolivia, potrivit căruia nu va mai avea dreptul să candideze pentru un nou mandat la șefia statului, însă probabil că cea mai alarmantă știre a zilei vine de la cercetătorii care au concluzionat că nivelul mărilor crește în cel mai rapid ritm din ultimii 2.800 de ani, fiind estimat că până în 2100 nivelul oceanului ar putea crește cu peste 100 de centimetri față de cel actual. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Guvernul sirian și coaliția de opoziție au anunțat că sunt de acord cu termenii de încetare a ostilităților din țară, începând de sâmbătă, 27 feburarie, anunță BBC. Autoritățile de la Damasc au anunțat că vor sista „operațiunile combative” în acord cu planul anunțat de comun acord de către Statele Unite și Rusia, în timp ce opoziția susține că acceptarea din partea sa depinde de încetarea asediului forțelor guvernamentale și a raidurilor aeriene asupra populației civile. Totodată, armistițiul nu se va aplica asupra grupărilor Statului Islamic și a Frontului Al-Nusra, afiliat Al-Qaida. Acest fapt a fost subliniat drept o slăbiciune a acordului de încetare a focului de către unul dintre liderii opoziției moderate al Armatei Yarmouk, Bashar al-Zoubi. ”Rusia și regimul de la Damasc vor ținti zonele controlate de revoluționari sub pretextul prezenței Frontului Nusra, și știm cât de amestecate sunt lucrurile în regiune, iar dacă acest lucru se va întâmpla, armistițiul nu va dura”, a declarat acesta menționând că militanții al-Nusra se află în zone pe care le controlează concomitent cu opoziția moderată din Siria.

2. Nivelul mării crește mai rapid ca niciodată în ultimii 2.800 de ani, iar accelerarea ritmului este provocată cu prepoderență de influența încălzirii globale provocate de omenire, se precizează în două studii la care au lucrat echipe internaționale de cercetători, publicate în jurnalul Proceduri ale Academiei Naționale de Științe, anunță Al Jazeera. Potrivit cercetătorilor, până în 1880 nivelul mării a crescut în medie cu 3-4 centimetri pe secol, iar până atunci nivelul mării nu crescuse cu mai mult de 7,62 centimetri față de media precedenților 2.000 de ani. Între timp, însă, în secolul XX, nivelul apelor a crescut cu 14 centimetri, iar din 1993, acesta a ajuns la 30 de centimetri. Cercetătorii care au efectuat săpături în peste 20 de locuri de pe Glob pentru a măsura creșterea nivelului apelor au estimat că până în 2100 nivelul oceanului va crește între 28 și 131 de centimetri, în funcție de impactul încălzirii globale.

3. Președintele Evo Morales refuză deocamdată să accepte rezultatul referendumului în urma căruia cetățenii au ales să nu îi acorde acestuia posibilitatea de a candida pentru un nou mandat la șefia statului, în 2010, relatează The Guardian. Deși după numărătoarea a 81% din voturi, 54,5% dintre votanți au respins amendamentele constituționale propuse de Morales, printre care și extinderea numărului de mandate, acesta s-a declarat optimist în privința numărătorii voturilor rămase, majoritatea din zona rurală. ”Știm că nu suntem populari în orașe, dar primele rezultate îmi dau speranțe”, a declarat Morales. Prezența la vot a fost de 87%, iar rezultatele finale sunt așteptate în dimineața zilei de miercuri.

4. Grecia susține că a demarat procedurile pentru a convinge autoritățile din Macedonia să accepte trecerea frontierei a câtorva mii de refugiați din Afganistan, blocați la frontieră, dar și cel mai mare port din Atena, scrie Al Jazeera. Yiannis Mouzalas, ministrul adjunct de interne a afirmat că au fost demarate ”acțiuni diplomatice care sperăm să rezolve situația”, acesta adăugând că Atena înceacă să facă presiuni ”la nivel european și bilateral” în acest sens, fără a preciza despre ce acțiuni este vorba. Între timp, peste 5.000 de refugiați sunt blocați la frontiera dintre Grecia și Macedonia, după ce autoritățile de la Skopje au decis să închidă punctele de trecere pentru refugiații afgani.

5. Premierul David Cameron a prezentat motivele pentru care militează pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, în timp ce lira sterlină a înregistrat, luni, cea mai mare scădere în fața dolarului american din ultimii 5 ani, relatează Reuters. Scăderea lirei sterline, la fel ca și valoarea obligațiunilor guvernamentale au fost determinate de anunțul primarului Boris Johnson de a milita pentru ieșirea Regatului Unit din UE. Pe de altă parte, premierul britanic s-a adresat parlamentului, luni, susținând planul de reforme negociat la Bruxelles și menționând că ieșirea din spațiul comunitar ar însemna ”un salt în întuneric” pentru Marea Britanie.

6. Numărul victimelor care și-au piredut viața în Fiji în urma ciclonului Winston a ajuns la 29, iar 8.500 de persoane încă se află în adăposturi, în timp ce autoritățile au început operațiunile de curățare și estimare a pagubelor materiale din arhipelagul lovit de cea mai puternică furtună din istoria sa, precizează BBC. Rafalele de vânt cu viteze de până la 320 de kilometri pe oră au provocat prăbușirea mai multor clădiri, iar casele a peste 2.000 de familii de pe insula Koro, aparținând arhipelagului, au fost distruse în totalitate.

7. Cel puțin 3.000 de barili de țiței s-au revărsat în râurile bazinului amazonian, în urma unor scurgeri de la principala conductă de petrol din Peru, a precizat compania petrolieră de stat, Petroperu, conform BBC. Țițeiul a poluat două râuri de care cel puțin opt comunități indigene depind ca sursă de apă, reprezentanții Petroperu precizând că una dintre avarii s-a produs în urma unei alunecări de teren, însă cauza celei de-a doua este necunoscută. Chiar dacă au promis că au luat măsuri imediate pentru a curăța zona afectată, eforturile companiei petroliere sunt îngreunate din cauza ploilor torențiale din regiunea afectată.

bill gates miracol energie8. Bill Gates a publicat scrisoarea anuală din partea Fundației Bill și Melinda Gates și, pentru prima dată, aceasta este adresată în mod specific elevilor de liceu, scrie Business Insider. Alegerea lui Bill Gates este motivată de convingerea potrivit căreia în mâinile acestei generații se află ”ideile potențial neverosimile” necesare pentru a combate încălzirea globală. Plecând de la faptul că 18% din populația globului încă nu are acces la electricitate, Gates susține nevoia accesului ieftin la o sursă de ”energie curată”. Potrivit acestuia, emisiile de dioxid de carbon ar trebui reduse la 0, în vedrea stopării schimbărilor climatice, acest lucru necesitând un ”adevărat miracol al energiei”. ”Când spun miracol, nu spun imposibil. Am mai văzut miracole anterior. Computerul personal. Internetul. Vacinul anti-poliomielită. Niciunul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat dintr-o dată. Au fost rezultatul cercetării și dezvoltării, precum și al capacității umane de inovare”.

9. Conductorul unui tren și-a pierdut viața, iar alte 6 persoane au fost rănite, după ce un tren de pasageri lovit o macara și a deraiat, în apropierea orașului olandez Dalfsen, scrie BBC. Potrivit martorilor, macaraua traversa calea ferată în momentul în care trenul se apropia și nu a mai putut evita impactul. Una dintre persoanele rănite a fost internată în stare gravă, în timp ce ceilalți pasageri au fost preluați și transportați la destinație cu autobuze.

10. Agenția pentru Aviație a Națiunilor Unite a interzis transportul în cala avioanelor a bateriilor de litiu-ion, în urma unor avertismente ale piloților privind riscul de incendiu provocat de acestea, informează Reuters. Bateriile de litiu-metal, care sunt folosite la ceasuri, au fost deja interzise la nivel global în cursele aeriene pentru pasageri. Spre deosebire de bateriile acestea, care nu se pot reîncărca, bateriile de litiu-ion funcționează ca acumulatori, fiind folosite ca baterii pentru laptopuri și telefoane mobile. Măsura anunțată de Organizația Aviatică Civilă Internațională a menționat că interdicția va intra în vigoare de la 1 aprilie și va fi menținută până la dezvoltarea unui material ignifug care să poată fi folosit pentru transportul acestora. Totodată, măsura nu va fi valabilă și pentru avioanele de transport a mărfurilor.

“SUB RADAR”

  • Cei 150.000 de pinguini despre care se presupune că au pierit după ce un iceberg gigant a rămas blocat într-un golf izolând astfel o colonie rămasă fără acces la mare, se pare că ar fi supraviețuit după ce s-au reorientat și și-au căutat un nou loc pentru a se instala, a precizat Michelle De La Rue, o cercetătoare americană de la Universitatea din Michigan, SUA, potrivit The Guardian. Teoria potrivit căreia colonia speciei Adelie de pinguini ar fi pierit s-a bazat pe studiul unor cercetători australieni care au constatat că populația coloniei s-a redus de la 160.000, în 2011, la doar 10.000, în 2015, după ce icebergul eșuat în golful în care aceștia trăiau i-a forțat să călătorească circa 60 de kilometri pentru a-și căuta hrana necesară supraviețuirii.
  • Drepturile comunității LGBT din Statele Unite au fost atacate, în doar primele 2 luni ale anului, de două ori mai mult decât întregul an 2015, în urma proiectelor de lege depuse la nivelul statelor, se arată într-un raport al Human Rights Campaign (HRC), anunță The Guardian. Potrivit HRC, până acum au fost introduse 44 de propuneri legislative anti-transgender în 16 state americane, totalul proiectelor împotriva drepturilor comunității LGBT ridicându-se la 175. 23 dintre aceste propuneri sunt îndreptate împotriva copiilor transgender, cele mai multe fiind concentrate asupra interdicției studenților transgender de a folosi vestiarele și toaletele pentru băieți sau fete ori participarea la activități sportive fără ca aceștia să-și declare sexul de la data nașterii. De asemenea, alte propuneri legislative acordă dreptul individual sau al organizațiilor de a discrimina persoanele transgender pe motive religioase.
  • vienna standard viata orasViena este cel mai potrivit oraș pentru a trăi din punct de vedere al calității vieții, în timp ce Bagdadul se află pe ultima poziție în cel de-al 18-lea studiu al Calității Vieții realizat de Mercer, informează The Guardian. Potrivit studiului, care analizează condițiile economice, de sănătate, educație, condiții de locuit și mediu, Vienna este urmat de Zurich, Munchen, Dusseldorf și Frankfurt, în timp ce orașe precum Paris și New York nu se află nici măcar în top 35 în această ierarhie.
  • Virginia McLaurin, o bătrână de culoare ce a trăit vremuri în care afro-americanilor le erau interize drepturi fundamentale a devenit, la 106 ani, o vedetă a Internetului, după ce a avut ocazia să îl cunoască pe primul președinte de culoare american, Barack Obama, scrie Washington Post. ”Pot să mor cu zâmbetul pe buze”, a declarat aceasta povestind impresiile întâlnirii cu șeful de stat american și soția acestuia, Michelle.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …