Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 17 martie

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 17 martie

Rusia anunță că se poate întoarce ”în câteva ore” în Siria, pe fondul retragerii neanunțate din Siria, care a condus la o serie de speculații privind relațiile dintre liderii celor două state, în timp ce în nordul țării 3 zone controlate de kurzi au proclamat un sistem federal în ciuda opoziției manifestate de guvernul sirian și de Turcia. Iar într-o zi a analizelor și statisticilor, eventuala victorie a lui Donald Trump este considerată una dintre amenințările grave la nivel mondial, iar Danemarca revine la conducerea topului celor mai fericite țări și o altă analiză relevă că pentru prima dată după peste 3 decenii, au existat 2 ani consecutivi fără creșterea emisiilor de dioxid de carbon. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că succesul militar din Siria a determinat retragerea parțială a forțelor aeriene, însă a atenționat că acestea se pot reîntoarce în decurs de doar câteva ore dacă va fi cazul, adăugând că unitățile rămase vor continua raidurile aeriene împotriva Frontului al-Nusra și Statului Islamic, anunță Reuters. Într-o declarație făcută la Kremlin, liderul de la Moscova a precizat că va păstra în Siria un contingent suficient pentru a ajuta forțele loiale președintelui Bashar al-Assad să avanseze împotriva grupărilor teroriste. În particular, Putin ar fi afirmat că speră ca orașul Palmyra să fie capturat cât de curând de forțele armate ale președintelui sirian, mai scrie sursa citată. Totodată, comandantul Forțelor Aeriene ale Rusiei, Viktor Bondarev, a declarat că retragerea majorității contingentului militar al Rusiei va fi completă în două sau trei zile.

2. Cele trei zone autonome controlate de forțele kurde în nordul Siriei au agreat, joi, să adopte crearea unui sistem federal, ignorând astfel opoziția Damascului și a Turciei față de orice decizie unilaterală în acest sens, informează Reuters. Votul privind această hotărâre a avut loc la Rmelian, un oraș din nord-estul Siriei, iar guvernul de la Damasc a anunțat că o astfel de decizie nu poate avea un impact politic. Actualmente, kurzii sirieni controlează o fâșie continuă de circa 400 de kilometri de-a lungul graniței siriano-turce, de la râul Eufrat până la granița cu Irak, acolo unde kurzii se bucură de autonomie încă de la începutul anilor 1990. Totodată, aceștia controlează și o zonă separată din nord-vestul țării, în regiunea Afrin.

3. Eventuala victoria a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA este considerat unul dintre primele 10 riscuri din lume, potrivit Departamentului de Inteligență al publicației The Economist, citat de BBC. Potrivit analizei, eventualul eveniment ar putea cauza destabilizarea economiei globale și creșterea riscurilor de securitate sau a unei crize politice în SUA. Acest fapt ar putea fi mai grav decât eventuala ieșire din UE a Marii Britanii sau decât un conflict armat în Marea Chinei de Est. Cu toate acestea, evenumente precum precederea unui nou ”Razboi Rece” ca urmare a intervențiilor Rusiei din Ucraina și Siria, sau iminenta ”aterizare forțată” a economiei Chinei, sunt considerate riscuri mondiale mult mai mari decât dacă Donald Trump ar deveni președintele SUA.

4. Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry, a anunțat că SUA susține că Statul Islamic a comis acte de genocid împotriva minorității yazidi, a creștinilor și musulmanilor șiiți, anunță BBC. Kerry a precizat că SI este ”genocidal prin auto-proclamare, prin ideologie și acțiuni”, nefăcând nicio referire la eventualitatea schimbării politicii americane în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, secretarul american a cerut lansarea unei investigații internaționale independente și punerea sub acuzare pentru crimele comise de cei responsabili de comiterea atrocităților. ”Numirea acestor crime este important, însă esențial este ca ele să fie oprite”, a mai afirmat Kerry.

5. Gruparea militantă Șoimii Libertății din Kurdistan (TAK) a revendicat atacul sinucigaș din capitala Turciei, Ankara, în urma căruia 37 de persoane și-au pierdut viața, anunțând totodată că va continua atacurile împotriva forțelor de securitate, relatează Reuters. Anterior, TAK a revendicat și un atac cu bombă anterior, tot la Ankara, în urma căruia 29 de persoane și-au pierdut viața, luna trecută.

6. China și-a exprimat opoziția privind orice sancțiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord, precizând că acestea pot escalada tensiunile deja existente, după ce SUA a impus noi restricții asupra Phenianului ca represalii față de recentele sale teste balistice și nucleare, informează Reuters. Președintele Barack Obama a semnat un nou set de restricții cuprinzătoare care au ca scop accentuarea izolării conducerii nord-coreene. Noile sancțiuni prevăd posibila înghețare a conturilor oricui antreprenor care realizează tranzacții cu o mare parte din sectoarele economiei nord-coreene, o situație care ar putea crea prejudicii inclusiv pentru China, care este cel mai important partener economic al Phenianului.

brazilia lula da silva dilma rousseff7. Publicarea unor convorbiri înregistrate dintre fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și succesoarea sa, Dilma Rousseff, din care reiese că numirea lui Lula da Silva ca șef al cancelariei prezidențiale ar fi fost motivată de dorința acestuia de a evita inculparea într-un scandal de corupție gigant, care a marcat puternic opinia publică, a generat o serie de proteste vehemente din partea opozanților actualei puteri, scrie The Guardian. Sergio Moro, procurorul care conduce cazul Lava-jato, o investigație începută în urmă cu doi ani privind acte de corupție la compania petrolieră de stat Petrobras, a făcut publice 50 de înregistrări audio pentru mass-media, provocând scene de haos în congresul brazilian, în care deputații opoziției au cerut demisia președintelui. Zeci de mii de protestatari s-au adunat pe străzile din Sao Paolo, Brasilia, Belo Horizonte și alte orașe importante pentru a cere demisia președintelui, în timp ce în capitala Brasilia, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva a circa 5000 de demonstranți care se adunaseră în fața Congresului și a palatului prezidențial. ULTIMA ORĂ: Învestirea lui Lula da Silva a fost blocată în urma unei hotărâri judecătorești în care se afirmă pericolul blocării unei anchete în desfășurare, la doar câteva ore după ce acesta depusese jurământul.

8. La mai puțin de două săptămâni de la asasinarea activistei Bertei Caceres, un alt militant indigen pentru drepturile omului și protejarea mediului din Honduras a fost ucis, pe fondul unui val de violențe îndreptate împotriva colegilor și rudelor femeii ucise, relatează The Guardian. Nelson Garcia, în vârstă de 38 de ani, era un membru al Consiliului Civic al Organizațiilor Populare și Indigene din Honduras (Copinh). Acesta a fost împușcat în față de atacatori neidentificați după ce se întorcea la domiciliul său din Rio Lindo, în urma unei evacuări forțate de către forțele de securitate care s-a soldat cu violențe, în comunitatea indigenă Lenca.

9. Danemarca este țara cu cei mai fericiți oameni din lume, în timp ce Burundi se află la coada clasamentului întocmit cu ocazia Raportului Mondial al Fericirii din 2016, relatează Al Jazeera. Cu o populație de 5,6 milioane, Danemarca se află pentru a doua oară în fruntea listei de la începutul acestui tip de măsurători, în 2012. Factorii luați în considerare în stabilirea gradului de fericire al cetățenilor din cele 157 de țări incluse în studiu sunt sănătatea și accesul la tratament medical, relațiile familiale, securitatea profesională și factorii sociali, precum libertatea politică și gradul de corupție guvernamentală. În top 10 al țărilor cu cei mai fericiți locuitori se numără, după Danemarca: Elveția, Islanda, Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia și Suedia.

10. Atunci când revoltele, protestele sau luptele politice pentru acapararea puterii în aparatul comunist au loc în China, mass-media răsuflă cu greutate orice fel de informații, însă nu același lucru se întâmplă atunci când astfel de evenimente au loc peste granițe, notează The Guardian. Astfel, cazul prezidențiabilului republican american Donald Trump a devenit, pentru liderii autoritari de la Beijing, ultimul exemplu de oferit maselor pentru a demonstra prejudiciile libertății de a-și alege liderii. ”Ascensiunea unui rasist în politica SUA este un motiv de îngrijorare pentru întreaga lume”, este citată publicația Global Times, aflată în sfera de control a regimului chinez. ”Unele media occidentale l-au comparat chiar cu un nou Benito Mussolini sau Adolf Hitler. Totuși, Mussolini și Hitler au ajuns la putere prin alegeri, o lecție grea pentru democrația occidentală”, susține publicația chineză.

”SUB RADAR”

  • tunisia minoritate negri drepturiDupă înlăturarea regimului autoritar, marcat totodată și de șomaj larg răspândit, lipsa alimentelor, corupție și condiții de trai în sărăcie, al președintelui Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia a introdus un regim democratic ce părea a fi benefic pentru întreaga societate, notează Al Jazeera. Totuși, principiile de egalitate, justețe și respectarea drepturilor omului au fost așteptate în zadar de numeroasa comunitate de persoane de culoare, ce reprezintă circa 15% din totalul populației. Chiar dacă Primăvara Arabă este considerată un succes în Tunisia, măcar din punct de vedere al încetării represiunilor împotriva cetățenilor, reprezentanții minorității de culoare susțin că abuzurile rasiale și discriminarea continuă să se manifeste consistent într-o societate care a avut ea însăși de-a face cu inegalitatea și prejudecățile, în timp ce autoritățile sunt acuzate că eșuează în a combate aceste atitudini.
  • Președintele Barack Obama are intenția ca liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi să fie ucis sau capturat și și-a stabilit acest obiectiv drept una dintre principalele sale priorități pentru ultimul an de mandat, scrie Washington Times. Planul liderului de la Casa Albă a fost declarat în cadrul unui interviu pentru revista The Atlantic, in care autorul Jeffrey Goldberg descrie definiția doctrinei de politică externă a SUA, citându-i pe președinte și câțiva dintre consilierii săi: ”Să nu faci lucruri tâmpite!” Al-Baghdadi a devenit o țintă pentru operațiunile anti-teroriste americane de la apariția sa drept calif al auto-proclamatului Stat Islamic, iar chiar dacă în opinia președintelui Obama, SI nu reprezintă o amenințare existențială pentru securitatea națională, acestea este caracterizată drept una serioasă.
  • Agenția Internațională pentru Energie (IEA), cea mai importantă instituție de meteorologie din lume, a declarat că emisiile de dioxid de carbon de la combustibilii fosili au rămas la același nivel pentru ultimii doi ani consecutivi, scrie The Economist. Veștile bune continuă prin faptul că emisiile celor mai mari doi poluatori ai lumii, SUA și China, au cunoscut chiar o scădeere, iar acest trend nu a mai fost înregistrat de la începutul anilor 1980. Cu toate acestea, chiar dacă China încearcă să-și recalibreze economia folosind surse mai puțin poluante de energie, analiștii de la IEA susțin că aceste informații nu trebuie să reprezinte decât începutul unei serii de reduceri a emisiilor de CO2 în următorii ani.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …