Material realizat de Marilena Veronica Ene și Adrian Călugăru
Conflictul înghețat din enclava Nagorno Karabah a revenit în prim-plan, așa cum se întâmplă o dată la câțiva ani, violențele provocând moartea mai multor soldați ai trupelor aflate în regiune și determinând Rusia, prin vocea președintelui Vladimir Putin, să ceară încetarea oricăror ostilități. Între timp, situația refugiaților și desfășurarea evenimentelor directe sau conexe cu privire la Siria mențin atenția mass-media internațională, în condițiile în care ONU susține că planul de relocare în Turcia a refugiaților sosiți pe teritoriul Greciei ar putea fi ilegal, iar opoziția siriană anunță că este pesimistă cu privire la deznodământul negocierilor de pace de la Geneva. În fine, ”sub radar” descoperim povestea unui revoluționar sirian care a participat la evenimentele din Palmyra, înainte ca orașul să fie capturat de armata de la Damasc și, ulterior, preluat de militanții Statului Islamic. Acum, același revoluționar povestește de ce nu este practic nicio diferență între atmosfera din orașul antic dinaintea alungării militanților SI și receucerirea Palmyrei de către armata președintelui Bashar al-Assad.
TITLURILE ZILEI
1. Planul Uniunii Europene de a trimite refugiații din Siria în Turcia ar putea fi o măsură ilegală conform unui oficial al Națiunilor Unite, pe măsură ce îngrijorarea că Greciei îi lipsește infrastructura care să suporte o asemenea acțiune crește, informează The Guardian. Peter Sutherland, secretar general al ONU pentru migrație internațională și dezvoltare, a declarat că deportarea migranților și refugiaților fără a lua în considerare aplicațiile acestora pentru acordarea de azil, este o măsură ce ar încălca legea internațională.
2. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin o ordonat ca luptele ce au început în regiunea Nagorno-Karabakh să înceteze, conform BBC. Azerbaidjanul susține că 12 soldați azeri și un civil au murit în urma prăbușirii unui elicopter, iar imaginile TV au arătat un vehicul ce ardea și craterele provocate de acesta. Autoritățile armene separatiste susțin că un copil de 12 ani a fost ucis și că alți doi copii au fost răniți de atacurile azerilor. Ca urmare a acestor incidente au avut loc o serie de violențe în zona de contact dintre Azerbaidjan și Armenia, cele două state pretinzând amândouă suveranitate asupra regiunii Nagorno-Karabakh, încă din 1994. La ora actuală regiunea este controlată de separatiștii armeni, conflictul fiind unul înghețat.
3. Trupele siriene au descoperit 45 de cadavre într-o groapă comună din orașul Palmyra ce a fost recapturat din mâinile Statului Islamic, informează Reuters. Mormântul comun a fost descoperit pe latura nord-estică a orașului și este singurul găsit până acum de forțele siriene. Conform unor declarații ale surselor militare siriene, persoanele descoperite erau atât soldați cât și civili capturați de militanții ISIS. Agenția Națională de Știri Siriană (SANA) a declarat că în mormânt au fost descoperite cadavrele mai multor femei și copii și că unele dintre acestea fuseseră decapitate.
4. Marina Statelor Unite plănuiește să creeze un pasaj de tranzit în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Sud începând cu luna aprilie, fapt ce a determinat reacții negative din partea Chinei, conform Reuters. Statele Unite au demarat deja exerciții invocând așa zisa „libertate de navigație”, navigând în apropierea insulelor disputate pentru a sublinia dreptul lor la navigație pe mare. Perioada de realizare a tranzitului și numele navei ce va face exercițiul nu sunt cunoscute dar ambarcațiunea va călători la limita de 12 mile marine de insulele disputate.
5. Departamentul de Stat al SUA a suspendat planurile de verificare internă cu privire la procesul de transmitere a informațiilor clasificate ce au fost date fostului secretar de stat Hillary Clinton prin email, la cererea FBI, conform Reuters. Clinton, cel mai important candidat al Partidului Democrat pentru nominalizările prezidențiale din 8 noiembrie, și-a cerut scuze pentru utilizarea serverului de email personal pentru afacerile oficiale în perioada cât a fost secretar de stat, 2009-2013, dar a declarat că nu a greșit cu nimic. Biroul Federal pentru Investigații verifică informațiile pentru a vedea dacă Clinton este nevinovată.
6. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au creat țesuturi sintetice ce pot fi stimulate prin lumină să mimeze comportament biologic, inclusiv semnalele electrice ce au loc în sistemul nervos, informează Financial Times. Michael Booth, coordonatorul cercetării a declarat că scopul echipei a fost să studieze modul în care celulele interacționează și controlează țesuturile vii. Aceste țesuturi sintetice ar putea fi dezvoltate într-un biomaterial ce ar putea ajuta la repararea sistemului nervos.
7. Arabia Saudită a executat deja 82 de persoane în 2016 și este pe cale să decapiteze de două ori mai mulți prizonieri decât în 2015, potrivit unor date statistice furnizate de Reprieve, o organizație pentru drepturile omului britanică ce ridică suspiciuni cu privire la relațiile dintre guvernul britanic și regatul saudit, scrie The Independent. Guvernul britanic a fost deseori îndemnat de organizații pentru drepturile omului să pună presiune pe aliații săi din Golf pentru a stopa vărsarea de sânge în rândul deținuților, care dacă se menține în acest ritm va depăși cifra de 320 de execuții până la sfârșitul anului. Aceste cifre ar însemna mai mult decât dublul deținuților executați în 2015 de regatul saudit, când s-au înregistrat 158 de cazuri.
8. Opoziția siriană nu este deloc optimistă în privința viitoarelor negocieri de pace de la Geneva, deoarece susține că nu există o dorință la nivel internațional pentru o tranziție politică, a declarat unul dintre liderii opoziției, Riad Hijab, pentru un post de televiziune, potrivit Reuters. Opoziția siriană a cerut în numeroase rânduri stoparea atacurilor împotriva civililor și ca discuțiile de la Geneva să aibă ca rezultat formarea unui grup operativ de guvernare de tranziție care să nu-l includă pe președintele Bashar al-Assad. ”Nu există voință la nivel internațional, mai ales din partea Statelor Unite, și nu mă aștept ca aceasta să apară în viitoarele negocieri”, a declarat Hijab.
9. Premiera unui film documentar în care este prezentată ipoteza potrivit căreia vaccinurile pot provoca autism, în ciuda unui larg consens științific împotriva acestei afirmații, a avut premiera la Centrul pentru Film Angelika, din New York, la doar câteva zile după ce organizatorii festivalului de film Tribeca au eliminat filmul din program după protestele mai multor oameni de știință, relatează The Guardian. Realizatorii documentarului ”Vaxxed: de la mușamalizare la catastrofă” speră ca prima proiecție a acestuia să provoace suficient interes pentru o lansare la scară largă a unui film care a exasperat oamenii de știință și i-a enervat pe așa-zișii ”anti-vaxxeri”. Documentarul care a avut premiera pe 1 aprilie prezintă așa-zisul pericol al vaccinurilor care pot provoca autism, în ciuda faptului că nu prezintă nicio dovadă științifică pentru a susține concluziile.
10. Cel puțin 1.119 persoane au fost ucise, iar alte 1.561 au fost rănite în urma violențelor din Irak, din luna martie, un număr dublu de victime față de luna anterioară, potrivit cifrelor oferite de Misiunea de Asistență a ONU pentru Irak, precizează Russia Today. ”Este total inacceptabil ca civilii să poarte povara violenței”, a declarat reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Irak, Jan Kubis. Cele mai multe victime au fost înregistrate în Bagdad și împrejurimile capitalei, cu 259 de morți și 770 de răniți. În februarie, alte 670 de persoane și-au pierdut viața, iar 1290 au fost rănite.
”SUB RADAR”
Mohamed Alkhateb este un tânăr sirian din Palmyra care, după izbucnirea revoluției împotriva regimului Bashar al-Assad a luat parte la demonstrațiile pașnice împotriva regimului, mărturisește acesta pentru The Independent. După ce armata lui Bashar al-Assad a preluat controlul asupra orașului în primele luni de la izbucnirea războiului civil, Alkhateb și alți prieteni ai săi au fost capturați și duși la Damasc, unde au fost închiși și torturați de reprezentanții regimului prezidențial. Dezvăluirile lui Alkhateb susțin însă că, în ciuda alungării Statului Islamic din Plamyra și a presupusei salvări a ruinelor orașului antic, situația nu s-a schimbat cu nimic din punct de vedere al atmosferei în rândul civililor. Majoritatea dintre aceștia au fugit oricum înainte de asaltul armatei, iar la momentul recuceririi orașului de către trupele loiale Damascului, mai puțin de 100 de civili se mai aflau în Palmyra. Acum, spune Alkhateb, soldații îi tratează pe civili cu suspiciunea de a fi colaborat cu Statul Islamic și, chiar dacă unul din scopurile eliberării orașului a fost salvarea ruinelor antice, asaltul armatei siriene pare că a provocat mai multe distrugeri acestora decât toate acțiunile militanților Statului Islamic din cele 10 luni în care a controlat zona.