Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 22 februarie
Secretarul de Stat American și ministrul rus de Externe au anunțat că sâmbătă, 27 februarie, va intra în vigoare armistițiul dintre tabăra președintelui Bashar al-Assad și opoziția moderată din Siria

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 22 februarie

Alegerile provoacă tensiuni și pasiuni extreme peste tot în lume, iar atunci când acestea au loc în țări care nu au experimentat un trecut democratic, distanța de la o aparentă liniște la haos este foarte mică. Așa se întâmplă astăzi în Bolivia și Uganda, în timp ce în Iran se desfășoară o campanie electorală intensă. Totodată, SUA și Rusia anunță că, în sfârșit au ajuns la un consens pentru intrarea în vigoare a armistițiului din Siria, în timp ce China susține că nu vrea să dea înapoi în privința facilităților militare instalate în disputatele insule din largul coastei de Est a Asiei. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Ministerul chinez de Externe susține că desfășurările de echipamente militare din insulele Mării Chinei de Sud nu sunt cu nimic diferite de facilitățile militare americane din Hawaii, în ajunul vizitei deținătorului portofoliului ministerial de la Beijing în Statele Unite ale Americii, relatează Reuters. Ministrul Wang Yi se va întâlni pe parcursul vizitei cu Secretarul de Stat american John Kerry, însă purtătorul de cuvânt al ministerului chinez a precizat că problema facilităților militare din regiune nu este un subiect de discuție, precizând că nu se dorește ”agitarea artificială a spiritelor”. China dorește ca SUA să-și păstreze neutralitatea privind disputele privind suveranitatea insulelor din Marea Chinei de Sud, care fac obiectul unor dispute diplomatice între China și statele din regiune – Vietnam, Taiwan, Filipine și Malaiezia.

evo morales referendum2. Referendumul pentru adoptarea unor amendamente consituționale care i-ar fi permis președintelui Evo Morales să candideze pentru un nou mandat ca șef de stat al Boliviei a fost invalidat de alegători, potrivit primelor date ale sondajelor de opinie, relatează The Guardian. Pe fondul unui rezultat strâns, care indică o victorie cu 51-52% a taberei care s-a opus extinderii numărului de mandate pentru președintele Morales, atmosfera din Bolivia este una tensionată, precizează sursa citată. Opozanții președintelui au lansat focuri de artificii și și-au anunțat victoria, însă vicepreședintele Alvaro Garcia Linera a avertizat că sărbătoarea opoziției este ”prematură”.

3. Rusia și Statele Unite ale Americii au ajuns la un acord provizoriu cu privire la termenii de încetare a ostilităților din Siria, atât forțele guvernamentale, cât și cele ale opoziției fiind mai aproape de o încetare a focului care va intra în vigoare sâmbătă, 27 februarie, precizează Reuters. Secretarul de Stat american John Kerry a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că, în urma discuțiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a ajuns la o înțelegere privind ”modalitățile de implementare a acordului de încetare a ostilităților”. ”În fapt, nu am fost niciodată mai aproape de intrarea în vigoare a armistițiului”, a mai adăugat Kerry, aflat într-o vizită oficială în Iordania.

4. Tabăra reformistă din Iran se confruntă cu dilema de a participa sau nu la votul pentru alegerea unui nou Parlament, scrutin care va avea loc pe 26 februarie, în contextul unei dispute politice cu latura conservatoare a politicii de la Teheran, informează The Telegraph. Unul dintre liderii opoziției de la Teheran, fostul vicepreședinte Mohammad Reza Aref, le-a cerut susținătorilor taberei moderate să iasă în număr cât mai mare la vot: ”Vă rog, pe cei tineri, pe studenți, faceți-vă datoria de a fi prezenți pe scena politică”. Potrivit sursei citate, tabăra moderată pare să fi ales să meargă la vot în încercarea de a obține un scor cât mai bun pentru a limita cât de mult posibil distanța față de conservatorii aflați la putere, în detrimentul unui boicot ca formă de protest la adresa actualei clase politice a Iranului.

5. China a devenit unul dintre cei mai importanți actori ai pieței armamentului, după ce a ajuns să-și dubleze exporturile în ultimii 5 ani, arată Institutul de Cercetare Internațional pentru Pace de la Stockholm, un think tank pe teme militare, scrie Business Insider care preia un articol Reuters. Actualmente, China a ajuns cel de-al treilea exportator de armament la nivel global, ajungând să dețină 5,9% din exporturile totale la nivel global, pe primele două poziții menținându-se cu cote însemnate Statele Unite ale Americii și Rusia.

6. Liderul opoziției din Uganda, Kizza Besigye, a fost introdus de forțele de ordine într-o dubă în apropierea casei sale, în timp ce suporterii săi se pregăteau pentru un marș de protest împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale, relatează Al Jazeera. Președintele Formului pentru Schimbare Democratică, principala formațiune de opoziție a avut parte de o atenție sporită din partea poliției din țară după ce a fost plasat în arest la domiciliu, sâmbătă, cu puțin timp înaintea anunțului rezultatelor finale ale scrutinului prezidențial. De asemenea, Besigye a fost arestat și în ziua alegerilor, în timp ce intenționa să le arate jurnaliștilor felul în care sunt fraudate alegerile, într-o operațiune desfășurată într-un imobil aflat în suburbia capitalei Kampala. Președintele Yoweri Museveni a fost anunțat câștigător al unui nou mandat, al 5-lea consecutiv, la șefia țării, pe fondul unei opoziții care îl acuză de încălcarea drepturilor omului, în special a minorităților sexuale, precum și de încălcarea dreptului la liberă exprimare.

7. Peste 10 milioane de persoane sunt afectate de lipsa aprovizionării cu apă în capitala Indiei, New Delhi, chiar dacă armata a preluat controlul asupra principalei surse de aprovizionare a orașului, susțin oficialii citați de BBC. Potrivit sursei, este estimat ca abia peste 3-4 zile va fi reluată furnizarea apei în parametri normali. Situația a fost generată în urma protestelor comunității Jat, care și-a manifestat nemulțumirea împotriva guvernului din cauza unor prevederi care reglementează sistemul agricol, în urma confruntărilor cu forțele de ordine 16 pierzându-și viața până acum.

8. Iranul și Rusia au negociat în weekend-ul precedent asupra furnizării de către Moscova a unui sistem defensiv de rachete sol-aer de tip S-300 de ultimă generație, care conform Teheranului ar satisface nevoile sale militare, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, potrivit Reuters. Până la ridicarea sancțiunilor internaționale, Iranul a avut interdicția de a cumpăra acest tip de armament, iar o înțelegere anterioară cu Rusia pentru o versiune din 2010 a sistemului S-300. Discuțiile privind furnizarea sitemului de rachete au avut loc ca urmare a vizitei în Iran a ministrului rus al Apărării, Serhgei Shoigu.

9. Statele Unite ale Americii au respins o propunere a Coreei de Nord de a negocia un tratat de pace care a înceta în mod fomal Războiul Corean, deoarece acesta nu se adresa și operațiunii de denuclearizare a Peninsulei, a precizat Departamentul de Stat american, potrivit Reuters. ”Ca să fie clar, Coreea de Nord a propus discutarea unui tratat de pace. Am luat această inițiativă cu precauție, menționând că denuclearizarea peninsulei trebuie să facă parte obligatoriu dintr-o astfel de discuție. Phenianul a respins propunerea noastră”, a menționat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby. Acesta a răspuns astfel la un articol publicat de Wall Street Journal, în care se preciză că Statele Unite au agreat în secret negocieri de pace cu Coreea de Nord înaintea ultimului său test nuclear, în ianuarie. De atunci, discuțiile au fost sistate.

10. Comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender), precum și minoritățile etnice suferă de o ”epidemie a invizibilității” la Hollywood, potrivit unui nou raport incriminatoriu privind diversitatea în industria cinematografică americană cu doar câteva zile înaintea decernării premiilor Oscar, scrie The Guardian. Autorii studiului susțin că filmele americane și producțiile de televiziune alimentează sistematic ”o criză a incluziunii”. Raportul Inițiativei pentru Media, Diversitate și Schimbare Socială a Școlii Annenberg pentru Comunicare și Jurnalism din cadrul Universității California de Sud (University of Southern California) relevă că 87% dintre regizorii a 414 producții cinematografice sau de televiziune studiate sunt albi. Aproape jumătate dintre aceștia nu au inclus niciun personaj asiatic sau asiatic-american, iar în 20% din cazuri lipsesc în totalitate personajele de culoare. Totodată, doar o treime dintre personajele cu replici din filmele analizate erau femei, iar dintre acestea, doar 28,3% proveneau din minorități etnice. ”Nu avem o problemă a diversității, ci una a incluziunii”, a declarat una dintre co-autoarele studiului, Stacy L Smith.

”SUB RADAR”

  • kurzi irak siriaConflictele din Irak și Siria au permis forțelor kurde din regiune să obținnă câștiguri teritoriale însemnate pe care le controlează acum în ambele state, cu ajutorul sprijinului logistic și militar al puterilor implicate în ostilități, precizează Al Jazeera. În afara guvernului irakian, forțele kurde sunt singura parte din conflictul multi-etnic din regiune care se bucură de sprijinul ambelor puteri majore care sprijină cele două tabere. Pe de o parte, kurzii sunt susținuți de Statele Unite ale Americii în lupta împotriva Statului Islamic și a luptelor împotriva regimului condus de Bashar al-Assad în Siria, în timp ce Rusia și-a oferit sprijinul pentru tabăra kurdă pe fondul conflictului pe care Moscova îl are cu Turcia, un stat care se opune vehement tentativelor populației kurde de a obține independența.
  • Profesorul Paul Glasziou, unul dintre academicienii Universității Bond din Marea Britanie a precizat că, în urma unui studiu care a conținut 57 de recenzii a 176 de studii individuale care s-au concentrat pe 68 de afecțiuni ale sănătății, homeopatia a dovedit rezultate verificaate științific în…0 cazuri, scrie The Independent. Potrivit academicianului, acesta a menționat că homeopatia nu reprezintă o soluție terapeutică, singurul efect pe care acesta îl produce fiind cel de placebo.
  • ”9 dintre cele mai nereușite modalități de a crea societăți idealiste”, este titlul unui material din The Independent în care sunt descrise propunerile utopice ale unor autori mai mult sau mai puțin cunoscuți. Articolul pornește de la comemorarea a 500 de ani de la publicarea ”Utopiei” lui Thomas More, dar prezintă și alte viziuni mai mult sau mai puțin cunoscute pe această temă.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …