Material realizat de Cristina-Florentina Dincă și Oana Hroștea
Vizita cancelarului Angela Merkel în Turcia, precum și cea a președintelui SUA Barack Obama în Marea Britanie sunt două dintre evenimentele zilei din actualitatea internațională, iar consecințele acestora urmează a fi cunoscute cât de curând, în contextul necesității de aplanare a crizei refugiaților, a gestionării relațiilor UE-Turcia, precum și a eventualității unui Brexit. Între timp, la scurtă vreme după ce a anunțat o schimbare de abordare cu privire la consumul de droguri, președintele Mexicului anunță intenția unei relaxări legislative cu privire la folosirea marijuanei în scopuri medicale sau recreative. Iar în Orientul Mijlociu, este prevăzut ca negocierile de pace din Siria să continue în ciuda fragilității armistițiului recent încheiat între părțile implicate în conflict, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu descrie drept ”productivă” o recentă întâlnire cu liderul de la Kremlin, în condițiile unor relații incerte între cele 2 state în ultimii ani. Nu în ultimul rând, din agenda zilei nu lipsește anunțul potrivit căruia România a fost exclusă din concursul Eurovision după ce datoriile televiziunii publice către organizatori nu au mai putut fi amânate. Am selectat 10 titluri dintre cele mai importante evenimente de pe mapamond pe care vi le prezentăm pe scurt.
TITLURILE ZILEI
1. Cancelarul german Angela Merkel este așteptată să aducă în discuție problema libertății de exprimare din Turcia, cu ocazia vizitei pe care aceasta o efectuează sâmbătă în provincia turcă Gaziantep, în condițiile în care comediantul german Janb Bohmermann este urmărit penal pentru citirea unui poem în care sunt aduse insulte liderului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, relatează The Guardian. Călătoria fără vize pentru cetățenii turci, unul dintre elementele cheie ale acordului încheiat luni între UE și Turcia, va constitui cu siguranță unul dintre subiectele principale de pe ordinea de zi. Merkel va fi însoțită în această vizită de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Pe lângă întâlnirea cu primul-ministru Ahmet Davutoglu, cei trei vor vizita un proiect pentru copiii și famiile de refugiați finanțat de UE.
2. Najim Laachraoui, unul dintre autorii atacurilor cu bombă din Bruxelles, a fost identificat de către mai mulți francezi ținuți ostatici de către Statul Islamic, ca fiind unul dintre gardienii din închisorile jihadiștilor, scrie The Guardian. Laachraoui, în vârstă de 24 de ani, a fost unul dintre cei doi atacatori implicați în atacurile de la aeroportul din Bruxelles, din 22 martie, în timp ce un al treilea atacator a aruncat în aer un tren de la metrou, în cele 2 atacuri pierzându-și viața 31 de persoane. ADN-ul său a fost găsit pe o vestă cu explozibil și o bucată de material în sala de concert de la Bataclan, unde 90 de persoane au murit, procurorii suspectându-l ca fiind implicat și în atacurile din noiembrie, din Paris.
3. Președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a declarat că intenționează să introducă o lege care să legalizeze folosirea marijuanei în scopuri medicale și să crească volumul consumului în scopuri recreative de la 5 la 28 de grame, conform Reuters. Anunțul lui Pena Nieto a fost făcut după declarația de la începutul acestei săptămâni, la Sesiunea Specială a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite privind drogurile. Consumul de marijuana în scopuri medicale a constituit un subiect național de știri vara trecută, după ce părinții unui copil de opt ani, numit Graciela Elizalde, au câștigat dreptul de a utiliza un medicament care conține canabinoide pentru a trata sindromul Lennox-Gastaut, care provoacă crize de epilepsie.
4. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a descris întălnirea de joi cu preşedintele rus Vladimir Putin ca fiind una „de succes”. Premierul israliean a declarat că „scopul acestei intâlniri a fost consolidarea coordonării dintre Rusia și Israel pentru a preveni eventuale întâmplări nefericite”, relatează Business Insider. Problema războiului civil din Siria şi a zonei Înălțimilor Golan au fost unele dintre cele mai importante teme discutate.
5. Prizonierii politici din Iran nu primesc îngrijire medicală adecvată, potrivit unor activiști pentru drepturile omului, citați de The Guardian. Doi prizonieri încarcerați pentru viziunile lor politice au parte de un tratament inuman din partea autorităților: unuia dintre aceștia, fizician de profesie, i-a fost extirpat miercuri un rinichi, deși semnele unei probleme au aparut de mai multe ori în cei cinci ani de când este încarcerat. Al doilea prizonier, un blogger de 30 de ani care are doar un rinichi functional, este în continuare neglijat, deşi starea lui este critică pentru că se află în greva foamei.
6. În cadrul unei vizite pe care o efectuează în Regatul Unit, președintele american, Barack Obama, a declarat că este nevoie de prezența și influența Marii Britanii în Uniunea Europeană, în calitate de aliați internaționali pentru a face față împreună provocărilor terorismului, conflictelor și migrației, relatează The Independent. Președintele american a sosit joi în marea Britanie pentru o vizită de trei zile în care este programat să se întâlnească cu David Cameron, cu Regina Elisabeta a II-a și cu Ducele și Ducesa de Cambridge. Privind cu entuziasm relația dintre SUA și Marea Britanie, președintele a caractarizat Regatul ca fiind cel mai puternic punct de legătură al țării sale cu UE și a descris cooperarea ca fiind mai eficientă fără un Brexit.
7. România a fost exclusă din concursul Eurovision din cauza datoriilor pe care Televiziunea Română le are către acest organizatori, relatează The Guardian. Uniunea Europeana a Radio-Televiziunilor susţine că TVR nu a reuşit sa plătească datorii estimate la circa 10 milioane de euro, scrie The Guardian. Deşi Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat luni că Guvernul încearcă să găsească o soluţie pentru ca România să nu fie eliminată din concurs, joi a fost depășit termenul-limită pentru ca eliminarea oficială a Romaniei ar fi putut fi evitată.
8. Trimisul special al Națiuniler Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat că va relua discuțiile de pace cu delagația guvernului sirian săptămâna viitoare, în ciuda nerespectării armistițiului de către ambele părți beligerante și a semnelor care prevestesc escaladarea razboiului civil, relatează Reuters. Discuțiile de la sediul Națiunilor Unite din Geneva vizează încetarea conflictului din Siria, conflict care a alimentat creșterea Statului Islamic ca o forță regională majoră și a creat cea mai mare criză a refugiaților din toate timpurile.
9. Autorităţile din Mexic consideră că o scurgere de gaze a provocat explozia unui complex petrochimic din portul orașului Coatzacoalcos, soldată cu moartea a 24 de persoane și rănirea a 136, dintre care 13 se află în stare gravă, informează The Guardian. Compania Pemex, care deține fabrica afectată de deflagrație, a indicat că cea mai probabilă cauză a exploziei o reprezintă o scurgere care a provocat cel mai grav accident din istoria companiei. Momentan, încă 18 persoane sunt date dispărute după ce echipele de salvare nu au reușit să ajungă la o parte grav avariată a clădirii care a explodat.
10. Institutul Naţional de Boli Cardiovasculare a declarat că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost supus vineri unei intervenţii chirurgicale pe inimă, relatează Reuters. Acesta s-a internat la data de 14 aprilie susţinând că are dureri in piept. Deşi nu există alte informaţii oficiale cu privire la această intervenţie chirurgicală, surse din spital susţin ca acesta a fost supus unei operaţii de bypass coronarian.