TITLURILE ZILEI
1. Gruparea teroristă care a orchestrat atacurile de la Paris și Bruxelles planifica să organizeze atentate în timpul Campionatului European de Fotbal, care va organizat în Franța, în luna iunie, relatează The Guardian. Totodată, publicația Liberation a menționat că Mohamed Abrini, care a fost arestat vineri, le-a spus procurorilor belgieni că gruparea islamistă nu a vizat niciodată Bruxelles-ul pentru atacurile sale, ci capitala Franței.
2. Președintele american Barack Obama a declarat că eșecul de a gestiona consecințele revoluției din Libia reprezintă cea mai mare greșeală din timpul președinției pe care a deținut-o timp de 2 mandate, informează BBC. Afirmațiile președintelui SUA au fost făcute în cadrul unui interviu în care a discutat despre cele mai importante reușite, dar și despre eșecurile din timpul președinției sale. Totodată, Obama a ținut să sublinieze că intervenția militară, prin raidurile aeriene care au avut ca scop protejarea populației civile a reprezentat ”un lucru care trebuia făcut”.
3. Israelul a lansat zeci de atacuri și bombardamente în Siria, potrivit premierului Benjamin Netanyahu, care a recunoscut astfel pentru prima dată implicarea țării sale în atacuri împotriva transferurilor suspecte de armament către gherilele Hezbollah din Liban, transmite Reuters. Deși formal un actor neutru față de războiul civil din Siria, Israelul a declarat deseori că va preveni orice livrare de armament avansat către gruparea sprijinită de regimul de la Teheran, nedorind să confirme informații cu privire la operațiuni aeriene specifice. Declarațiile premierului Netanyahu au fost făcute în timpul unei vizite efectuată contingentului militar israelian de pe Înălțimile Golan, aflat în apropierea frontierei cu Siria, acesta neoferind detalii cu privire la tipul operațiunilor militare israeliene pe teritoriul Siriei, și nici o perioadă de timp în care acestea au avut loc.
4. Mai multe încăierări au avut loc între migranți și poliția greacă după ce zeci de persoane au încercat să împingă un vagon de tren pe linia ferată care se îndreaptă spre Macedonia, anunță Reuters. Incidentul a avut loc la o zi după ce zeci de refugiați au fost răniți în urma ciocnirilor cu poliția macedoneană, ale cărei intervenții au fost taxate de premierul Greciei drept ”o rușine pentru civilizația europeană”. Peste 10.000 de migranți se află blocați la punctul de trecere al frontierei dintre Grecia și Macedonia, de la Idomeni, din luna februarie, când o serie de restricții impuse la granițele statelor prin care migranții treceau pentru a ajunge în Europa Centrală au fost impuse.
5. Editorul publicației germane care a dezvăluit documentele care alcătuiesc subiectul Panama Papers a declarat că nu știe exact care este sursa echipei sale redacționale ce a furnizat informațiile, însă și-a apărat decizia de a publica documentele invocând interesul public suscitat de acestea, scrie Reuters. Wolfgang Krach, co-editorul șef al Sueddeutsche Zeitung, a declarat că sursa s-a prezentat drept ”John Doe” (pseudonimul pentru persoanele neidentificate în terminologia vorbitorilor de limbă engleză – n.r.) și că a contactat redacția ziarului în urmă cu un an, oferindu-se să furnizeze documente interne criptate ale firmei de avocatură panameză Mossack Fonseca. Totodată, Krach nu a putut speifica dacă sursa care a furnizat documentele le-a obținut în urma unei acțiuni de hacking, așa cum oficialii firmei panameze pretind.
6. Rusia ar fi încpeut livrarea rachetelor sol-aer S-300 către Iran, în ciuda opoziției Israelului, Statelor Unite ale Americii și Arabiei Saudite, transmite BBC, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al ministrului iranian de externe, Hossein Jaberi-Ansari, acesta afirmând că ”primul stagiu al contractului a fost implementat”. Controversatul contract dintre Moscova și Teheran a fost parafat după ridicarea sancțiunilor impuse Iranului pentru programul său nuclear, nefiind clar deocamdată câte unități ale rachetelor S-300 au fost livrate.
7. Decizia guvernului din Egipt de a ceda Arabiei Saudite suveranitatea a două insule strategice din Marea Roșie a atras reacții furioase din partea opoziției de la Cairo, scrie Al Jazeera. Potrivit unui anunț al executivului egiptean, un studiu tehnic cu privire a delimitării granițelor maritime a arătat că insulele Tiran și Sanafir aparțin apelor teritoriale ale Arabiei Saudite. Decizia survine în timpul unei vizite de 5 zile a regelui saudit Salman la Cairo, Riadul fiind un partener diplomatic și financiar de nădejde pentru regimul egiptean, pe care l-a sprijinit puternic după înlăturarea fostului președinte islamist Mohamed Morsi, în 2013.
8. Guvernatorul democrat al statului Virginia, Terry McAuliffe, a respins reintroducerea scaunului electric drept principală modalitate a execuțiilor din statul american, optând în schimb pentru impunerea unui secret de stat tota, o tehnică adaptată la actualitate pentru a asigura că execuțiile judiciare ale statului sunt îndeplinite, informează The Guardian. Un aliat al candidatei pentru președinția SUA Hillary Clinton, McAuliffe a eliminat o lege care ar fi reinstaurat introducerea scaunului electric și ar fi permis reluarea execuțiilor în statul Virginia. Actualmente, execuțiile nu mai pot avea loc deoarece Uniunea Europeană a impus un embargo de vânzare asupra inchisorilor americane a produselor care alcătuiesc cocktailul folosit pentru injecția letală administrată condamnaților la moarte. Prevederea introdusă de guvernatorul statului va feri orice producător farmaceutic de a fi identificat drept furnizor al acestor substanțe, chiar dacă există prevederi legale ce pot fi folosite în fața instanței pentru a obliga dezvăluirea identității unui producător care a contribuit astfel la execuția unui deținut.
9. Imagini video cu voluntari de pază civili din Bulgaria surprind cum aceștia arestează trei migranți și le leagă mâinile la spate în timp ce sunt țintuiți la pământ într-o pădure, informează BBC. Unul dintre voluntari le spune acestora ”Nu Bulgaria – întoarceți-vă în Turcia”. Imaginile au fost înregistrate în Strandja o zonă muntoasă în apropierea graniței cu Turcia, potrivit site-ului de știri local BTV. Cu toate acestea, comandatul poliției de frontieră din Bulgaria, Antonio Angelov, a declarat pentru același site de știri că astfel de arestări sunt ilegale.
10. Keiko Fujimori, fiica fostului președinte peruan Alberto Fujimori aflat în prezent după gratii, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale după anunțarea rezultatelor parțiale ale votului de duminică, scrie Al Jazeera. După numărătoarea a 80% din voturi, Fujimori conduce cu 39,5% din voturi, devansându-l pe contracandidatul cu care se va confrunta în cel de-al doilea tur de scrutin, din 5 iunie, Pedro Kuczynski, care a obținut 22% din voturi. Candidata stângii, Veronika Mendoza, a obținut 18% și a fost eliminată din cursă. Keiko Fujimori este considerată moștenitoarea politicilor impuse de tatăl său, președinte al Peru între 1990 și 2000, o perioadă în care acesta a reușit să înnăbușească insurgența de inspirație maoistă a grupării ”Calea Luminoasă”, însă acum se află după gratii după ce a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității, răpire și acte de violență în timpul represiunii. Dacă va câștiga președinția, Keiko Fujimori este de așteptat să-l amnistieze pe tatăl său, o decizie pe care nu a confirmat-o, dar a evitat și să o infirme, generând o stare de tensiune pe scena politică din Peru.